Επιστολή της Επιτροπής Αγώνα Βορειοηπειρωτών για το Συνταξιοδοτικό στον Χατζηδάκη

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, απέστειλε η Επιτροπή Αγώνα Βορειοηπειρωτών για το Συνταξιοδοτικό, η ικανοποίηση του οποίου -όπως τονίζεται- θα σημάνει την οριστική λήξη του αγώνα.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Επιτροπή Αγώνα Βορειοηπειρωτών για το Συνταξιοδοτικό, δημιουργήθηκε προκειμένου να συντονίσει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της εν Ελλάδι κοινότητάς μας, σε συνεργασία με παρατάξεις, φορείς και συλλογικότητες της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Αναστείλαμε την προγραμματισμένη επαναληπτική για την 18 Νοεμβρίου 2021 διαμαρτυρία μας στην πλατεία Κλαυθμώνος, μετά την διαμαρτυρία της 21 Οκτωβρίου, που πραγματοποιήσαμε υπό την αιγίδα της Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες που επίσης προγραμματίσαμε προσδοκώντας οι πρόσφατες δεσμεύσεις σας και του πρωθυπουργού, αυτή τη φορά να υλοποιηθούν.
Σας αποστέλλουμε το υπόμνημά μας, η ικανοποίηση του οποίου θα σημάνει την οριστική λήξη του αγώνα μας για τρία θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές σας.

Άρση των διακρίσεων σε ότι αφορά την Εθνική Σύνταξη με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Νόμο «Κατρούγκαλου» 4387/2016 και συγκεκριμένα το Άρθρο 7 (Εθνική Σύνταξη), έναν νόμο απαράδεκτο και εθνικά επιζήμιο για την Βορειοηπειρωτική κοινότητα.
Το κριτήριο που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου Ν.4387/2016 για τη χορήγηση του πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ότι οι ασφαλισμένοι πρέπει να συμπληρώνουν 40 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής αποτελεί μεγάλη αδικία που πραγματοποιείται εις βάρος των Βορειοηπειρωτών που διαμένουν στην Ελλάδα.
Με τον εν λόγω νόμο, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που μετανάστευσαν στην Ελλάδα μετά το 1990 στερούνται του δικαιώματος πλήρους Εθνικής Σύνταξης.
Ειδικότερα, στο Άρθρο 7 του νόμου αναφέρεται πως το ποσό της σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα ετών διαμονής στην Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό, τα κομμουνιστικά καθεστώτα, έπεσαν στα τέλη του 1990 και επομένως ήταν αδύνατον, καθότι απαγορευμένο, να βρίσκεται στην Ελλάδα Έλληνας της Αλβανίας. Επιπρόσθετα, το σύνολο των εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτών μπορούν να βεβαιώσουν τη μόνιμη παραμονή τους και εργασία στην Ελλάδα, μόνο μετά το 1998 (δηλαδή 22 έτη πριν) όχι επειδή δεν ήταν στην Ελλάδα, αλλά επειδή η πολιτεία δεν χορηγούσε μέχρι τότε το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.
Η διατήρηση του ανωτέρω Άρθρου 7, ως ισχύει σήμερα, είναι αντίθετη προς το ελληνικό δίκαιο, διότι: το ίδιο το Σύνταγμα μας αναφέρεται ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες θεμελιώνουν ισότιμα το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Μετά από περισσότερα των 25 χρόνων καταβολής εισφορών, η σύνδεση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με την διάρκεια διαμονής στην χώρα θέτει τους Βορειοηπειρώτες στο περιθώριο ως Έλληνες πολίτες. Θεωρούμε απαράδεκτη την αποσύνδεση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από την διάρκεια και το ύψος των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και την σύνδεσή του με τα χρόνια διαμονής στην χώρα.
ΖΗΤΑΜΕ να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο και να εξαιρεθούν οι Βορειοηπειρώτες από την υποχρεωτική 40ετή διαμονή στην Ελλάδα, προκειμένου να θεμελιώνεται πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα στην εθνική σύνταξη, χωρίς ελάχιστη παραμονή.

Άρση των διακρίσεων σε ότι αφορά τα επιδόματα των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) και συγκεκριμένα των ανασφάλιστων υπερήλικων της Αλβανίας
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εξωτερικών ψηφίστηκε σχετική τροπολογία στις 7.6.2019 στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία θα λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια, καθώς δρομολογήθηκε εξορθολογισμός του Άρθρου 93 του Νόμου 4387/2016 (Α‘ 85).
Το ειδικό αυτό επίδομα είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά (ν. 4093/2012) και επανήλθε το 2016 μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου.
Ειδικότερα, με την ψηφισθείσα τροπολογία δεν θα απαιτείται από τους ανασφάλιστους υπερήλικες συμπατριώτες μας να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα για δεκαπέντε (15) συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης ή δεκαπέντε (15) έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους. Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη το ποσό του επιδόματος δεν θα καταβάλλεται ανάλογα με τα έτη διαμονής στη χώρα. Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το κόστος της παροχής από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ανέρχεται σε περίπου 5,4 εκ. ευρώ για το έτος 2019 και ετήσια δαπάνη 10,8 εκ. ευρώ περίπου για κάθε ένα από τα επόμενα έτη αρχής γενομένης από το έτος 2020 και εφεξής.
Ωστόσο, οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες πρακτικά μέχρι σήμερα είναι εξαπατημένοι, καθώς η σχετική εγκύκλιος και κατά συνέπεια η εφαρμογή της τροπολογίας δεν έγιναν ποτέ.
ΖΗΤΑΜΕ να εφαρμοστεί η ψηφισθείσα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Μάιος 2019) τροπολογία, με την οποία αίρονται οι περιορισμοί διαμονής για την λήψη του επιδόματος Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Ομογενών εξ Αλβανίας.

Άρση των διακρίσεων σε ότι αφορά τα επιδόματα των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) και συγκεκριμένα των ανάπηρων Βορειοηπειρωτών
Υπάρχουν καταγγελίες από Βορειοηπειρώτες με ποσοστό αναπηρίας άνω των 67% οι οποίοι δεν λαμβάνουν το αναπηρικό επίδομα (313 ευρώ) επειδή παίρνουν σύνταξη γήρατος από το αλβανικό κράτος για τα χρόνια που εργάστηκαν σε αυτό.
Αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν τη δικαστική οδό για να δικαιωθούν, ωστόσο πρόκειται για χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία. Υπάρχει περίπτωση Βορειοηπειρώτη με ποσοστό αναπηρίας 68% ο οποίος είναι άπορος και λαμβάνει περίπου 100 ευρώ σύνταξη από το αλβανικό κράτος λόγω των ενσήμων που είχε συγκεντρώσει στην Αλβανία. Ο ΟΠΕΚΑ του αφαιρεί το ποσό της σύνταξης από το Επίδομα Αλληλεγγύης που λαμβάνει ως άπορος, και ταυτόχρονα ο ίδιος φορέας του κόβει εντελώς τη σύνταξη αναπηρίας για τον ίδιο λόγο. Επειδή δηλαδή λαμβάνει το ποσό των 100 ευρώ από το αλβανικό κράτος.
Το αλβανικό κράτος δεν στέλνει τη σύνταξη στην Ελλάδα, σε κανέναν Βορειοηπειρώτη διότι δεν συνταξιοδοτήθηκαν ως οικονομικοί μετανάστες αλλά ως Αλβανοί πολίτες. Δηλαδή για 100 ευρώ που δικαίως το αλβανικό κράτος χορηγεί, χάνει τέσσερις φορές το ποσό αυτό από τον ΟΠΕΚΑ δηλαδή 400 ευρώ στο σύνολο, που τα δικαιούται σύμφωνα με το νόμο ως Έλληνας πολίτης.
Οι δικαιούχοι που καταφεύγουν στη δικαιοσύνη, προφανώς δικαιώνονται, αλλά οι φορείς παρανομούν εις βάρος των αναπήρων Βορειοηπειρωτών, καθώς εκμεταλλεύονται το γεγονός της αδυναμίας που προκαλεί η αναπηρία προκειμένου ο θιγόμενος να καταφύγει στη δικαιοσύνη.
ΖΗΤΑΜΕ να εγκαταλειφθεί η απάνθρωπη και ρατσιστική αυτή πρακτική κοινωνικής αδικίας, με πολιτική παρέμβαση, προκειμένου οι ανάπηροι Βορειοηπειρώτες να έχουν την ίδια αντιμετώπιση και προστασία από το Ελληνικό κράτος.

Η Επιτροπή Αγώνα Βορειοηπειρωτών για το Συνταξιοδοτικό δράττεται της ευκαιρίας να εκφράζει την εκτίμηση προς το πρόσωπό σας και την ελπίδα για την ευόδωση των αιτημάτων μας.

Με εκτίμηση,
Χρήστος Ντούτσης – Πρόεδρος
Αναστάσης Μουράτης - Αντιπρόεδρος
Βαλεντίνα Λίτση - Αντιπρόεδρος
Κωνσταντίνος Γεροντάτης - Γραμματέας

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια