«Δεν μας θεωρούν Έλληνες γιε μου» είναι η φράση με την οποία ο δημοφιλής τραγουδιστής, Χρήστος Μάστορας, κατήγγειλε την αδικία εις βάρος των Βορειοηπειρωτών στο συνταξιοδοτικό. Ο λόγος για την εθνική σύνταξη.
Η ανάρτησή του, σύγχρονη με οργανωμένη διαμαρτυρία στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ανάγκασε την κυβέρνηση την ΝΔ, δια στόματος του πρωθυπουργού, του εκπροσώπου τύπου και του αρμόδιου υπουργού να δηλώσουν ότι θα εφαρμόσουν τη δέσμευση που είχαν δώσει προεκλογικά σε εκπροσώπους την Ομόνοιας, δια στόματος του νυν πρωθυπουργού, σε περίπου ένα μήνα.Επειδή ήρθε η πανδημία και διαμαρτυρίες ήταν αδύνατον να γίνουν, η κυβέρνηση, ως όφειλε, συνεπής στην ασυνέπεια και στην αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας που δίνεται για να αδικηθούν οι Βορειοηπειρώτες, φυσικά, όχι μόνο δεν έδωσε τις συντάξεις, αλλά βασάνισε όσο μπόρεσε με επιπλέον μέτρα για τον κορωνοϊό τους διαμένοντες στα πατρώα εδάφη ομογενείς. Μεταξύ των άλλων, της ζητήθηκε να αποστείλει δυο κλιμάκια, προκειμένου να εμβολιάσει του λίγους ηλικιωμένους κοντά στις εστίες τους, ως Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες όντες και αφού μπορούσε, φυσικά το αρνήθηκε.
Αυτή η συμπεριφορά της Ελλάδας σε πολίτες της. Ως ομοεθνείς, πριν γίνουν πολίτες, οι Βορειοηπειρώτες δεν είχαν καλύτερη τύχη.
Αφού κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς το 1990, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα με την Αλβανία. Να επισημάνουμε εδώ ότι είναι λάθος να λέμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη Α’ με υπουργό εξωτερικών το Σαμαρά άνοιξε τα σύνορα, διότι τα σύνορα ήταν κλειστά από την Αλβανία, απλά η Ελλάδα δεν μπόρεσε να τα φυλάξει αποτελεσματικά.
Οι Έλληνες της Αλβανίας είχαν ακριβώς την ίδια τύχη με τους Αλβανούς. Οι άνθρωποι αυτοί που βασανίστηκαν τόσα χρόνια στο όνομα της εθνικής τους καταγωγής, δεν έτυχαν καν της αναγνώρισης της ιδιότητας τους αυτής! Για το Ελληνικό κράτος ήταν απλώς Αλβανοί, που δεν υπήρχε βούληση, δυνατότητα, επιθυμία και κομματικό συμφέρον ούτε καν να καταμετρηθούν. Για να προστατευτούν από τους Αλβανούς, να βοηθηθούν ανθρωπιστικά, να εμψυχωθούν ούτε λόγος. Δεν κάνουν τέτοια πράγματα οι εθνοφύλακες. Ίσα ίσα έπρεπε να στιγματιστούν, να ενοχοποιηθούν και να αμφισβητηθεί η καταγωγή τους, αν όχι να τους αρνηθεί.
Από το 1990 μέχρι το 1995 οι Βορειοηπειρώτες εν Ελλάδι βρισκόταν υπό το φόβο απέλασης. Νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής ούτε για ανέκδοτο. Τον Οκτώβριο του 1995 μετά από θυελλώδη διαμαρτυρία τους στην Αθήνα, η κυβέρνηση αποφάσισε να τους χορηγήσει πενταετή βίζα και υπόσχεση ότι στην πενταετία αυτή θα γινόταν αφενός καταγραφή τους και αφετέρου ότι αρμόζει να γίνει σε Έλληνες ομοεθνής από το μητροπολιτικό κράτος. Η έκδοση της βίζας ήταν ένας νέος στιγματισμός. Το κράτος διάτρητο από τη διαφθορά πουλούσε βίζες σε Αλβανούς. Στιγματίστηκαν ως διεφθαρμένοι και οι δικαιούχοι, αφού η απόκτηση της βίζας δεν σήμαινε κατά ανάγκη ελληνική καταγωγή, αλλά πιθανή εξαγορά βίζας, αλλά και η ηγεσία τους ως πιθανοί μπροστινοί του διεφθαρμένου βαθιού κράτους, εισπράκτορες και βαποράκια βίζας. Για τους δικαιούχους ένας Γολγοθάς γραφειοκρατίας ετών.
Μετά από νέα διαμαρτυρία, το 1998 η κυβέρνηση, υποσχέθηκε Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς. Μόλις η διαμαρτυρία σταμάτησε εκδόθηκε ΦΕΚ ότι αποδίδεται Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Αλλοδαπού! Υπό την απειλή νέας διαμαρτυρίας και κατόπιν επιμονής των ανθρώπων που ηγήθηκαν της διαμαρτυρίας αποδόθηκε το «Ομογενούς». Το έγγραφο που δόθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ανέγραφε τα ονόματα των δικαιούχων στην εξαλβανισμένη τους μορφή, υιοθετώντας ανθελληνικό νόμο του Ενβέρ Χότζα «Περί εξαλβανισμού ονομάτων και τοπωνυμίων». Το δε έγγραφο, ενώ είχε Ευρωπαϊκή ταξιδιωτική ισχύ, ήταν ένα χαρτόνι που πάνω καρφίτσωναν μια φωτογραφία και διεκδικούσε επάξια τον τίτλο του πιο ακαλαίσθητου και τσαπατσούλικου εγγράφου της Ε.Ε. Εκδιδόταν κάθε τριετία και φυσικά από το τμήμα αλλοδαπών!
Αυτοί οι απαίσιοι Βορειοηπειρώτες νόμιζαν πως θα τη γλίτωναν από τον Δρακουμέλ της κυβέρνησης; Χα χα! Μετά ήρθε η ΝΔ. Το έκανε ιλουστασιόν για να μην εκτίθεται πια η χώρα, αλλά αφαίρεσε την ιδιότητα του να είναι ταξιδιωτικό έγγραφο. Για να μη ξεχνιούνται ότι είναι Αλβανοί, τους έβαλε ίσης ισχύος βίζα στο Αλβανικό τους διαβατήριο. Όσοι καταραμένοι είχαν καταφέρει να πάρουν ΑΦΜ που αντιστοιχούσε σε αναγραφή του ονόματός τους στην Ελληνική, εκδόθηκε εγκύκλιος να επαναλβανιστεί αμέσως! Τι θράσος! Κάποιοι είχαν καταφέρει να γλιτώσουν από τον στιγματισμό!
Το 2009, φυσικά μετά από μεγάλες συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, αποφασίστηκε να δοθεί ελληνική ιθαγένεια. Η διαδικασία ήταν ταχύτατη. Ξεκίνησε το 2010, αλλάξαμε 8 πρωθυπουργούς, ψηφίστηκε νόμος για την απόδοση ιθαγένειας σε αλλοεθνής και συνεχίζει ακόμη και σήμερα η απόδοση της ιθαγένειας, στους Έλληνες της Αλβανίας.
Αυτή ήταν και η ουσία της πρόσφατης ανάρτησης του Χρήστου Μάστορα, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ότι το 2010 τελείωσαν τα βάσανα. Φυσικά, όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Ίσοι; Έχεις κάνει Βορειοηπειρώτης συνταξιούχους, άπορος ή ανάπηρος και γενικά Βορειοηπειρώτης για να δεις ισότητα; Να δεις τι παιδί του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού είναι το Ελληνικό κράτος;
Ο πατέρας μου αιτήθηκε το 2018 σύνταξης και φέτος εγκρίθηκε. Από την εθνική σύνταξη των 384 που παίρνουν οι πραγματικά ίσοι Έλληνες εκείνος εγκρίθηκε να πάρει τα 21/40, δηλαδή 201,60.
Εν όψει νέας διαμαρτυρίας η κυβέρνηση βρέθηκε με «εκπροσώπους» που φυσικά δεν συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες και επίσης φυσικά συμπράττουν μαζί της σε κάθε πίεση για περιστολή της. Αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι «εκπρόσωποι» είπαν στον υπουργό ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα από το 1990. Με το πρόσχημα αυτό η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι τα 40 χρόνια που απαιτούνται για τους Βορειοηπειρώτες θα γίνουν 30. Φυσικά γνωρίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι βρίσκεται στην Ελλάδα πριν το 1995, οι πλειοψηφία δε μετά το 1998, αφού είπαμε πως το δημόσιο είναι ταχύτατο μόνο όταν μπορεί να σε βασανίζει. Πως μπορείς να αποδείξεις ότι είσαι παράνομος;
Ο πατέρας μου μπορεί να αποδείξει ότι εργάζεται από το 1997, ενώ εργάζεται στην Ελλάδα από το 1991. Η μητέρα μου, που έκανε συνήθως δυο δουλείες, φαίνεται βασίλισσα της καρδιάς μας. Εισοδηματίας.
Με τη νέα λογική ο πατέρας μου θα λάβει 21/30 της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 268,80. Θα πάρει 67,20 € το μήνα από τη χαμένη του εθνική σύνταξη. 17.5% ακόμη εθνικής σύνταξης. Μια σταγόνα ακόμη Έλληνας.
Δροπολίτης
Διαβάστε ακόμη:
Συγχαρητήρια Λάζαρε, αν και δεν συμφωνώ με την αποτελεσματικότητα των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που περιγράφεις συμφωνώ σε όλα τα άλλα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις "συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας " δεν κατεβαίνει κόσμος οπότε πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος πιέσεις.