Παναγιώτης Πάνου (vid)

Ο Παναγιώτης Πάνου γεννήθηκε στο Δυρράχιο στις 7 Μαρτίου 1939 και πέθανε στο Τζάκσονβιλ των ΗΠΑ στις 19 Ιανουαρίου 2010.
Ήταν ελληνικής καταγωγής από το χωριό Ελευθεροχώρι Δελβίνου και θεωρείται ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής της Αλβανίας όλων των εποχών. Αναδείχθηκε πολλές φορές πρωταθλητής σε εθνικό επίπεδο ενώ αγωνίστηκε και με την εθνική ομάδα της Αλβανίας.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως τερματοφύλακας στις ακαδημίες νέων της ομάδας SK Τίρανα, ωστόσο διακρίθηκε στη θέση του μπροστινού κεντρώου στην Παρτιζάνι Τιράνων. 
Το Νοέμβριο του 2003 επιλέχθηκε ως χρυσός παίκτης του Ιωβηλαίου της UEFA από την ποδοσφαιρική ένωση της Αλβανίας. Η τελευταία τον ανακήρυξε ως τον καλύτερο παίκτη των τελευταίων 50 ετών. Το 2005, κατατάχτηκε στην κορυφή λίστας της FIFA, που περιελάβανε 100 ποδοσφαιριστές, έναν από κάθε χώρα.

Στις 6 Μαρτίου του 2009 ο Πάνου τιμήθηκε από τον Αλβανό Πρόεδρο, Μπαμίρ Τόπι, με τον ανώτατο τίτλο του κράτους, το παράσημο της Τιμής του Έθνους. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας ποδοσφαιριστής βραβευόταν με το εν λόγω παράσημο. Πλέον το όνομά του είναι η ονομασία της κεντρικής κερκίδας του ολοκαίνουριου και υπερσύγχρονου σταδίου «Air Albania Stadium».
Πέθανε στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα των ΗΠΑ έπειτα από καρδιακή προσβολή στις 19 Ιανουαρίου του 2010. Στην Αλβανία κηρύχθηκε εθνικό πένθος για την απώλεια του Πάνου.

Ο Παναγιώτης Πάνου έμεινε στα κιτάπια της ιστορίας ως ο «Πελέ της Αλβανίας» ή «Πελέ των Βαλκανίων» ή ακόμη και ως ο «Μικρός Πούσκας».


Ο Παναγιώτης άρχισε να αγαπά το ποδόσφαιρο και να αφιέρωνει πολλές ώρες σ’ αυτό απ’ την ηλικία των 4-5 ετών. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα, εντούτοις, οι γονείς του διαφωνούσαν και ήθελαν το παιδί τους να συνεχίσει το σχολείο. Ο Παναγιώτης είχε φοβερό ταλέντο και λάτρευε το ποδόσφαιρο, έτσι δεν μπορούσε να μείνει μακριά. Το αξιοσημείωτο ήταν ότι ξεκινώντας την καριέρα του το 1954, όντας μόλις 16 ετών, στην ομάδα SK Τίρανα, βρισκόταν στη θέση του τερματοφύλακα!
Άργησαν να αντιληφθούν την φοβερή αίσθηση που είχε για το γκολ, ωστόσο σε ένα ματς απέναντι στην αιώνιο αντίπαλο, Παρτιζάνι, όταν η ομάδα του Πάνου έχανε με 4-0, ο προπονητής τον μετέφερε στην επίθεση και… δικαιώθηκε! Το ντεμπούτο του με την ομάδα Κ19 των Τιράνων πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 1956 σε ένα εθνικό αγώνα πρωταθλήματος απέναντι στην Korabi Peshkopi. Το πρώτο του γκολ δεν άργησε να έρθει. Αυτό έγινε στις 5 Αυγούστου 1956 απέναντι στην Kukësi.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του τον ανέβασαν ταχύτατα στην πρώτη ομάδα των Τιράνων και στις 4 Μαΐού 1958 έκανε το ντεμπούτο του σε ένα απ’ τα μεγάλα ντέρμπι της αλβανίας απέναντι στην Δυναμό, όπου με τη βοήθειά του η ομάδα του συνέτριψε την αντίπαλό της με 4-0. Ο Παναγιώτης είχε βάλει και αυτός το δικό του τέρμα. Στις 9 Δεκεμβρίου 1959, ο Πάνου θα αγωνιζόταν για τελευταία φορά με τα χρώματα των Τιράνων στην νίκη με 4-2 κόντρα στην Besa Kavajë. Ο λόγος; Η δικτατορία του Ενβέρ Χότζα. Μια δικτατορία που δεν άφηνε ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο.

Επί εποχής δικτατορίας του Χότζα λοιπόν, η SK Τίρανα βρισκόταν στο περιθώριο με κάθε τρόπο. Μάλιστα, με διάταγμα της κυβέρνησης οι ποδοσφαιριστές της αναγκάζονταν όταν υπηρετούσαν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία να αγωνίζονται στην Παρτιζάνι (ομάδα του στρατού) ή την Δυναμό Τιράνων . Κάπως έτσι ο Παναγιώτης βρέθηκε να φορά τη φανέλα της Παρτιζάνι, αναγκασμένος να εγκαταλείψει την SK Τίρανα έχοντας συμπληρώσει 28 συμμετοχές και 8 τέρματα.

Με την Παρτιζάνι πραγματοποίησε 210 εμφανίσεις και πέτυχε 136 τέρματα, κατακτώντας 4 αλβανικά πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα Αλβανίας και το Βαλκανικό Κύπελλο του 1970 απέναντι στην βουλγαρική Beroe Stara Zagora (1-1, 3-0 μετά την απόσυρση της ομάδας από το θεσμό). Σε διεθνές επίπεδο, έπαιξε 28 φορές με την εθνική της Αλβανίας και πέτυχε 4 τέρματα. Δυστυχώς, το ταλέντο του δεν μπόρεσε να το δείξει σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη, καθώς ο Χότζας είχε απαγορεύσει τη μεταγραφή του στο εξωτερικό!
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 



Σχόλια