Συνάντηση ΟΜΟΝΟΙΑΣ με τον Χατζηδάκη: Δεσμεύσεις για μερική λύση

Συνάντηση πραγματοποίησε η ηγεσία της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση αντιμετώπιση του θέματος από την κυβέρνηση, δηλώνοντας πως το Υπουργείο έχει επεξεργαστεί ήδη σχετικές προτάσεις.

Όλοι αναμένουμε τον τρόπο και τον χρόνο που θα λυθεί το πρόβλημα, όμως με αυτά που διαρρέουν η προτεινόμενη λύση, είναι μη λύση και σε αυτό έχει σοβαρή ευθύνη η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που το αποδέχθηκε, θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν το πρότεινε. Ο ρόλος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και των υπολοίπων εκπροσώπων την κοινότητας δεν είναι να παζαρεύουν το πόσο Έλληνες είμαστε.

Η προτεινόμενη λύση, σε σχέση με το θέμα της Εθνικής Σύνταξης είναι να μειωθούν τα έτη υποχρεωτικής διαμονής από 40 σε 30. Με αυτό πέραν του ότι και πάλι θα αποκλείονται συμπατριώτες μας, οι Βορειοηπειρώτες και πάλι θα συνεχίζουν να θεωρούνται λιγότερο Έλληνες από τους Ελλαδίτες, αφού παραμένει ο διαχωρισμός, απλά -για να το πούμε σχηματικά- αυξάνουν το ποσοστό ελληνικότητάς μας.

Σε σχέση με το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, φαίνεται πως προτείνεται ως λύση να φτιαχτεί ένας νόμος, χειρότερο από αυτόν που υπάρχει εδώ και 2,5 χρόνια και δεν εφαρμόζεται. Σύμφωνα με τον ψηφισμένο -τον οποίο η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει- έχει απαλειφθεί η υποχρέωση 35ετής μόνιμης παραμονής στην Ελλάδα για τους υπερήλικους μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να ψηφίσει νόμο που επαναφέρει την υποχρέωση μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα για τους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες που ζουν στις πατρογονικές εστίες, μειώνοντας απλά την υποχρέωση αυτή από τα 35 στα 30 ή 25 έτη.

Για τα επιδόματα των αναπήρων φαίνεται να μην δρομολογείται καμία λύση.

Μετά τη συνάντηση από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι ρυθμίσεις για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των ομογενών από τη Βόρειο Ήπειρο σε σχέση με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τους, στη βάση των εξαγγελιών που έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους των ομογενών.

Στην συνάντηση εκ μέρους του υπουργείου μετείχαν ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακόγλου και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης: «Εδώ και χρόνια υφίσταται μια αδικία για τις εθνικές συντάξεις εις βάρος των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, αλλά και των Ελλήνων που έχουν έρθει από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σύμφωνα με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το θέμα θα αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει επεξεργαστεί ήδη σχετικές προτάσεις. Θα συζητηθούν αμέσως με το Υπουργείο Οικονομικών και φυσικά με το γραφείο του Πρωθυπουργού και πολύ σύντομα το θέμα θα έχει διευθετηθεί».

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος, δήλωσε: «Ενημερωθήκαμε και συζητήσαμε με τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη για τα θέματα των συντάξεων και των επιδομάτων των υπερηλίκων Βορειοηπειρωτών και μας επιβεβαίωσε ότι θα επιλυθούν. Ιδιαίτερα μετά από τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού πιστεύουμε ότι θα λάβει τέλος αυτό το πρόβλημα ταλανίζει τόσα χρόνια τους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες».

Ο αντιπρόεδρος της Ομόνοιας Γιώργος Τζομάκας, ανέφερε: «Ευχαριστούμε πολύ την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, τον κ. Χατζηδάκη, για την υποδοχή και για την άμεση επίλυση του θέματος. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αυτή η αδικία άμεσα θα επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση και με τον καλύτερο τρόπο. Και άλλη μία φορά τον ευχαριστούμε γιατί επί τρία ολόκληρα χρόνια αγωνιζόμαστε για την επίλυση αυτής της αδικίας».

Οι εκπρόσωποι της ομογένειας ζήτησαν να αντιμετωπιστεί η αδικία που προέκυψε με την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» για το ασφαλιστικό, νόμος ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση για την χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης στους ομογενείς την διαμονή επί 40 χρόνια στην Ελλάδα. Κάτι που, όπως υπογράμμισαν, είναι αδύνατο για τους προερχόμενους από τη Βόρειο Ήπειρο δεδομένου ότι τα σύνορα άνοιξαν το 1990.

Με ανάλογο τρόπο, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της χορήγησης του επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Από την πλευρά της ομογένειας παρόντες ήταν οι κ.κ. Βασίλης Κάγιος, πρόεδρος της Ομόνοιας, Γιώργος Τζομάκας, αντιπρόεδρος της Ομόνοιας, Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λεονάρδος Ταμπάκος, πρόεδρος των συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών και Αλέξανδρος Πάντος, μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομόνοιας.

Διαβάστε ακόμη:



 

Σχόλια