Τα πέτρινα γεφύρια του Θεολόγου [φωτό & βίντεο]

Η Γέφυρα της Τσερκοβίτσας είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή του Θεολόγου. Φαίνεται να είναι κτισμένη τον 18ο αιώνα και χρησίμευε ως πρόσβαση προς το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου αλλά και στα πιο ορεινά χωριά της Κάτω και Άνω Λεσνίτσας. Έχει μήκος 37 μέτρα και το κατάστρωμά της είναι λιθόστρωτο πλάτους 2,60 μέτρα. Αποτελείται από δύο ανισοϋψή ημικύκλια σε διάσταση 13 μέτρα και 5,6 μέτρα πάνω από το επίπεδο του νερού. Το μεγάλο ημικύκλιο έχει ακτίνα 4 μέτρων ενώ το μικρό έχει 3,50 μέτρα.

Η Γέφυρα της Κάτω Λεσνίτσας κτίστηκε τον 19ο αιώνα για να έχει πρόσβαση το χωριό από το ρέμα. Έχει ένα τόξο φωτός 6 μέτρων. Είναι μήκους 11 μέτρων, ύψους 4,5 μέτρων και φάρδους 2 μέτρων.

 
Δίπλα στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Άνω Λεσνίτσας είναι κτισμένη τον 17ο αιώνα μια άλλη πέτρινη γέφυρα, μικρότερη από τις άλλες. Έχει μήκος 6,5 μέτρα και πλάτος 1,9 μέτρα.

Τα πέτρινα γεφύρια εκείνης της εποχής αντέχουν ακόμη σήμερα γιατί οι πρωτομάστορες τα έκτιζαν με εξαιρετικό μεράκι, σεβόμενοι πάντα τους κανόνες της φύσης.



Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια