Εύγε στους δυο Δημάρχους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

Κ. Πρωθυπουργέ της Ελληνικής Κυβέρνησης, κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης!

Ο λόγος που απευθύνομαι σε όλους σας είναι η παρακλητική επιστολή με την οποία οι δύο Δήμαρχοι της ιδιαίτερης πατρίδας μου, ο Δήμαρχος «Φοινικαίων» κ. Χ. Κίτσιος και ο Δήμαρχος Δρόπολης κ Δ. Τόλης, απευθύνθηκαν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ Κώστα Χατζηδάκη, επιστολή η οποία αναρτήθηκε και σε ιστοσελίδες.

Τι ζητούν από τον Υπουργό Εργασίας οι παραπάνω Δήμαρχοι; Μια συμβολική χειρονομία για τα προς το ζην των «στον πρόδομο προς τον Άγιο Πέτρο» υπερηλίκων ομογενών, εναπομείναντες στην ιδιαίτερη πατρίδα ή μετοικούντες στην «Μητέρα Πατρίδα». Ζητούν την εφαρμογή του νόμου 4618/2019, ΦΕΚ 89/Α/, 10/06/19, για το ελάχιστο συμπληρωματικό επίδομα επιβίωσης, νόμος που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβάνοντας και την Ν. Δημοκρατία, και την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, περί των 40 χρόνων διαμονής στην Ελλάδα, όσων συνταξιοδοτήθηκαν τελευταία ή συνταξιοδοτούνται. Και πότε; Όταν γνωρίζουν ότι 30 χρόνια πέρασαν από όταν άνοιξαν τα σύνορα, και ότι ήρθαν στην Ελλάδα όντας Έλληνες και όχι να γίνουν Έλληνες!

Το ότι είναι φιλόσοφοι και το ότι είναι οι πιο άριστοι αυτοί που νομοθέτησαν και τους δύο νόμους, άραγε διακατέχονταν και από «σοφία» ή ήταν απλώς ρομποτάνθρωποι; Όταν νομοθέτησαν τέτοιους νόμους είχαν υπόψη τους και την ιστορία μας; Γιατί, όπως αναφέρουν και οι αξιότιμοι Δήμαρχοι, μαζί απελευθερώσαμε τον πρώτο πυρήνα του ελληνικού κράτους, το 1821-1830, μαζί διευρύναμε μέχρι την Χειμάρρα τα σύνορα της Ελλάδας το 1912-14, ασχέτως τι συνέβη στην συνέχεια, μαζί υπέστημεν το βάρος του ελληνο-ιταλικού πολέμου και μαζί αρχίσαμε τον αγώνα εναντίων του νέου κατακτητή. Άλλο το τι συνέβηκε στην συνέχεια, οπότε και τα επακόλουθα της «μοίρας» μας.

Εσείς κ. Πρωθυπουργέ! Πότε μας θεωρείτε Έλληνες; Όταν η πατρίδα βρίσκεται σε ανάγκη ενώ μετά αλλοδαπούς; Γιατί ως αλλοδαπούς μας έχετε τσουβαλιάσει! Γνωρίζετε το πρόβλημα κ. Πρωθυπουργέ, καθώς για την επίλυσή του έχετε υποσχεθεί δυο και τρεις φορές. Πόσο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός αν για περίπου 6.000 όπως είπα στον «πρόδομο» υπερήλικες μας χορηγήσετε 200 έστω και 150 €; Εκτός του ότι ένα χρόνο τώρα, μάλιστα εν όψη πανδημίας, ούτε νοιαστήκατε για να συμπεριληφθούμε σε προγράμματα, όπως οι άλλες ευπαθείς αμάδες, όπως και οι μετανάστες, τουλάχιστον, για να περάσουμε όλοι μαζί τα δύσκολα. Αντί αυτού έκλεισαν και τα σύνορα, δεν μπορέσαμε να πάμε ούτε στην Αλβανία να πάρουμε τις «συμβολικές» συντάξεις, ούτε πολλοί στα χωριά τους, ενώ γνωρίζετε ότι λυμαίνονται από ανεξέλεγκτες ομάδες! Έκλεισαν τα σύνορα, γνωρίζετε πως επιβιώνουν οι εναπομείναντες στα χωριά μας; Χωρίς νοσοκομεία ή υγειονομικά κέντρα, για ιατρική περίθαλψη, χωρίς τα προς το ζην και κάθε άλλη δυσκολία, όπως αναφέρουν και οι Δήμαρχοι! Πέραν τις προσφοράς των προπάππων και πάππων μας στους αγώνες του Έθνους η προσφορά των ευεργετών μας, οι ευεργεσίες τους, δεν υπολογίζονται ως ειδικό βάρος;

Κ. Αρχηγοί των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης! Εν ονόματι των υπερήλικων σας ευχαριστούμε, μεν, για τις επερωτήσεις των βουλευτών σας στο Κοινοβούλιο και την στήριξη που μας παρέχετε! Αλλά ποια ή κατάληξη; Eφόσον το πρόβλημα δεν βρήκε ανταπόκριση από την κυβέρνηση σημαίνει ότι «λόγια καλά και πέτρες στο σακούλι», σαν να μας λέτε: Περιμένετε, θα σας θυμηθούμε στον Άγιο Πέτρο! Ερωτώ όμως!

Όπως το Κόμμα που κυβερνάει, έτσι και εσείς, όταν έρθει η ώρα να ζητήσετε και την ψήφο μας! Με ποιο σκεπτικό πρέπει να αποφασίσουμε; Mας έχετε δώσει, μεν, την ταυτότητα του Έλληνα, αλλά δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τοn Έλληνα.

Και μια τελευταία ερώτηση! Καλός ο εκδημοκρατισμός της Αλβανίας και καλώς, χωρίς διάκριση μεταξύ μας και των Αλβανών, μας ανοίξατε τα σύνορα! Όπως καλώς μας αγκάλιασε και ο ελληνικός λαός! Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα όμως; Υπάρχει κάποιο Κόμμα που έχει γνωρίσει, έχει μελετήσει και στρατηγήσει το πώς διατηρείται η συνέχεια στα πατρώα και πως εντασσόμαστε ομαλά στην Ελληνική Κοινωνία; Γιατί τουλάχιστον για 50 χρόνια, καθώς βρεθήκαμε εντελώς απομονωμένοι από τον εθνικό κορμό, φυσικό ήταν η διαπαιδαγώγηση με την ιστορία της Επικράτειας που επιβιώναμε, η εμφύτευση νέων ιδεών και αντιλήψεων κ.λ.π. Οπότε αν προσθέσουμε και τα ανορθόδοξα των εκάστοτε κυβερνήσεων εδώ, καταλήγουμε πως αφεθηκαμε στο ότι «όποιος μπορεί, όπου μπορεί»! Δεν υπάρχουν φιλόσοφοι για τέτοιες μελέτες;

Τηλέμαχος Λαχανάς

Σχόλια