Η Πέπελη

Η Πέπελη είναι χωριό της Δημοτικής Ενότητας Άνω Δρόπολης, του Δήμου Δρόπολης. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά: Βοδίνο, Βρυσερά, Κλεισάρι και Λυκομήλι. 

Αν λάβουμε υπόψη µας την άποψη της εκδόσεως των συνταξιούχων ελληνοδασκάλων, για την προέλευση του ονόματός της, «η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη σλαβική λέξη στάχτη διότι το μέρος που έμεναν οι σλάβοι το ονόμαζαν «στάχτη». Αργότερα η λέξη αυτή εξηγήθηκε πέπελη και το χωριό αυτό ονομάστηκε Πέπελη». 

Με το όνομα Πέπελη αναφέρεται στο κατάστιχο του 1431, στο οποίο καταγράφονταν 20 οικίες. Στην απογραφή του 1880 αναφέρεται ως χωριό αλλά χωρίς αριθμό κατοίκων, το 1913 είχε χριστιανούς 420 και το 1927 είχε 557, ενώ, στην απογραφή του 1989 είχε 505 κατοίκους. 

Το σχολικό έτος 1893-1894 λειτουργούσε γραµ/λείο µε 20 μαθητές και έναν διδάσκαλο. 

Στην Κωνσταντινούπολη το 1907 εγκρίθηκε συνοδικώς ο κανονισμός της Αδελφότητας των παρεπηδηµούντων από την Πέπελη και ο σκοπός της ορίστηκε ως φιλεκπαιδευτικός και φιλανθρωπικός. 
Στην Πέπελη βρίσκεται και η ξακουστή Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας, για την οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας (ΕΔΩ). Εκτός από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, στο χωριό υπάρχουν και άλλοι εκκλησιαστικοί τόποι. Ο Άγιος Γεώργιος, που είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού και ο Άγιος Αθανάσιος, που είναι το κοιμητήριο. Υπάρχουν επίσης και τα τα παρεκκλήσια Άγιος Μηνάς, Άγιος Νικόλαος και Άγιος Δημήτριος.  
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

.

Σχόλια