Η εργαλειοποίηση των Βορειοηπειρωτών

Με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού και του δημοφιλούς τραγουδιστή Χρήστου Μάστορα, νομίζω πως συνειδητοποίησα ένα deja vu, δηλαδή μία κατάσταση που επαναλαμβάνεται από τις Ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα εξουσίας έναντι του του λαού της Ελληνικής κοινότητας της Αλβανίας: Η απόλυτη εργαλειοποίηση και πολιτική εκμετάλλευση, οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιηθεί, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα εθνικά συμφέροντα και στη συνοχή της κοινότητας.

Του Λ. Κώτσια

Μετά τη συνάντηση, ακολούθησε δημοσίευμα έγκριτης εφημερίδας που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, το οποίο θέλει το Χρήστο Μάστορα υποψήφιο βουλευτή στις επερχόμενες εκλογές. Τι θα μπορούσε να κάνει έναν καλλιτέχνη, στο απόγειο της δόξας του να ζηλέψει αντιπαλότητες, πάθη και μίση, θυσιάζοντας την αναγνώριση την αίγλη και τις πλουσιοπάροχες αμοιβές, έναντι μιας ενοχοποιημένης, στη συνείδηση κόσμου, βουλευτικής αποζημίωσης, κλάσμα των αμοιβών του;

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει. Δεν μπορεί να ενδιαφέρει τον Χρήστο Μάστορα η πολιτική σταδιοδρομία. Δεν υπάρχει προηγούμενο να πολιτευτεί κάποιος καλλιτέχνης στο απόγειο της καριέρας του. Υπάρχει απλώς σπέκουλα και πολιτικό κέρδος από την αίγλη ενός καλλιτέχνη.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, για να μην πω ότι σε κάθε περίπτωση εργαλειοποιείται οτιδήποτε μπορεί να εργαλειοποιηθεί, από την συγκεκριμένη κοινότητα, από τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου

Από το 1990, που η Αλβανία γκρέμισε το τείχος απομόνωσης με τον υπόλοιπο κόσμο, η ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε στους Έλληνες της Αλβανίας τον ερχομό τους στην Ελλάδα, αντιθέτως τους κατεύθυνε το χειμώνα του τέλος του 199​0​ και αρχές του 1991 να περάσουν τα βουνά γεμάτα χιόνια, με δεκάδες νεκρούς προκειμένου το αστικό πολίτευμα της Ελλάδας να θριαμβεύσει και το κομμουνιστικό καθεστώς να στιγματιστεί στα μάτια του κόσμου​. Έβλεπα τους Ασιάτες πρόσφυγες να τους στέλνει ο Ερντογάν στο Έβρο και μου φάνηκε αστεία η έντονη αντίδραση της χώρας, η εμπλοκή της Ευρώπης στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα το έκανε σε Έλληνες, με πολλούς νεκρούς και κυρίως, χωρίς κανέναν πρακτικό στόχο. Ποτέ δεν μιλάμε για αυτό, μιλάμε για τον Ερντογάν.​

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν ενδιαφέρθηκε για του ομογενείς απλώς τους μετέτρεψε σε ένα εργαλείο. Επιβλήθηκε η άποψη στην κοινή γνώμη ότι ο Σαμαράς άνοιξε τα σύνορα και μπήκαν στη χώρα Αλβανοί. Αυτό δεν είναι αληθές. Τα σύνορα τα άνοιξε η Αλβανία. Η Ελλάδα δεν τα είχε κλείσει ποτέ. Απλώς δεν τα προστάτευσε. Για την ακρίβεια μεθόδευσε την καταπάτησή τους στερώντας, στους ομογενείς νόμιμη είσοδο και παροτρύνοντας να διαβούν τα χιονισμένα βουνά.

Ακολουθεί η στάση της Κυβέρνησης προς την οργάνωση των Ελλήνων Ομόνοια. Ενώ στην αρχή προέτρεπε στη διάλυση της και την ψήφιση του Σαλί Μπερίσα από τους Έλληνες της Αλβανίας, ακολούθησε το απόλυτο καπέλωμα της οργάνωσης από την Ελληνική εξωτερική πολιτική, με αποτέλεσμα η οργάνωση αυτή να μην αντιπροσωπεύει πλέον τους Βορειοηπειρώτες αλλά την ελληνική κυβέρνηση. Οι ψηφοφόροι της γύρισαν την πλάτη και η εκπροσώπησή της κοινότητας στο Αλβανικό κοινοβούλιο γίνεται με την πίεση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Εξάλλου την πολιτική αυτή υπηρετεί. Δεν ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των Ελλήνων αλλά για τη χάραξη της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία​. Να σημειωθεί ότι ενώ είναι οργάνωση Ελλήνων πλέον πολιτών στην Αλβανία, δεν τυγχάνει καθόλου ενίσχυσης από την πολιτεία, εν αντιθέσει με τις ελληνοορθόδοξες εκκλησίες ανά τον κόσμο. Η εκκλησία της Αλβανίας έχει ετήσια εισοδήματα περίπου 20 εκ ευρώ ενώ η Ομόνοια κεντρικά γραφεία χωρίς εξοπλισμό.​

Ελληνική κοινότητα της Αλβανίας χρησιμοποιείται ως αντιστάθμισμα, ως εξισορρόπηση, ως συναλλαγή ανάμεσα στις δύο χώρες μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τους στόχους της Ελληνικής διπλωματίας.

Όσο για την εκπροσώπηση της κοινότητας και των θεμάτων στην Ελληνική Βουλή ούτε κουβέντα. Υπάρχει μόνιμη και έντονη επιθυμία της εκπροσώπησης των Ελλήνων στην Αλβανία, αλλά δεν γίνεται ποτέ λόγος για στην εκπροσώπηση τους στην Ελλάδα. Όταν δε κατά τύχη αυτό πάει να συμβεί ή να υπάρξει κάποιου είδους δημοσιότητας στα θέματα της κοινότητας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην καπελωθεί. Οι εκπρόσωποι ορίζονται, διορίζονται και οπωσδήποτε ελέγχονται, αλλιώς δεν είναι εκπρόσωποι.

Πρόσφατη απόδειξη αποτελεί και η δήθεν συζήτηση με τους εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών για το θέμα των συντάξεων. Διαπραγματεύτηκε δηλαδή η κυβέρνηση με το παράρτημα της Ομόνοια στην Ελλάδα, που αποτελεί παράρτημα της Ομόνοιας Αλβανίας, που αποτελεί παράρτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση υπαγόρευσε τις αιτιάσεις και εκείνοι επανέλαβαν. Η οργανώσεις και τα σωματεία της κοινότητας, που κάνουν και τις διαμαρτυρίες, αγνοούνται από τη Νέα Δημοκρατία. Για τους Ομογενείς που ζητούν την προστασία της εθνικής μητρόπολης, αυτό το κόμμα μοιάζει να έχει στο όνομά του δύο λέξεις που τις διαψεύδει και τις δύο.

Η τακτική αυτή δεν είναι καινούργια. Εφαρμόστηκε σε όλους τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα των Βορειοηπειρωτών, με τον εθνικό κορμό. Δεν έγινε κάτι καινούριο με το Χρήστο Μάστορα. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο για τους Έλληνες της Αλβανίας: Ταπείνωση.

ΠΗΓΗ: himara.gr

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια