Βεβηλώθηκε ο τάφος των Ελλήνων πεσόντων στο Βοδίνο της Πάνω Δρόπολης

Ποιος θέλησε να σβήσει από τον χάρτη το Βοδίνο της Πάνω Δρόπολης και γιατί;
Ποιο βέβηλο χέρι τόλμησε να συλήσει την ιερότητα του τάφου των τριών Ελλήνων πεσόντων και να αφαιρέσει τα οστά τους χωρίς καν τελετή ιερότητας;

Να ήταν Αλβανοί; Το αποκλείω! Σεβάστηκαν την ιερότητα του τάφου ακόμα και επί δικτατορίας του Χότζια, παρόλο που είχε καταργηθεί η θρησκεία.
Να ήταν χωριανοί μου; Το αποκλείω! Χωρίς καν εξαίρεση από το 1940 μέχρι αυτή την απευκταία μέρα του Ιουλίου (για 81 χρόνια συνέχεια) τίμησαν τους πεσόντες ως να ήταν δικά τους παιδιά.
Να ήταν συγγενείς Αρτινοί; Και αυτό το αποκλείω! Μπορεί να άργησαν να ενδιαφερθούν για την εύρεση των οστών των παιδιών τους αλλά όταν ανταποκρίθηκαν οι τιμές στους πεσόντες, εκ’ μέρους τους, ήταν κάτι ανεπανάληπτο. Οπότε και η μεγαλύτερη τιμή για το χωριό μας. Ανέβασαν στο ορεινό Βοδίνο όχι μόνο τους αιρετούς τους, του Κομποτίου, του Καταρράκτη και των Αγνάντων απ’ όπου κατάγονταν οι τρεις πεσόντες, αλλά όλους τους ανώτερους άρχοντες της Άρτας. Τότε ποιος τόλμησε να συλήσει τον τάφο των τριών Ελλήνων πεσόντων;

Οι αιρετοί του χωριού μου καλώς έκαναν και κατήγγειλαν το γεγονός στην Αστυνομία και την Εισαγγελία Αργυροκάστρου, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουν μέχρι να βρεθούν οι συλητές και να επιστραφούν τα οστά.
Πέραν του τι κάνει η Αστυνομία και η Εισαγγελία πρέπει να ζητήσουν την συνδρομή της Δημοτικής αρχής της Δρόπολης, του Προξενείου Αργυροκάστρου, του βουλευτή Δρόπολης, των τριών Δημάρχων απ’ όπου κατάγονται οι τρεις πεσόντες, να μη αφήσουν πέτρα για πέτρα όρθια.

Το χρωστούν στους πατεράδες και τους παππούδες τους που συνέχεια τιμούσαν την μνήμη των πεσόντων, σε αυτούς που τους έχτισαν τον πρώτο σκαλιστό τάφο, σε αυτούς που ενδιαφέρθηκαν για να βρεθούν οι ιδιαίτερες πατρίδες των πεσόντων και που επανέκτησαν τον κατεστραμμένο τάφο, το χρωστούν στην ηρωική Άρτα και τις ιδιαίτερες πατρίδες των πεσόντων και τέλος ως δικαίωση για την μεγαλύτερη προσβολή που στιγμάτισε το χωριό μας.

Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν και θα επιστραφούν τα οστά, χρειάζεται όμως μια δεύτερη ιεροτελεστία για την κάθαρση της βεβήλωσης και τον κατευνασμό των πνευμάτων των πεσόντων. Ευκαιρία όμως το Προξενείο ή κάποιος δωρητής να χρηματοδοτήσουν (2 ή 3000 €) για να βρεθεί και ο τάφος του τέταρτου πεσόντα, πίσω από την εκκλησία, καθώς η πρώτη προσπάθεια ήταν ρηχή.
Ας έχουν υπόψη οι συγχωριανοί μου και το γεγονός ότι εάν δεν εμφανίζονταν ο κορονοϊός ο αξιότιμος κ. Σούρλας μου είχε υποσχεθεί να ανέβει στο χωριό μας και να ενδιαφερθεί, ώστε η ημέρα μνήμης των τριών πεσόντων να καθιερώνονταν ως επίσημη γιορτή.

Τηλέμαχος Λαχανάς 

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια