Τι πιστεύουν οι Αλβανοί για την επέκταση του χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο

Μεγάλη έκταση, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και έντονη πολιτική αντιπαράθεση δημιουργήθηκε στην Αλβανία, για το θέμα της επέκτασης της θαλάσσιας κυριαρχίας της Ελλάδας, από τα 6 τα 12 ναυτικά μίλια. Ενώ το θέμα της χάραξης θαλάσσιων συνόρων της χώρας δεν ήταν ποτέ θέμα δημόσιου διαλόγου, αυτή τη φορά υπήρξε άνευ προηγουμένου διάλογος και αλλεπάλληλες εκπομπές σε όλα τα κανάλια. Δεδομένου ότι σύντομα στην Αλβανία θα γίνουν εθνικές εκλογές, το θέμα αυτό απετέλεσε πεδίο δόξης λαμπρό πολιτικής αντιπαράθεσης και πολιτικής εκμετάλλευσης, σε βαθμό που κούρασε τους ίδιους τους Αλβανούς

Διάφοροι αναλυτές και ειδικοί πήραν τον λόγο στις εκπομπές και εξέφρασαν ποικίλες απόψεις, ενώ δεν παρέλειψαν να λάβουν το λόγο πολιτικοί της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και των εθνικιστικών κύκλων.

Το ρόλο του λογικού ανέλαβαν ειδικοί αναλυτές και όσοι ευαγγελίζονται την πρόοδο και την ειρήνη, ενώ κύκλοι της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του εθνικιστικού και ανθελληνικού κόμματος των Τσάμηδων, φάνηκαν από επιφυλακτικοί, με την κίνηση αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης, μέχρι και επιθετικοί ενάντια στη χώρα μας. Ως συνήθως, τη σημαία του εθνικισμού βρήκαν την ευκαιρία να τη σηκώσουν οι Τσάμηδες. Προκλήθηκε επίσης μία σύγχυση και στις δυο λογικές, στο διάστημα ανάμεσα στο προεδρικό διάταγμα για το κλείσιμο των κόλπων και της ψήφισης στη Βουλή της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Οι εθνικιστές θεώρησαν ότι αυτό είναι ύποπτη κίνηση της Ελλάδας, ενώ οι μετριοπαθείς θεώρησαν πώς είναι μία κίνηση που υπαγορεύτηκε από τους διεθνείς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο λογικές το θεώρησαν μία προσωρινή υπαναχώρηση και όχι μία διαδικασία με δύο πράξεις.

Αν και η ανθελληνική ρητορική αποτέλεσε μειοψηφία, βρέθηκαν διάφοροι, κυρίως του κόμματος των Τσάμηδων, που θεώρησαν την ενέργεια αυτή ως επιθετική ή τουλάχιστον ύποπτη εις βάρος των συμφερόντων της Αλβανίας, με αποτέλεσμα να επικρίνουν την κυβέρνησή Ράμα για ξεπούλημα των συμφερόντων της χώρας τους, αφού δεν ζήτησε ούτε καν εξηγήσεις από την Ελλάδα. Στη λογική αυτή, χωρίς να υπάρχουν εκτεταμένες επικλήσεις του Διεθνούς δικαίου, συνηγόρησε το γεγονός ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει πως η Ελλάδα καλώς έπραττε, καθώς η επέκταση είναι ένα μονομερές δικαίωμα της.

Για τους εθνικιστές, η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, γίνεται σε μία ύποπτη στιγμή, προκειμένου η Ελλάδα να αποσπάσει θαλάσσια επικράτεια από την Αλβανία. Στη λογική αυτή, προστίθεται και μία θεωρία ότι στην περιοχή αυτή κρύβονται τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων, τους οποίους η Ελλάδα θέλει να εξορύξει, καθώς έκανε έρευνες και εντόπισε τα κοιτάσματα, ενώ οι Αλβανία ακόμη αμελεί.

Για τους μετριοπαθείς, υπήρχαν πάρα πολλές αναγνώσεις λογικές σουρεαλιστικές και ορισμένες φορές τιμητικές για την Ελλάδα.

Ως προς τη χώρα τους, τόνιζαν ότι από την κίνηση αυτή της Ελλάδας, δεν χάνουν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο θαλάσσιας επικράτειας, ούτε και κερδίζουν, καθώς αυτή η επέκταση αφορά περιοχές που δεν άπτονται του καθορισμού της μέσης γραμμής. Να σημειώσουμε ότι, τα θαλάσσια σύνορα της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένου και του Ιονίου, είναι ήδη 12 ναυτικά μίλια.

Μία ανάγνωση, ενδεχομένως αυτών που ξέρουν καλύτερα την Ελλάδα, είναι μία πράξη του κυρίου Μητσοτάκη, για εσωτερική κατανάλωση, για να δείξει στην Τουρκία ότι βρίσκεται απομονωμένη στις αντιρρήσεις της κατά του Διεθνούς δικαίου, για να μειώσει τα μέτωπα αντιπαράθεσης με τους γείτονες και με την Αλβανία, και για να δείξει στη Διεθνή κοινότητα ότι τα προβλήματα, της Ελλάδας με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, περιορίζονται μόνο στην τουρκική επιθετικότητα.

Ειπώθηκε από κάποιον αναλυτή ότι η επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο αποτελεί έμμεση δήλωση της Ελλάδας, ότι παραιτείται σιωπηλά από την επέκταση το Αιγαίο, προκειμένου να μην έχει προβλήματα με τις μεγάλες δυνάμεις και να μειώσει τα προβλήματα με την Τουρκία. Ο αναλυτής αυτός θεωρεί ότι στην πιθανή επέκταση της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αντίθετες όλες οι μεγάλες δυνάμεις, καθώς θα παρεμποδίζονταν η ναυσιπλοΐα. Θεωρεί δηλαδή ότι το Αιγαίο αποτελεί μια εξαίρεση στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ορισμένοι αναλυτές και παρευρισκόμενοι στα πάνελ έπλεξαν το εγκώμιο της Ελλάδας, του ελληνικού πολιτικού συστήματος, της οργάνωσης του ελληνικού κράτους, των θεσμών του και των θαλάσσιων υπηρεσιών. Οι αναλυτές αυτοί θαύμασαν την εθνική ενότητα της Ελλάδας, είπαν δηλαδή ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι Έλληνες, εμπιστεύονται τον εκάστοτε υπουργό εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό της χώρας και συντάσσονται μαζί τους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάτι δηλαδή που δεν συμβαίνει στην Αλβανία. Επίσης, είπαν ότι η Ελλάδα είναι στις κορυφαίες χώρες που γνωρίζουν θαλάσσιο δίκιο και ναυσιπλοΐα, καθώς ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και το θαλάσσιο εμπόριο ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα διαπρέπει.

Ένας αναλυτής κατέκρινε έντονα την πολεμική κατά της Ελλάδας καθώς όπως είπε η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού στον οποίο θέλουν και οι Αλβανοί να ενταχθούν και θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τη χώρα τους και ότι είναι ανόητο να βλέπουν παντού εχθρούς φαντάσματα. Ένας άλλος αναλυτής είπε πως η Ελλάδα μας κουνάει λευκό μαντήλι και τείνει χείρα φιλίας, δείχνοντας την Αλβανία το δρόμο της ειρήνης, της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Η πολεμική αυτή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γείτονος χώρας, ανέδειξε ή επιβεβαίωσε τη λογική που θέλει τον ανθελληνισμό να συνδέεται με φιλικά αισθήματα προς την Τουρκία.

Ήταν ευρέως αποδεκτό από τους ειδικούς ότι στρατηγικά η Αλβανία αποκτά σημασία μέσω της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Υπήρχε η σκέψη ότι ο Ράμα είναι ρυθμιστής της ελληνοτουρκικής διένεξης, όπως υπήρξε και η σκέψη ότι ο Ράμα παίζει επικίνδυνα για την Αλβανία παιχνίδια, ανάμεσα στις συμπληγάδες των Ελλήνων και των Τούρκων και ότι θα έπρεπε να αποφύγει την ανάμειξη στη διαμάχη αυτή.

Το παράδοξο πάντως είναι ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, στο συγκεκριμένο διάλογο υποστήριξαν περισσότερο την ανθελληνική στάση, ενώ επισήμως η κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ του διεθνούς δικαίου, ενώ αντιθέτως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση ή επικρίνουν την κυβέρνηση φιλοξένησαν τη μετριοπαθή στάση και τη λογική της φιλίας με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Σχόλια