Πειθαρχική έρευνα εναντίον της επικεφαλής του δικαστηρίου στο Ελμπασάν (vid)

Στην Αλβανία, ο Ύπατος Επιθεωρητής Δικαιοσύνης, διέταξε την έναρξη πειθαρχικής έρευνας εναντίον της επικεφαλής του δικαστηρίου της πόλης Ελμπασάν , Enkeleda Kapedani, μετά τη δημοσίευση ορισμένων βίντεό της στην πλατφόρμα Tik-Tok.

Σε αυτά τα βίντεο, η δικαστικός εμφανίζεται καθώς περπατά με ρυθμό παρέλασης στους διαδρόμους του Δικαστηρίου καθώς και μέσα στο γραφείο της, φορώντας τα ακριβά της ρούχα. Μάλιστα , στο παρασκήνιο ενός βίντεο, ακούγεται η μελωδία ενός αλβανικού τραγουδιού με τίτλο "Μαφία".

Τα βίντεο, που έκαναν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώθησαν τον Ύπατο Επιθεωρητή να ξεκινήσει αμέσως έρευνα για "παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας του δικαστή". Η Υπουργός Δικαιοσύνης, αντέδρασε επίσης σε αυτό το γεγονός, τονίζοντάς χαρακτηριστικά πως «ούτε σχόλιο δεν υπάρχει για αυτήν την περίπτωση».

Η ίδια η δικαστικός Kapedani είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι νιώθει άσχημα για τη δημοσίευση των βίντεο. Η συγκεκριμένη δικαστικός διορίστηκε επικεφαλής του Δικαστηρίου της πόλης Ελμπασάν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 και ήταν εκείνη που μείωσε στην αρχή, πολλές φορές την ποινή ενός ισοβίτη και ύστερα τον απελευθέρωσε από τη φυλακή .Το γεγονός συμβαίνει, ενώ η Αλβανία κάνει προσπάθειες να πατάξει τη δικαστική διαφθορά ,ως μία από τις απαιτούμενες υποχρεώσεις για την Ευρωπαϊκή της πορεία. Ύστερα από μακροχρόνιες πιέσεις από τους Δυτικούς, τα Τίρανα ξεκίνησαν έλεγχο για τους λειτουργούς της απονομής δικαιοσύνης καθώς το σύστημα θεωρήθηκε διεφθαρμένο και ανίκανο. Ο έλεγχος του δηλωθέντος πλούτου και οι πιθανοί δεσμοί με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυση περίπου 52% των 274 δικαστών και εισαγγελέων της χώρας. Περισσότεροι από 50 άλλοι παραιτήθηκαν πριν εξεταστούν και δώδεκα απολύθηκαν μετά από εγκληματικές έρευνες για διαφθορά.

Υπάρχουν περίπου 500 δικαστές και εισαγγελείς στην Αλβανία.

Αλέξανδρος Μάρκου

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια