Κρα Άνω Δρόπολης

Το Κρά ή Κουρά είναι χωριό της Δημοτικής Ενότητας Άνω Δρόπολης, του Δήμου Δρόπολης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ. Συνορεύει με τα χωριά Βόδριστα, Δρόβιανη και Λεσινίτσα και απέχει 9 χλμ από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς, 35 χλμ. από την πόλη του Αργυροκάστρου και 70 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων.
Η ονομασία Κρα αναγράφεται στα επίσημα έγγραφα, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής το γνωρίζουν και το προφέρουν και ως Κουρά. 
Κατά την παράδοση η ονομασία του χωριού προέρχεται είτε από τα πολλά κοράκια, είτε από το κούρεμα των δέντρων και των γιδοπροβάτων, που µόνο από αυτά μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην οι κάτοικοι, γιατί το χωριό είναι εντελώς ορεινό µε κηπάκια µόνο γύρω από τις κατοικίες. 
Η κεντρική εκκλησία του χωριού ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και γιόρταζε στις 20 Μαΐου. Μετά το 1967 έπαυσε την λειτουργία της, όπως όλες, και στην δεκαετία του 1980 καταστράφηκε μερικώς από την εγκατάλειψη. 
Το χωριό ήταν ιδιόκτητο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ανήκε σε πλούσιους Αργυροκαστρίτες τουρκοαλβανούς. 
Στην απογραφή του 1880 είχε χριστιανούς 60 και το γράφει Κρα (Βραχίκου), το 1913 είχε 130 κατοίκους και το 1927 είχε 163, ενώ, στην απογραφή του 1989 είχε 314 κατοίκους. Το σχολικό έτος 1893-1894 λειτουργούσε γραµ/λείο µε 20 μαθητές και έναν διδάσκαλο.

πηγή φωτογραφιών: Baruta Photography
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 




Σχόλια