Βορειοηπειρώτες: Ζούμε στον τόπο μας την υπακοή...του θανάτου

«ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑΝΑΤΟ»
Παλιότερα είχα αναρτήσει μια ανάλυση με τίτλο «Με προορισμό τον θάνατο». Το θέμα μου έγινε κυρίαρχο αυτές τις γιορτινές μέρες. Σε κάθε τραπέζι και επαφή, αν δεν ήταν επικρατέστερη θα ήταν αναπόφευκτη η κουβέντα «για έναν καλύτερο θάνατο» !!! Το κλίμα αποχτούσε περισσότερο κοντράστ, λόγω της προσπάθειας των αρχών, (με τη βοήθεια των Βορειοηπειρωτών από την Ελλάδα), να διακοσμήσουν με όσο περισσότερο φωτισμό τους δημόσιους χώρους, οι οποίοι ορφάνεψαν φέτος και από τις παιδικές χαρές και φωνές! (Αντικατέστησαν την απουσία τους με τα ψυχρά αυτά φωτάκια!)

Κάποιοι τα φόρτωσαν όλα στον κορονοϊό! Η αλήθεια όμως είναι ότι η πανδημία του κορονοϊού στον τόπο μας αποδεικνύει ότι πρόκειται για ΣΥΝΕΠΙΔΗΜΙΑ. Δηλαδή ότι δεν φταίει τόσο ο κορονοϊός που διαλύθηκε παντελώς ο κοινοτικός μας ιστός, που αποδιάρθρωθήκαμε εντελώς και στριμωχτήκαμε στις γωνιές μας. Φταίνε περισσότερο οι υποκείμενες (ουσιαστικές) κοινοτικές, πολιτικές και εθνικές μας ασθένειες! Τα πάντα, τουλάχιστον αυτά τα 30 χρόνια, δείχνουν ότι όλες οι αξίες του τόπου μας και της ιστορίας μας τέθηκαν στην υπηρεσία τρίτων, είτε είναι άτομα, είτε είναι κράτη και κυβερνήσεις, είτε είναι πολιτικές δυνάμεις. Επικεφαλής τους είναι οι δικοί μας πολιτικοί, ή οι πολιτικοί και οι διοικητικοί μας εκπρόσωποι που κάνουν πιο εύκολη τη απομυζούσα κατάσταση σε όφελος των τρίτων και τη δική τους παχυσαρκία! Δυστυχώς όμως, φθάσαμε στο σημείο που φοβούμαστε να κρίνουμε τους ενόχους, εθνικά και κοινωνικά…!! Επειδή παραδοθήκαμε στην υπακοή του θανάτου!

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ
Αυτές τις μέρες ακούγεται ότι θα φθάσει στο Αργυρόκαστρο ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας!! Θα αντικαταστήσει την 5μηνη κενή θέση του προκατόχου του. Κάνει εντύπωση που στην ιστορία και της ελληνικής διπλωματίας παραβιάστηκε η αρχή. Δλδ δεν μπορεί να φύγει από τη θέση του ο υπάρχον διπλωμάτης μέχρι να ορισθεί ο διάδοχός του. Στη δική μας περίπτωση η θέση του γενικού προξένου έμεινε κενή για πέντε ολόκληρους μήνες!!! Κι αυτό διότι το Υπουργείο δεν έβρισκε εθελοντή διπλωμάτη για τη θέση του Αργυροκάστρου (κάτι που συμβαίνει τις τρείς τελευταίες θητείες) και έπρεπε να τον ορίσει, αλλά με καθυστέρηση μηνών. (!!) Διότι η θέση του Γενικού Προξένου στο Αργυρόκαστρο έγινε πλέον δύσκολη. 

Οι πορωμένες φατρίες που απόμειναν στον τόπο μας δεν δείχνουν διατεθειμένες να συνεργαστούν για να πετύχουν από κοινού εθνικό έργο, αλλά θέλουν να επιβληθούν στην διπλωματική αρχή κάνοντας τη ζωή του Γενικού Προξένου δύσκολη, επιτρέποντάς του την μόνη επιλογή να βρει τρόπο να εξισορροπήσει την κατάσταση για να μη του μπει αγκάθι μέχρι το τέλος της θητείας. Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση για όποιον Έλληνα διπλωμάτη στο Αργυρόκαστρο επιδιώξει να παράσχει εθνικό έργο. Γι΄αυτό μόλις οι διπλωμάτες φθάσουν σκέφτονται πότε θα φύγουν! 

Η τόσο μακρά απουσία Γενικού Προξένου στο Αργυρόκαστρο και η «αδιάφορη» στάση της κοινότητάς μας, δείχνει ότι δεν έχουμε ανάγκη την ελληνική διπλωματική αρχή. Περισσότερο το πράττουν οι «εκπρόσωποι» της κοινότητας, διότι όπως και να έχει το Γενικό Προξενείο έχει μείνει το μόνο μάτι που βλέπει και μπορεί να τους προκαλέσει ζημιά, δλδ αποτελεί το μόνο παράγοντα που φοβούνται για τα ζουλούμια τους σε βάρος της κοινότητάς μας, ανεξαρτήτως που μέχρι τώρα κανενός δεν μπήκε αγκάθι.

Έδειξε επίσης την υποβάθμιση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, τόσο σε ό τι αφορά το παρεμβατικό του εθνικό έργο, όσο και σε ό τι αφορά τον σεβασμό των εισηγήσεων, των θέσεων και των απόψεών του…. Όταν βέβαια υπάρχουν. 

ΜΕΙΝΑΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΗΔΕΣ 
Η κοινότητά μας, ασφαλώς μέσω των εκπροσώπων της, δεν έδειξε ποτέ τι συγκεκριμένα διεκδικεί για τον εαυτόν της, από τον εαυτόν της και προς τρίτους (Αλβανία, Ελλάδα, Διεθνή κοινότητα). Προσέχουμε! 30 χρόνια τώρα δεν ξέρουμε τι θέλουμε, δεν έχουμε αρθρώσει μια αρχή, ένα πρόγραμμα, δεν έχουμε εθνικούς, κοινωνικούς οικονομικούς στόχους. Τίποτε! Απλώς περιμένουμε να μας παραβιαστεί κάποιο δικαίωμα για να φωνάξουμε, ή όταν οι πολιτικοί μας θέλουν να ανεβάσουν τις μετοχές τους κυρίως στην Ελλάδα, μιλούν για δήθεν δικαιώματα για τα οποία μάλιστα οι ίδιοι και για άλλα οφέλη, έχουν εργαστεί για να παραβιαστούν.!!

Εκείνο που έκανε εντύπωση τελευταία είναι το γεγονός ότι για δικά τους οφέλη, οι εκπρόσωποί μας, από την μία δε διεκδίκησαν το δικαίωμα ζωής από την Ελλάδα στο θέμα κορονοϊού, από την άλλη ζήτησαν ξανά τρίμματα, ας πούμε ανθρωπιστική βοήθεια, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. (δε θέλω να αναφερθώ σ΄αυτά που ακούγονται και γράφονται ότι και όταν έφθαναν πουλιούνταν από τους ίδιους τους υπεύθυνους κιόλας).

Τριάντα χρόνια τώρα, δεν σοβαρευτήκαμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα, την Ευρώπη και από την Αλβανία επενδύσεις που να αφορούν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας, την αναδιάρθρωση των υποδομών μας, την ανάπτυξη του πολιτισμού μας, της παιδείας, του υγειονομικού συστήματος… Μείναμε η πιο φτωχή κοινότητα ακόμα και στην Αλβανία ενώ αποτελούσαμε ιστορικά την κορυφή όλων των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ντροπή ! Ακόμα και σήμερα διακονεύουμε τρίματα !!!! Και τα πολλά λεφτά που φαγώθηκαν στον τόπο μας (στην ουσία μετατρέψαμε οικειοθελώς τον τόπο μας σε μαύρη τρύπα) ερχότανε κυρίως ως ανθρωπιστική βοήθεια. Γιατί ήταν ο καλύτερος τρόπος για να φαγωθούν, για να μαραζώσει και νεκρώσει ο τόπος μας. Και τρώγονταν με την συνεργασία και συμβολή των δικών μας, αυτών που δεν μπορεί σήμερα να ξεριζώσει η κοινότητά μας, με αποτέλεσμα να επιλέγουμε υποδείξεις αλβανικών κομμάτων που μας προκύπτουν χειρότεροι και επικίνδυνοι. 

Πώς γίνεται λοιπόν που μείναμε σε κατάσταση διακονιάρη;!!! Και να βλέπουμε το μέλλον μας …. «στον ουράνιο παράδεισο»;!!!

Παναγιώτης Μπάρκας
5 Ιανουαρίου 2021
Αναδημοσίευση από τη σελίδα facebook.com/panibar2011

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια