Η ομιλία του Νίκου Κούρη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Διαβάστε -μεταφρασμένη- την ομιλία του βουλευτή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, Νίκου Κούρη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2022 στην αλβανική βουλή.

Αξιότιμη Πρόεδρε της Βουλής,

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Είναι η πρώτη φορά που μιλάω απ τα έδρανα της Βουλής και τα συναισθήματά μου δεν σας κρύβω είναι διάχυτα, παρά το γεγονός ότι το λειτούργημα του γιατρού με έχει οπλίσει με λιγότερο συναισθηματισμό, αλλά με περισσότερη ατομική ευθύνη. Ευθύνη στον άνθρωπο γενικότερα αλλά και στους συμπολίτες που μου εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπησή τους σε αυτό το νομοθετικό σώμα.
Πριν λοιπόν αναφερθώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2022, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω από καρδιάς για τη στήριξη, τους πολίτες των δήμων Αγίων Σαράντα, Φοινίκης, Κονίσπολης, Δελβίνου και Χιμάρας, για την εμπιστοσύνη τους και να τους εγγυηθώ δημόσια για άλλη μια φορά ότι θα είμαι κοντά τους .

Όπως έχουμε διαπιστώσει, το προσχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους, το οποίο μας παρουσιάζεται προς ψήφιση, είναι το μεγαλύτερο όλων των ετών και ως εκ τούτου απαιτείται καταρχήν να προσδιοριστεί και να εφαρμοστεί αυστηρά, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προσδοκίες για αύξηση της ευημερίας της κοινωνίας. Θέτοντας στόχους υψηλότερους και πιο ποιοτικούς σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη εργασία, αλλά και περισσότερη υπευθυνότητα για την επίτευξη των στόχων μας.
Πέραν των γενικών αναφορών, σε αυτή τη συζήτηση, ως βουλευτής της περιφέρειας Αυλώνας θα ήθελα να εστιάσω σε ορισμένες περιφερειακές και τοπικές προτεραιότητες στους Δήμους Αγίων Σαράντα, Φοινίκης, Κονίσπολης, Δελβίνου και Χιμάρας, οι οποίες θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από αυτόν τον προϋπολογισμό και να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα του επόμενου τρέχοντος έτους.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια αυτή η κυβέρνηση έχει επενδύσει στην βελτίωση του ηλεκτρικού δικτύου στην παραλιακή ζώνη. Πράγμα το οποίο βοήθησε πραγματικά τον τουρισμό στη Χιμάρα, στους Αγίους Σαράντα και την Αυλώνα. Όμως ο τουρισμός δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην παραλιακή περιοχή.
Διάφορες εναλλακτικές λύσεις αυτού του τουρισμού έχουν αρχίσει να επεκτείνονται στις πεδινές και ορεινές περιοχές των δήμων Φοινίκης, Κονίσπολης και Δελβίνου. Όλη αυτή η περιοχή είναι ένας πολύτιμος θησαυρός πολιτισμού, παράδοσης και φυσικού πλούτου, που μπορεί να υποδεχθεί τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Αλλά όταν το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να είναι αυτό των δεκαετιών 70-80, τότε αυτού του είδους η δραστηριότητα θα αποτύχει. Επείγει, λοιπόν, η επένδυση για τον ηλεκτρικό υποσταθμό που προβλέπεται εδώ και αρκετά χρόνια στην περιοχή της Λιβαδειάς, αλλά και η ανακατασκευή των δικτύων σε όλη την περιοχή των Δήμων Κονίσπολης, Φοινίκης, Δελβίνου.
Εν τω μεταξύ, η πεδιάδα του Βούρκου είναι ένας ακόμη θησαυρός της περιοχής. Φέτος αποκαταστάθηκε η γέφυρα του καναλιού «Θωμά Φιλιππαίου» από το κρατικό ταμείο , το οποίο ήταν και είναι η κύρια αρτηρία για την άρδευση των εύφορων χωραφιών. Η παρέμβαση για την επόμενη χρονιά για ολική ανακατασκευή του θα αύξανε περαιτέρω την αρδευόμενη έκταση και κατά συνέπεια την καλλιέργειά της για εντατική παραγωγή από αγρότες της περιοχής.

Ίδιας σημασίας είναι και ο άλλος αρδευτικός κόμβος, ο ΚΚ3 που με λίγη παρέμβαση γίνεται λειτουργικός για το βόρειο τμήμα της πεδιάδας.
Η ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας θα εξυπηρετήσει περισσότερο στην προμήθεια βιολογικών προϊόντων των τουριστικών φορέων στους Αγίους Σαράντα, σύμφωνα με μια ιδιαίτερη μέριμνα που θα πρέπει να δείξει η πολιτεία στη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων με επιδοτήσεις σε ευνοϊκούς όρους.

