Οι μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας


Στην Αλβανία μπορεί το καθεστώς Χότζα να είναι παρελθόν εδώ και 30 χρόνια, αλλά η νοοτροπία εκείνης της εποχής παραμένει ζωντανή στις μυστικές υπηρεσίες.

Ρέπουν στην αυθαιρεσία και έχουν μεγάλη εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση. Έχουν την τάση να αποκρύπτουν πληροφορίες και να ιδιοποιούνται διαθέσιμους πόρους, με αποτέλεσμα υψηλό επίπεδο διαφθοράς. Χειραγωγούνται από πολιτικούς και κόμματα, ιδίως από όποιον κατέχει την εξουσία. Χρησιμοποιούνται για να παρακολουθούν και να διαβάλουν πολιτικούς αντιπάλους, να απαλλάξουν ένοχους συνεργάτες, να προωθήσουν οικονομικά συμφέροντα και να βοηθήσουν την εδραίωση των εκάστοτε πατρόνων τους. Σε μεγάλο βαθμό διαβρωθεί από τη συνεργασία τους με την ΜΙΤ και άλλες τουρκικές υπηρεσίες.

Η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (Shërbimi Informativ Shtetëror), γνωστή με το ακρωνύμιο SHISH, είναι η κύρια υπηρεσία πληροφοριών της Αλβανίας. Συστάθηκε το 1999 σε μια προσπάθεια οι υπηρεσίες πληροφοριών να αποκτήσουν και εξωστρέφεια πέραν του χαφιεδισμού στο εσωτερικό. Είχε προηγηθεί η SHIK (συστάθηκε το 1991 σε αντικατάσταση της διαβόητης Sigurimi του καθεστώτος Χότζα) της οποίας καθήκοντα ήταν η προστασία του καθεστώτος και των μελών του, αλλά και η καταστολή των αντιφρονούντων.
Η υπηρεσία πληροφοριών ανήκει στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Ο επικεφαλής της διορίζεται και απολύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού. H SHISH λειτουργεί εντός αυτού του πλαισίου και ενώ έχει αναγνωριστεί ως «γενικά υπό αποτελεσματικό πολιτικό έλεγχο» (Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, 2004) η υπηρεσία εξακολουθεί να εμπλέκεται σε διάφορες καταχρήσεις εντός της Αλβανίας και να παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική πολιτική.

Η SHISH παίζει κομβικό ρόλο στις δραστηριότητες που στοχεύουν την ελληνική μειονότητα στην Βόρειο Ήπειρο και θεωρεί επιτυχία την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Είναι αυτή που οργανώνει την άσκηση πιέσεων σε Έλληνες μειονοτικούς, αλλά και διάφορους βανδαλισμούς, ενώ βρίσκεται πίσω και από τις κινητοποιήσεις των Αλβανοτσάμηδων κατά της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αλβανική μυστική υπηρεσία διατηρεί εκτεταμένο δίκτυο πρακτόρων στην αλβανική κοινότητα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και στο Κοσσυφοπέδιο.  Έπαιξε –με τη βοήθεια της CIA– σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και στον εξοπλισμό των Αλβανών ανταρτών του UCK στο Κόσσοβο, οι οποίοι προκάλεσαν τις συγκρούσεις με τον σερβικό στρατό και έτσι έδωσαν το πρόσχημα στο ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει τη Σερβία και να αποσχίσει το Κόσσοβο.

Η SHISH, όπως και ο αλβανοκοσοβάρικος UCK έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση και στον εξοπλισμό του UCK στην τότε FYROM. Είχαν προσπαθήσει να επαναλάβουν το σενάριο του Κοσσόβου και να διασπάσουν τη FYROM, αλλά η Δύση ήταν αντίθεση και έτσι Σλαβομακεδόνες και Αλβανομακεδόνες υποχρεώθηκαν να υπογράψουν τη Συμφωνία της Αχρίδας το 2001.

Η αλβανική διασπορά
Η SHISH διατηρεί άγνωστο, αλλά σημαντικό αριθμό πρακτόρων στην Ελλάδα ανάμεσα στους πολυάριθμους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες. Όλα αυτά τα χρόνια, χρησιμοποιεί το δίκτυό της για συλλογή κάθε είδους πληροφοριών, τις οποίες –σύμφωνα με πηγές – συνήθως διοχετεύει στην τουρκική ΜΙΤ έναντι ανταλλαγμάτων. Μπορεί το δίκτυο της αλβανικής μυστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα να μην έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου πληροφορίες, αλλά επειδή είναι μάλλον εκτεταμένο, μπορεί και συγκεντρώνει πλήθος πληροφοριών, οι οποίες αθροιστικά και συνδυαστικά είναι χρήσιμες έως και πολύτιμες στην ΜΙΤ.
Η SHISH έχει δίκτυα σ’ όλη την αλβανική διασπορά και κυρίως στην αλβανική μαφία, με την οποία συνεργάζεται στενά. Αυτή χρησιμοποιεί του μαφιόζους και ως αντάλλαγμα τους προσφέρει διευκολύνσεις και ασυλία. Έτσι, η SHISH έχει πρόσβαση σε υπόγειες διαδρομές και δραστηριότητες σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Το 2018 η SHISH εκτέθηκε από ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Μπόρζου Νταράγκι και Βίνσεντ Τριέστ, οι οποίοι έφεραν στην επιφάνεια μια τεράστια ποσότητα δεδομένων, τα οποία μοιράστηκε η SHISH με μη διαβαθμισμένες κρατικές υπηρεσίες της Αλβανίας. Έτσι αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τουλάχιστον οκτώ ανώτερων Αλβανών πρακτόρων, που μάλλον καθοδηγούσαν δίκτυα, αποκαλύπτοντας τα ονόματα, τις θέσεις, τους μισθούς και τα έξοδά τους. Αυτοί εργαζόντουσαν στο Βέλγιο, την Ελλάδα, το Κόσσοβο, την Ιταλία, τα Σκόπια και τη Σερβία.
Τα αρχεία δείχνουν τα ονόματα και τους αριθμούς ταυτότητας και πρακτόρων της SHISH, που δρουν εντός και εκτός της Αλβανίας. Μεταξύ αυτών και δύο που υπηρετούν σε ευαίσθητες θέσεις στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η SHISH αργότερα παραδέχτηκε ότι διέρρευσαν ευαίσθητες πληροφορίες. Τα αρχεία περιλάμβαναν, εκτός από ονόματα, και μεγάλο αριθμό στοιχείων για οχήματα, οικήματα και αποθήκες της υπηρεσίας.
                                Τσιλιόπουλος Ευθύμιος / slpress.gr

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια