Νεπράβιστα

H Νεπράβιστα είναι χωριό του Δήμου Λυμποχόβου, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της κοιλάδας της Δρόπολης, δίπλα στο χωριό Βραχογοραντζή και απέναντι από τα χωριά Τεριαχάτες και Σωφράτικα, Κατω Δρόπολης.

Στον κατάστιχο της τουρκικής απογραφής του 1431 αναφέρεται χωριό µε την ονομασία Πιζάβιστε, ίσως να είναι η σημερινή Νεπράβιστα. 
Αρχικά το χωριό κατοικούνταν από χριστιανούς Έλληνες. Κατά τα τέλη του ΙΗ΄αι. οι κάτοικοι προσήλθαν στον ισλαμισμό, αλλά μέχρι το 1810 υπήρχαν αρκετές χριστιανικές οικογένειες στην Κάτω Νεπράβιστα, οι οποίες κατά την ανακαίνιση του μονής της Φραστανής κατά τα έτη 1810-1814, προσέφεραν τον οβολό τους για ψυχική σωτηρία. Τα ονόματά τους ανεγράφησαν στα ∆ίπτυχα και αναγινώσκονταν µέχρι το 1934. Στην απογραφή του 1880 είχε κατοίκους χριστιανούς 90 και 900 µωαµεθανούς , το 1913 είχε 470 µωαµ. και το 1927 είχε 496. 

Στα τέλη του 18ου και αρχές του 19ου αι. υπήρχε εργαστήριο που κατασκευαζόταν ο καλύτερος ταµβάκος της Τουρκίας. Υπήρχε συµφωνητικό ανάµεσα στον ηγούµενο της µονής Παλιουρής και των «Ιλτιζµίδες µατλής κε Αχµετις Λιτζου νεπραβιστας», µε ηµεροµηνία 13 Μαρτίου 1843, που του πούλησαν το βουνό «βαρβεσιν» για να βοσκήσει τα γιδοπρόβατα. 
Μετά την Βραχογοραντζή και πριν την Νεπράβιστα, βρίσκεται ο γνωστός τεκές της Μέλιανης, ο οποίος οικοδοµήθηκε στα θεµέλια του ναού του Αγ. Γεωργίου. Πιθανόν η εκκλησία αυτή να ήταν του χωριού Βαγγαλάτες. Το ότι είναι χτισµένος ο τεκές πάνω σε ναό το βεβαιώνει και ο N. G. L. Hammond. Ιδρύθηκε το 1860-65 , από τον Μπαµπά Αλί του τεκέ του Ζάλι ως παράρτηµα και είναι ο μοναδικός τεκές µπεκτασήδων που έχει τζαµί χωρίς µιναρέ µέσα. 
Για την ίδρυση του τεκέ διαµαρτυρήθηκαν οι ∆εροπολίτες στις αρχές Αργυροκάστρου και στην Κων/πολη, αλλά οι παρακλήσεις τους δεν εισακούστηκαν. Τα ξύλα της σκεπής του τεκέ της Μέλιανης τα µετέφεραν από την Περσία. Το 1964 έγινε µνηµείο πολιτισμού. Σήμερα ο τεκές λειτουργεί κανονικά ως τόπος λατρείας των µπεκτασήδων.

Πηγή πληροφοριών: Διατριβή επί Διδακτορία της Ευτυχίας Παππά με τίτλο "Η Επαρχία Δρυϊνουπόλεως της Β. Ηπείρου κατά τη νεότερη περίοδο (Τουρκοκρατία, 20ος αιώνας)"
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια