Η ιστορία ποτέ δεν γράφτηκε από τους απόντες

Η συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου 2021, ανήκει ήδη στο παρελθόν, όπως και οι προηγούμενες -πολλές είναι η αλήθεια- που έκανε η κοινότητά μας τα τελευταία 25 χρόνια, με την πρώτη να γίνεται τον Μάϊο του 1995 ζητώντας τότε οι Βορειοηπειρώτες το δικαίωμα της βίζας ως ομογενείς.
Από τότε βέβαια πέρασαν πολλά χρόνια και μια σειρά διαδηλώσεων για το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, το οποίο τελικά πήραμε, στη συνέχεια μια σειρά διαδηλώσεων για την πολιτογράφηση και το δελτίο ταυτότητας Έλληνα πολίτη, το οποίο τελικά κερδίσαμε, φθάνοντας στην τελευταία δεκαετία και τις πορείες για τις -κομμένες- συντάξεις του ΟΓΑ, μέχρι και τις τελευταίες για τη σφαγή της Εθνικής Σύνταξης.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, από τα απόνερα τούτης εδώ της διαμαρτυρίας, είναι η προσπάθεια διαφόρων να την απαξιώσουν. Αρχικά προσπαθώντας να μην γίνει, στη συνέχεια να μην συμμετέχει κόσμος και μετά ακούσαμε πως «δεν έγινε και κάτι, 250 άτομα πήγαν».
Ασφαλώς και ο αριθμός ήταν πολύ παραπάνω - πολλαπλάσιος - άλλωστε τον τελευταίο ενάμιση πανδημικό χρόνο, οι συγκεντρώσεις ατόμων που ήταν κάποιες χιλιάδες στο κέντρο της Αθήνας, δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δάχτυλα του ενός χεριού.

Φυσικά, η συμμετοχή θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, πάντα μπορεί να είναι μεγαλύτερη και ποτέ δεν θα έρθουν όλοι, αλλά με το να κατηγορούν αυτοί που δεν ήταν, αυτούς που ήταν, πως ήταν λίγοι, φαντάζει αστείο.

Βέβαια, όλα αυτά δεν έχουν καμία ιδιαίτερη αξία.
Αυτό που στο τέλος μετράει είναι η δράση, που πάντα θα κερδίζει την αδράνεια και αυτό επιβεβαιώνεται σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές εκφάνσεις. Ακόμη και στις εκλογικές αναμετρήσεις, στο τέλος η δράση κερδίζει.
Υπάρχει άλλωστε ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα στην Βορειοηπειρώτικη κοινότητα, αυτό της ΑΣΑ, που κατάφερε μέσα 3 μήνες από την ίδρυσή της να πετύχει -μάλλον- το μεγαλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων 30 ετών για την κοινότητά μας και στις δυο πλευρές των συνόρων.
Απ'οτι φαίνεται, οι υπόλοιποι, δυόμιση χρόνια μετά, δεν κατάλαβαν ακόμη πως γίνεται. Η ΑΣΑ κέρδισε γιατί βγήκε μπροστά, ήταν παρούσα στα γεγονότα και αν θα χάσει, θα είναι επειδή θα έχει κρυφτεί.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια