Αλβανικές εκλογές: Συμφωνία υπέγραψαν τα δυο μεγαλύτερα κόμματα τις αντιπολίτευσης

Με το σύνθημα «Αλβανία, το σπίτι που κερδίζει», το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης υπέγραψαν σήμερα συμφωνία συνασπισμού για τις εκλογές της 25ης Απριλίου.

«Η αντιμετώπιση και επίλυση κρίσιμων προβλημάτων της χώρας θα είναι ο βασικός στόχος του εκλογικού προγράμματος και του πυλώνα του κοινού κυβερνητικού προγράμματος μετά τη νίκη των εκλογών», αναφέρει η συμφωνία, δηλώνοντας περαιτέρω ότι τα κόμματα θα συμμετέχουν σε δύο ξεχωριστούς καταλόγους.

Στο έγγραφο, τα μέρη έχουν προσδιορίσει τις βασικές τους προτεραιότητες, τις άμεσες προτεραιότητες και τη διαδικασία για τη σύνταξη του προγράμματος της νέας κυβέρνησης.
«Η εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα της μελλοντικής κυβέρνησης θα επιτευχθεί αναλογικά με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα», γράφτηκε στο έγγραφο, όπου απαριθμούν 12 βασικούς στόχους:
  1. Απομάκρυνση της χώρας από τη σοβαρή οικονομική κρίση που προκαλείται από την πελατειακή διακυβέρνηση, η οποία συνεργάζεται με την ολιγαρχία και το έγκλημα.
  2. Εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την αντιμετώπιση τυχόν εμποδίων που δημιουργεί η σημερινή κυβέρνηση.
  3. Επαναφορά του κράτους δικαίου, διακοπή της κρατικής σύλληψης, αποκατάσταση της λογοδοσίας, τερματισμός της κατάφωρης κατάχρησης και παραβίασης του Συντάγματος και των νόμων, της ατιμωρησίας των δημοσίων υπαλλήλων και καταστρεπτικών φαινομένων όπως η διαφθορά και ο σφετερισμός εξουσίας για προσωπικά οφέλη και συμφέροντα.
  4. Δημιουργία εντατικής κυβερνητικής δράσης για τον περιορισμό της μαζικής μετανάστευσης του πληθυσμού.
  5. Προτεραιότητα στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης με καλή αμοιβή, ως ο κύριος τρόπος βελτίωσης της ζωής των Αλβανών πολιτών.
  6. Εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος με προτεραιότητα στη νεολαία.
  7. Να εγγυηθούν ίσες ευκαιρίες για την εκπροσώπηση των γυναικών στη λήψη αποφάσεων, για τη χειραφέτηση και την ενδυνάμωση τους στην κοινωνία και τη χάραξη πολιτικής.
  8. Να διεξαγάγει έναν ασυμβίβαστο αγώνα ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, την εμπορία κάθε είδους και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ως τα κύρια εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας και στη δημόσια ασφάλεια των πολιτών.
  9. Προτεραιότητα στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης μετά το σεισμό.
  10. Για τον τερματισμό του κρίσιμου προβλήματος της πανδημίας COVID-19, με την εφαρμογή ενός κοινωνικού-κοινωνικού σχεδίου, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, τη διεξαγωγή εξετάσεων, την ανίχνευση και ιατρικές θεραπείες, την επιστροφή εξόδων για ασθενείς με COVID-19, μαζικός εμβολιασμός πληθυσμού.
  11. Ανάπτυξη πολιτισμού και αθλητισμού.
  12. Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τερματισμού της ζημιά, της αποξένωσης και της καταστροφή της.
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζιμ Μπάσα και η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης, Μόνικα Κρυεμάδη.
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια