Έκθεση του ΟΑΣΕ για τις αλβανικές εκλογές

Τη Δευτέρα, η αποστολή του ΟΑΣΕ στην Αλβανία δημοσίευσε την τελική της έκθεση για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Απριλίου.

Η έκθεση υπογράμμισε ότι η ελευθερία των Αλβανών ψηφοφόρων να επιλέγουν μεταξύ των διαφόρων υποψηφίων σεβόταν «γενικά», ωστόσο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα  είχε σαφές πλεονέκτημα, «τόσο από τον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και από την κατάχρηση διοικητικών πόροι".
Ο ΟΑΣΕ σημειώνει επίσης ότι οι πολλοί ισχυρισμοί που προέβαλαν τα πολιτικά κόμματα για αγορά ψήφων οδήγησαν στην έναρξη πολλών διερευνητικών διαδικασιών.

Η έκθεση επαινεί τον ρόλο που διαδραμάτισε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ενώ διευκρίνισε ότι η ημέρα των εκλογών ήταν «σε μεγάλο βαθμό διαφανής και ομαλή».
Στο τέλος της έκθεσης, ο ΟΑΣΕ δίνει 23 συστάσεις σχετικά με την προσέγγιση του εκλογικού συστήματος της Αλβανίας με τα διεθνή πρότυπα.

Διαβάστε την πλήρη έκθεση του ΟΑΣΕ για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αλβανίας εδώ , η οποία καταρτίστηκε μετά από προσεκτική ανάλυση των δεδομένων που συνέταξε ο οργανισμός και η ομάδα παρατηρητών, προερχόμενοι από 57 διαφορετικές χώρες.

Μπάσα: Η έκθεση του ΟΑΣΕ επιβεβαιώνει πως ήταν μια εκλογική σφαγή
Ο Λουλζίμ Μπάσα επανέλαβε ότι η έκθεση του ΟΑΣΕ / ODIHR επιβεβαίωσε ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο ήταν αυτές που εδώ και πολύ καιρό ο ίδιος χαρακτήρισε, «μια εκλογική σφαγή».

Σχολιάζοντας την έκθεση, ανέφερε μερικά από τα σημεία που επισημάνθηκαν, μεταξύ αυτών. κατάχρηση της δημόσιας διοίκησης, κλοπή προσωπικών δεδομένων και σύστημα προστασίας, χρησιμοποιώντας εγκληματικές συμμορίες στις εκλογές, τροποποιώντας τα ψηφοδέλτια και κλείνοντας τα σύνορα της χώρας, τα οποία είχαν επισημάνει οι Δημοκρατικοί νωρίτερα.
Τόνισε ότι το ΔΚ κατήγγειλε τα εκλογικά εγκλήματα και κατέθεσε 185 αγωγές στο SPAK και τις περιφερειακές εισαγγελικές αρχές, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει θεωρηθεί υπεύθυνος.
«Η έρευνα και η τιμωρία για την εξαγορά των ψήφων είναι μία από τις κύριες συστάσεις του ΟΑΣΕ / ODIHR για τη διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», δήλωσε ο Μπάσα.

Διαβάστε ακόμη;

Σχόλια