Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο σημείωμά μας στις εκλογές της 25ης Απριλίου, είναι η πρώτη φορά που η Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεν συμμετέχει με δικό της πολιτικό σχήμα, στα 30 χρόνια της αλβανικής μεταπολίτευσης. Παρόλα αυτά και σε αυτές τις γενικές εκλογές υπάρχουν υποψήφιοι ελληνικής καταγωγής στις λίστες των αλβανικών κομμάτων - ακόμη και σε μικρότερα κόμματα - με περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες εκλογής.
Καταρχήν, να σημειώσουμε ότι το αλβανικό εκλογικό σύστημα είναι αναλογικό, ανά περιφέρεια, με την χώρα να διαιρείται σε 12 Περιφέρειες. Άρα, θεωρητικά, το γενικό ποσοστό ενός κόμματος δεν παίζει κάποιο ρόλο.
Σε αυτές τις εκλογές, εκτός από την μικρότερη συμμετοχή κομμάτων, σε σχέση με άλλες φορές, έχουμε και την εισαγωγή της σταυροδοσίας των υποψηφίων βουλευτών, που δεν υπήρχε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο αριθμός των σταυρών για κάθε υποψήφιο παίζει (εν μέρη) ρόλο στην εκλογή του. Θα εξηγήσουμε πιο κάτω.
Το σύνολο των εδρών στο αλβανικό κοινοβούλιο είναι 140 οι οποίες μοιράζονται στις 12 εκλογικές περιφέρειες, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε μιας. Μεγαλύτερη είναι των Τιράνων που εκλέγονται 36 βουλευτές. Σε κάθε περιφέρεια το κάθε κόμμα έχει μια λίστα βουλευτών και ανάλογα με των αριθμό των ψήφων που λαμβάνει, εκλέγει τον αριθμό των βουλευτών που αναλογεί.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την Περιφέρεια της Αυλώνας, που μαζί με αυτή του Αργυροκάστρου διαβιεί το μεγαλύτερο μέρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Στην Περιφέρεια αυτή λοιπόν εκλέγονται 12 βουλευτές και με βάση τα προγνωστικά, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να λάβει 7 έδρες το Σοσιαλιστικό, 4 το Δημοκρατικό Κόμμα και 1 το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την λίστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αρχικά εκλέγονται βουλευτές όσοι ξεπεράσουν σε σταυρούς τον αριθμό του εκλογικού μέτρου (αυτό αναμένεται να είναι από 7,500 έως 8.500 σταυρούς). Οι υπόλοιπες θέσεις, αφού προφανώς δεν θα βρεθούν 7 υποψήφιοι του κόμματος που να ξεπεράσουν τον αριθμό αυτό σε σταυρούς, θα καλυφθούν με τη σειρά κατάταξης που έχει ορίσει το κόμμα τους υποψηφίους.
Περιφέρεια Αυλώνας
Εδώ έχουμε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα τον Νίκο Κούρη, ο οποίος βρίσκεται στην 5η θέση του ψηφοδελτίου. Η πιθανότητα να φθάσει τον απαιτούμενο αριθμό σε σταυρούς για να εκλεγεί είναι μηδαμινή, οπότε, αν υποθέσουμε πως το Σοσιαλιστικό θα εκλέξει 7 βουλευτές σε αυτήν την Περιφέρεια, ο Κουρής θα πρέπει να υπολογίζει στο να μην χάσει την εκλόγιμη 5η θέση του από κάποιον που δεν βρίσκεται στην 7αδα (ή 6αδα αν δεν πάνε καλά τα πράγματα για το Σοσιαλιστικό). Να πούμε εδώ πως από κάτω του βρίσκονται δυο ισχυρά ονόματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Εντι Ράμα και Gjiknuri) που προφανώς θα ξεπεράσουν αυτόν τον αριθμό σε σταυρούς. Δεν είναι τόσο εύκολη η εκλογή Κουρή, όπως φαντάζει με μια πρώτη ματιά, αλλά έχει περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί, από το να μην συμβεί.
Στο Δημοκρατικό Κόμμα υπάρχει ο Βαγγέλης Αναγνώστης (10η θέση) από το ΚΕΑΔ. Προφανώς δεν έχει καμία πιθανότητα εκλογής.
Περιφέρεια Αργυροκάστρου
Στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου οι έδρες είναι 4 και το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι 2 για το Σοσιαλιστικό, 1 Δημοκρατικό Κόμμα και 1 για το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης, Υπάρχει και δεύτερο σενάριο (3 Σοσιαλιστικό, 1 Δημοκρατικό, καμία ΣΚΕ) με λιγότερες πιθανότητες να συμβεί.
Εδώ ο αριθμός των σταυρών που θα πρέπει να ξεπεράσει κανείς για να εκλεγεί, λογικά θα είναι πάνω από 10.000).
Από τους ελληνικής καταγωγής υποψηφίους- που είναι αρκετοί- δεν μπορεί κανείς να ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό σε σταυρούς. Πιθανόν το ίδιο ισχύει και για τους αλβανικής καταγωγής υποψηφίους, με μοναδική ίσως εξαίρεση τον Υπουργό Εσωτερικών που βρίσκεται στην 3η θέση του Σοσιαλιστικού.
Υποψήφιοι εδώ είναι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα η Αρτεμίσα Μάλλιου (4η θέση) και Κώστας Γκάρος (5η θέση), που δεν έχουν πιθανότητες εκλογής. Στο Δημοκρατικό Κόμμα ο Κώστας Μπάρκας (4η θέση), επίσης χωρίς πιθανότητες εκλογής. Στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης ο Βαγγέλης Τάβος (1η θέση) που έχει πιθανότητες εκλογής. Ο Βαγγέλης Τάβος είναι στην 1η θέση του ψηφοδελτίου, κανείς από αυτούς που βρίσκονται πιο κάτω δεν μπορεί να ξεπεράσει των αριθμό των σταυρών, οπότε του αρκεί να βγάλει τη μια έδρα το κόμμα του. Οι πιθανότητες να εκλεγεί είναι περισσότερες, από το να μην εκλεγεί, αλλά δεν είναι σίγουρο. Πρακτικά έχει αντίπαλο τον Υπουργό Εσωτερικών Bledar Çuci, που βρίσκεται στην 3η θέση του Σοσιαλιστικού. Ο Çuci, πρέπει να πετύχει ένα από τα δυο: ή να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό σταυρών και να βγάλει έξω τον 2ο Duraj ή να πάρει τρεις έδρες το Σοσιαλιστικό.
Στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου υπάρχει και ο Χρήστος Μπέγκζος από την Πολύτσανη Πωγωνίου, στην 1η θέση του κεντροδεξιού Nisma Thurje, που προφανώς δεν έχει πιθανότητες εκλογής αφού το κόμμα του δεν θα κερδίσει έδρα.
Περιφέρεια Τιράνων
Στην Περιφέρεια Τιράνων, που όπως είπαμε εκλέγονται 36 βουλευτές, είναι υποψήφιος στην 11η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες. Το Δημοκρατικό αναμένεται να έχει αύξηση των ποσοστών του και να εκλέξει 16 έως 18 βουλευτές. Ο Ντούλες, από την 11η θέση, φαίνεται να εκλέγεται, δεν είναι όμως γνωστό πόσοι από αυτούς που βρίσκονται σε μη εκλόγιμή θέση, μπορούν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό σε σταυρούς. Λογικά, κάτι τέτοιο δεν φαντάζει πολύ πιθανό, οπότε έχει περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί, από το να μην εκλεγεί.
Συμπερασματικά, το πιθανότερο είναι το αλβανικό κοινοβούλιο, μετά την 25η Απριλίου, να έχει 3 βουλευτές ελληνικής καταγωγής. Θα μπορούσε κανείς να πει, εκπροσώπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε πως και οι τρεις θα εκλεγούν μέσα από τους μηχανισμούς των αλβανικών κομμάτων εξουσίας και με τη βοήθεια (κατά βάση) της ψήφου των πολιτών αλβανικής καταγωγής.
Διαβάστε ακόμη:
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών