Υπόμνημα της ΑΣΑ προς τον Υπουργό Εργασίας για το ασφαλιστικό των Βορειοηπειρωτών

Αγαπητοί Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και ενεργειών που η παράταξή μας συνεχίζει να πραγματοποίει για την ανάδειξη του σημαντικού ζητήματος των συντάξεων που αφορά την κοινότητά μας,

Σας ενημερώνουμε:
α. πως μετά από το κοινού αίτημα συνάντησης (25 Ιανουαρίου 2021) του Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για τα ζητήματα των Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής, κ. Ανδρέα Κούρτη και εκπροσώπων της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας, τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Γιώργο Τζομάκα και τον Προέδρο της Επιτροπής Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών κ. Λεονάρδο Ταμπάκο για συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη για ενημέρωση σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη κοινωνική ασφάλιση των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) που διαμένει στην Ελλάδα,

β. και μετά από την ερώτηση (1 Φεβρουαρίου 2021) του Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» κ. Κούρτη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη στο πλαίσιο της ενημερωτικής τηλεδιάσκεψης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών και κυρίως για τον Νόμο «Κατρούγκαλου» 4387/2016, έναν νόμο απαράδεκτο που προσβάλλει και ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που διαμένει στην Ελλάδα,

γ. Η παράταξή μας απέστειλε Υπόμνημα θέσεων και αιτημάτων (8 Φεβρουαρίου 2021) προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη αναφορικά με τα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό σε Ελλάδα και Αλβανία, όπως ο ίδιος ο υπουργός ζήτησε, προκειμένου να ενημερωθεί.
Αγαπητοί Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,
Είμαστε όλοι μας, σε «αναμμένα κάρβουνα» μέχρι να  επέλθει η τελική δικαίωση και γι’ αυτό θα αγωνιζόμαστε έμπρακτα μέχρι να δικαιωθούμε. 
Η μη επίλυση του ζητήματος των συντάξεων, θα οδηγήσει την ΑΣΑ και την κοινότητά μας σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Συνεχίζουμε τον αγώνα προκειμένου να μην υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ διαχωρισμός των Βορειοηπειρωτών, από τους Ελλαδίτες Έλληνες σε κανέναν συνταξιοδοτικό νόμο.
Ο αγώνας συνεχίζεται.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΣΑ ΠΡΟΣ Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σας συγχαίρουμε θερμά και σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην προσωπική σας ικανότητα όσο επίσης και των συνεργατών σας. Η μακρά εμπειρία σας, η ακεραιότητα του χαρακτήρα σας, αλλά και η υπευθυνότητα και η συνέπεια που σας διακρίνει, αποτελούν τα ενθαρρυντικά στοιχεία που μας δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι θα εκπληρώσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα νέα καθήκοντά σας για την επίλυση των κρίσιμων εργασιακών και ασφαλιστικών ζητημάτων, που αφορούν άμεσα και ένα μεγάλο μέρος της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας που διαμένει στην Ελλάδα.

Μετά από την απάντηση-τοποθέτησή σας, στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τη Δευτέρα 1/2/2021, σε ερωτήσεις των μελών της Διοίκησης και εκπρόσωπων επαγγελματικών κλάδων για όλα τα κρίσιμα, ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα που συνδέονται άρρηκτα με την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, ζητήσατε από όλους τους συμμετέχοντες να σας αποστείλουν τις προτάσεις και τα αιτήματά τους προκειμένου να βρεθούν και να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις και λύσεις στα κρίσιμα και σοβαρά προβλήματα που τους ταλανίζουν λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Ως μέλος του Δ.Σ Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και ως Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τα ζητήματα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής, συμμετείχα στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη, και μεταξύ άλλων σας απηύθυνα ερώτηση σχετικά με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών και κυρίως για τον Νόμο «Κατρούγκαλου» 4387/2016, έναν νόμο απαράδεκτο που προσβάλλει και ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που διαμένει στην Ελλάδα.

Επιπλέον, μου δίνεται η δυνατότητα να σας υπενθυμίσω εκ νέου το αίτημα συνάντησης το οποίο έχουμε αποστείλει ήδη από την 25.1.2021 από κοινού με άλλους εκπροσώπους της Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας, με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ και τον Προέδρο της Επιτροπής Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών για ενημέρωση σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη κοινωνική ασφάλιση των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) που διαμένει στην Ελλάδα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» αποτελεί έναν πολιτικό φορέα που δημιουργήθηκε για να προασπίσει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και ως απάντηση των εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτών στην απουσία εκπροσώπησής τους στις τοπικές κοινωνίες, σε Δήμους και Περιφέρειες και ως απάντηση στη μη ισότιμη αντιμετώπισή τους από το Ελλαδικό κράτος.

Διεκδικούμε συγκεκριμένα πράγματα από την ελληνική πολιτεία. Ειδικότερα, όσον αφορά τα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταρτίσει νομικό πλαίσιο για την συνολική αντιμετώπιση των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών ως ισότιμους Έλληνες πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα διεκδικούμε:
1.Την άρση των διακρίσεων σε ότι αφορά την Εθνική Σύνταξη με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Νόμο «Κατρούγκαλου» 4387/2016 και συγκεκριμένα το Άρθρο 7 (Εθνική Σύνταξη), έναν νόμο απαράδεκτο και εθνικά επιζήμιο για την Βορειοηπειρωτική κοινότητα.
Το κριτήριο που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου Ν.4387/2016 για τη χορήγηση του πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ότι οι ασφαλισμένοι πρέπει να συμπληρώνουν 40 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής αποτελεί μεγάλη αδικία που πραγματοποιείται εις βάρος των Βορειοηπειρωτών που διαμένουν στην Ελλάδα.

Με τον εν λόγω νόμο, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που μετανάστευσαν στην Ελλάδα μετά το 1990 στερούνται του δικαιώματος πλήρους Εθνικής Σύνταξης.

Ειδικότερα, στο Άρθρο 7 του νόμου αναφέρεται πως το ποσό της σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα ετών διαμονής στην Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό, τα κομμουνιστικά καθεστώτα, έπεσαν στα τέλη του 1990 και επομένως ήταν αδύνατον, καθότι απαγορευμένο, να βρίσκεται στην Ελλάδα Έλληνας της Αλβανίας. Επιπρόσθετα, το σύνολο των εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτών μπορούν να βεβαιώσουν τη μόνιμη παραμονή τους και εργασία στην Ελλάδα, μόνο μετά το 1998 (δηλαδή 22 έτη πριν) όχι επειδή δεν ήταν στην Ελλάδα, αλλά επειδή η πολιτεία δεν χορηγούσε μέχρι τότε το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.

Η διατήρηση του ανωτέρω Άρθρου 7, ως ισχύει σήμερα, είναι αντίθετη προς το ελληνικό δίκαιο, διότι: το ίδιο το Σύνταγμα μας αναφέρεται ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες θεμελιώνουν ισότιμα το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Μετά από περισσότερα των 25 χρόνων καταβολής εισφορών, η σύνδεση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με την διάρκεια διαμονής στην χώρα θέτει τους Βορειοηπειρώτες στο περιθώριο ως Έλληνες πολίτες. Θεωρούμε απαράδεκτη την αποσύνδεση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από την διάρκεια και το ύψος των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και την σύνδεσή του με τα χρόνια διαμονής στην χώρα.

ΖΗΤΑΜΕ να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο και να εξαιρεθούν οι Βορειοηπειρώτες από την υποχρεωτική 40ετή διαμονή στην Ελλάδα, προκειμένου να θεμελιώνεται πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα στην εθνική σύνταξη, χωρίς ελάχιστη παραμονή.

2.Την άρση των διακρίσεων σε ότι αφορά τα επιδόματα των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) και συγκεκριμένα των ανασφάλιστων υπερήλικων της Αλβανίας

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εξωτερικών ψηφίστηκε σχετική τροπολογία στις 7.6.2019 στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία θα λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια, καθώς δρομολογήθηκε εξορθολογισμός του Άρθρου 93 του Νόμου 4387/2016 (Α‘ 85).

Το ειδικό αυτό επίδομα είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά (ν. 4093/2012) και επανήλθε το 2016 μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα, με την ψηφισθείσα τροπολογία δεν θα απαιτείται από τους ανασφάλιστους υπερήλικες συμπατριώτες μας να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα για δεκαπέντε (15) συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης ή δεκαπέντε (15) έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους. Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη το ποσό του επιδόματος δεν θα καταβάλλεται ανάλογα με τα έτη διαμονής στη χώρα. Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το κόστος της παροχής από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ανέρχεται σε περίπου 5,4 εκ. ευρώ για το έτος 2019 και ετήσια δαπάνη 10,8 εκ. ευρώ περίπου για κάθε ένα από τα επόμενα έτη αρχής γενομένης από το έτος 2020 και εφεξής.

Ωστόσο, οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες πρακτικά μέχρι σήμερα είναι εξαπατημένοι, καθώς η σχετική εγκύκλιος και κατά συνέπεια η εφαρμογή της τροπολογίας δεν έγιναν ποτέ.

ΖΗΤΑΜΕ να εφαρμοστεί η ψηφισθείσα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Μάιος 2019) τροπολογία, με την οποία αίρονται οι περιορισμοί διαμονής για την λήψη του επιδόματος Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Ομογενών εξ Αλβανίας.
(Σας επισυνάπτουμε τη σχετική τροπολογία)

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ως εκπρόσωποι της Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας σας ενημερώνουμε πως πραγματοποιήσαμε πλήθος δράσεων και ενεργειών, προκειμένου να μην υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ διαχωρισμός των Βορειοηπειρωτών, από τους Ελλαδίτες Έλληνες σε κανέναν συνταξιοδοτικό νόμο.

Σας ενημερώνουμε πως στο περιθώριο της συζήτησης για τα εργασιακά στη Βουλή (14.2.2020), υπήρξε νέα δέσμευση εκ μέρους του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω προσωπικής του δήλωσης στην ολομέλεια της βουλής για την επίλυση του θέματος με νομοθετική ρύθμιση (απόσπασμα από τη δήλωση του Πρωθυπουργού:

αλλά και δια στόματος του Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση στο κοινοβούλιο, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα στην ενημέρωση των συντακτών ότι το ζήτημα θα λυθεί με τροπολογία μέχρι τον Μάρτιο. Φτάσαμε στον Φεβρουάριο 2021 χωρίς καμία εξέλιξη στο ζήτημα, με αποτέλεσμα σήμερα οι Βορειοηπειρώτες συμπατριώτες μας, μετά από πέντε χρόνια ταλαιπωρίας, να βρίσκονται σε τρομερή απόγνωση, καθώς εν έτει 2021 παρότι έχουν εκπληρώσει απόλυτα τις υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Επίσης, σας ενημερώνουμε πως σε σχετικό δελτίο τύπου της ΝΔ με ημερομηνία 17.05.2019 αναγράφεται:  «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε επίσης πώς στο νέο Νόμο που θα φέρει η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντικατάσταση του Νόμου Κατρούγκαλου, θα διορθώσει τις άδικες για τους ομογενείς μας στην Αλβανία πρόνοιες της σημερινής νομοθεσίας που δημιουργούν προσκόμματα στη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης.»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Θα επιθυμούσαμε άμεσα την πραγματοποίηση συνάντησης, που στόχο θα έχει την ουσιαστική ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων και την εύρεση των κατάλληλων λύσεων προς όφελος της Βορειοηπειρωτικής μας κοινότητας, μέσα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες πολύπλευρης κρίσης και ζητούμε την άμεση στήριξή σας στον κρίσιμο αγώνα που δίνουμε.

Σήμερα επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η εξασφάλιση της οικονομικής, κοινωνικής,  πολιτιστικής και πολιτικής επιβίωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας από την ελληνική πολιτεία τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό και οργανικό επίπεδο.

Η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» διεκδικεί και θα συνεχίζει να διεκδικεί την προάσπιση και την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Θα θέλαμε να θεωρήσετε βέβαιη την στήριξη μας στο έργο σας και ευελπιστούμε στην κατανόηση των προβλημάτων και από κοινού να εξεύρουμε τις κατάλληλες λύσεις για το καλό του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Ευελπιστούμε να ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, εγκαινιάζοντας μια διαδικασία διαρκούς, ανοιχτού, εποικοδομητικού και γόνιμου διαλόγου.

Μετά τιμής,

Ο Επικεφαλής της Παράταξης
«Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τα ζητήματα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών
Ανδρέας Κούρτης 

Σχόλια