Χλωμό Πωγωνίου

Το Χλωμό είναι χωρίο της Δημοτικής Ενότητας Πωγωνίου, του σημερινού Δήμου Δρόπολης. Είναι κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Μπουρέτο, σε υψόμετρο 800 μ, κάτω από το καταπράσινο δάσος Καρφί και απέναντι από τη Νερμέτσκα ή Μερόπη. 

Σύμφωνα με το «Οδοιπορικά Ηπείρου και Θεσσαλίας» στην απογραφή του 1880 είχε 600 κατοίκους, ενώ σύμφωνα με την «Εθνολογική Στατιστική της Βορείου Ηπείρου» το 1913 είχε 760, ενώ, σύμφωνα με το « Shqiperia me 1927» του Teki Selenica το 1927 είχε 776 κατοίκους. Το σχολικό έτος 1893-1894 λειτουργούσε δημοτικό µε 45 μαθητές και έναν δάσκαλο, χωρίς να είναι γνωστό το πότε ξεκίνησε η λειτουργεία του.

Σύμφωνα με τον Πουλίτσα στο «Σύνοψις του Κώδικος της Επισκοπής Δρυϊνουπόλεως» το 1790 ανακαινίσθηκε εκ βάθρων η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και κτίσθηκε θολωτή. Όμως η ίδια εκκλησία ανοικοδομήθηκε το 1855-1857, αντί 3.000 λίρ. και εντός του αγίου βήματός της, αναγέρθηκε το παρεκκλήσι της Υπαπαντής, όπως διαβάζουμε στα «Ηπειρωτικά Ιστορικά Μελετήματα» του Ιωάννη Λαμπρίδη. 
Εκκλησία Αγίας Παρασκευής

Στις «Ηπειρωτικές Αδελφότητες και Σύλλογοι της Τουρκίας» του Στέφανου Μπέττη βρίσκουμε και την Φιλεκπαιδευτική αδελφότητα των Χλωµιωτών «Η Αγία Παρασκευή», που ίδρυσαν στην Κωνσταντινούπολη απόδημοι Χλωμιώτες, στις αρχές Μαϊου του 1908, κατόπιν έγκρισης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σκοπός της, ήταν ο καταρτισμός εκπαιδευτηρίων στο Χλωμό και η μερική προαγωγή των κοινοτικών ιδρυμάτων. Για τους συγκεκριμένους σκοπούς είχαν αρχίσει µε προτροπές του μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως να προσφέρουν από το 1870 οι χωριανοί και μετά µε παρακινήσεις και συστάσεις τους ιδρύθηκε η Αδελφότητα. 

Ο Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος στο βιβλίο του «Ήπειρος» γράφει πως οι απόδημοι Χλωµιώτες στο Σικάγο συγκρότησαν στα 1911 τον σύνδεσμο Χλωµιωτών «Η Υπαπαντή» που λειτουργεί μέχρι σήμερα, και αποτέλεσαν την πρωτοπορία στη δημιουργία των Ηπειρωτικών συλλόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια