Αλβανία: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αντιπολίτευση με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν όσον αφορά τις αλλαγές που προσπαθούν να κάνουν και τα δύο κόμματα στο Σύνταγμα για την εκλογική μεταρρύθμιση, την διοικητική μεταρρύθμιση, τον έλεγχο των πολιτικών και την παράταση θητείας για τα όργανα ελέγχου.

Σε συζητήσεις με εκπροσώπους του Νομοθετικού Συμβουλίου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε να αξιολογηθούν χωριστά τα δύο θέματα, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε να αξιολογηθούν ταυτόχρονα.

Κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας για αυτές τις Συνταγματικές αλλαγές, ο Alfred Rushaj του Δημοκρατικού Κόμματος είπε ότι οι προτάσεις που γίνονται από την αντιπολίτευση σχετικά με τον έλεγχο των πολιτικών είναι όλες σύμφωνες με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Επιτροπή της Βενετίας.
Ο Rushaj διευκρίνισε επίσης ότι η διαδικασία ελέγχου των πολιτικών θεωρεί θα διεξαχθεί από το SPAK, ενώ θα περνάει και από δύο επιπλέον φίλτρα: το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος καθώς και το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Παράλληλα με τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα σε ό,τι αφορά την διοικητική διαίρεση της χώρας, το ΔΚ ζήτησε να συζητηθούν και πιθανές αλλαγές στον Εκλογικό Κώδικα.

Επειδή και τα δύο μέρη δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναινετική λύση σχετικά με την ακριβή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, οι εκπρόσωποι του ΔΚ στο Νομοθετικό Συμβούλιο αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια