Μέτα: "Εκπρόσωπος της Ελλάδας ο Ράμα"

Στα χνάρια των ακραίων Αλβανών εθνικιστών φαίνεται να βαδίζει ο πρόεδρος της Αλβανίας και ιδρυτής του Κόμματος Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση (LSI), του οποίου επικεφαλής είναι η σύζυγός του, Μόνικα Κρυεμάδι.

Ο Μέτα, που εκ της θέσεως του θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός, παρόλο που προέρχεται από έναν, θεωρητικά, πιο μετριοπαθή χώρο, εν όψη των βουλευτικών εκλογών του Απριλιου 2021, κατέφυγε κι αυτός στον γνώριμο ρόλο για την εκάστοτε αλβανική αντιπολίτευση.

Ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, Ora News, ερωτηθείς για τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της, είπε: «Εγώ δεν μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν Αλβανό πολιτικό να γίνει εκπρόσωπος μιας άλλης πλευράς. Εγώ έμεινα πιστός στο Σύνταγμα, διότι σε αυτό ορκίστηκα. Όποιος ορκίστηκε κάπου αλλού, ας σεβαστεί τον όρκο του»

Τον Οκτώβριο του 2019, στα Τίρανα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Εντι Ράμα ανακοίνωσαν ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να προσφύγουν στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος θα δεχτεί να εκπροσωπηθεί η Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο, ο Μέτα, άφησε να εννοηθεί ότι όλα είναι ανοικτά.
«Πιστεύω ότι η Αλβανία θα δώσει λύση σε όλα τα εσωτερικά και περιφερειακά θέματα στις 25 Απριλίου 2021», είπε, παραπέμποντας στην ημερομηνία των εκλογών.

Να θυμίσουμε ότι ο Μέτα ήταν εκείνος που το 2018, ενώ ουσιαστικά είχαν ολοκληρωθεί οι συνεννοήσεις των τότε υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, Νίκου Κοτζιά και Ντίτμιρ Μπουσάτι, για τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο, «μπλόκαρε» τη συμφωνία.






Σχόλια