Στους άνωθεν Δήμους έχει γίνει καλή δουλειά με την περιφερειακή ύδρευση. Η πρώτη φάση στους τρεις από αυτούς, στον δήμο Φοινίκης ολοκληρώθηκε και ευχόμαστε να χρηματοδοτηθούν κανονικά και για το νέο έτος ώστε να τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό, ως τη δεύτερη φάση.
Στην περιοχή της Χιμάρας αναγκαιότητα είναι η χρηματοδότηση της ύδρευσης της διοικητικής ενότητας Λούκοβου. Προσωπικά θεωρώ ότι για την οριστική λύση της 24ωρης ύδρευσης του δήμου των Αγίων Σαράντα να ληφθεί υπόψη μελέτη εναλλακτικής ύδρευσης από το Τατζάτι, η οποία είναι ελεύθερης ροής, μειώνοντας ταυτόχρονα και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τρεις πρέπει να είναι οι κύριες προτεραιότητές μας για την τουριστική ανάπτυξη: Υποδομές, παροχή πόσιμου νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Με ακριβή προγραμματισμό, με σαφή καθορισμό προτεραιοτήτων, σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούμε να λύσουμε προβλήματα που δεν έχουν λυθεί αυτές τις τρεις δεκαετίες.
Δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ποιοτικό τουρισμό τη στιγμή που, για παράδειγμα, ο δήμος Φοινικαίων έχει περίπου 200 χλμ αγροτικούς δρόμους και έχει μόλις 22 χλμ ασφαλτοστρωμένων δρόμων . Να σημειωθεί ότι, ο δήμος Φοινικαίων έχει άπειρες ευκαιρίες για ένταξη σε ποιοτικά και εναλλακτικά τουριστικά πακέτα.

Όπως γνωρίζετε, είμαι γιατρός και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα να μην επιδιώκω επένδυση στην υγεία. Σε αυτή την δύσκολη εποχή της πανδημίας, όπου πέρα από το κάλεσμά μου για τον ταχύτερο εμβολιασμό του πληθυσμού, η ανάγκη για επενδύσεις είναι μεγάλη σε όλη τη χώρα, όπως φυσικά και στο Νοσοκομείο «Πέτρο Νάκο» των Αγίων Σαράντα που εξυπηρετεί εκατοντάδες πολίτες του νότιου τμήματος της περιφέρειας Αυλώνας σε συνθήκες όχι πολύ ευνοϊκές.
Τα τελευταία χρόνια, ναι μεν έχουν υλοποιηθεί κάποιες επενδύσεις για την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του και κατασκευάστηκε το νέο μαιευτήριο, αλλά αυτό δεν είναι επαρκές για τις ανάγκες του συγκεκριμένου ιδρύματος υγείας που αντέχει επιπλέον και το μεγάλο φορτίο τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο.

Θεωρώ επίσης ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής στην νομοθεσία για την ασφάλιση υγείας των αλλοδαπών.
Ήρθε η ώρα να λάβει αυτό το νοσοκομείο το στάτους περιφερειακού νοσοκομείου γιατί βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της χώρας, δηλαδή πιο μακριά από κάθε άλλη πόλη από τις πανεπιστημιακές κλινικές που παρέχουν πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Δίνοντας αυτό το στάτους, καλώντας ειδικευμένους γιατρούς, δίνοντας τους κυρίως κίνητρα οικονομικά όπως και διευκόλυνση των διαδικασιών ειδίκευσης τους, ειδικά για τα τοπικά και περιφερειακά νοσοκομεία γενικότερα, θα επηρεάσει δραστικά στην επίλυση πολλών προβλημάτων υγείας των πολιτών και τουριστών και στους πέντε δήμους μας και στο σύνολο της χώρας.

Αξιότιμοι βουλευτές, θέλω να είμαι ξεκάθαρος με εσάς και με τους συμπολίτες που με ψήφισαν. Έχω άλλη μία αποστολή σε αυτό το κοινοβούλιο. Αυτό σχετίζεται με την εθνικότητα μου, ως μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και την πολιτική μου τοποθέτηση, καθώς στην πλειοψηφική λίστα με πρότεινε το κόμμα «Ελληνική Εθνική Μειονότητα για το Μέλλον» MEGA.
Αυτή η αποστολή αφορά την προστασία και ανάπτυξη των δικαιωμάτων αυτής της μειονότητας, την επιβίωση και τη συνύπαρξη στην πατρογονική της εστία.

Ίσως σε αυτή τη συνεδρία δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε όλο το φάσμα των κληρονομημένων προβλημάτων στον τομέα της νομοθεσίας και την πρακτική εφαρμογής των δικαιωμάτων, αλλά επιτρέψτε μου να προτείνω στην κυβέρνηση ότι η οικονομική στήριξη αυτής της κοινότητας πρέπει να είναι συστηματική και ουσιαστική για τα επόμενα έτη και εν συνεχεία, είτε στον τομέα των υποδομών, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Εκτός από τις νομικές ρυθμίσεις για την εκπαίδευση των μειονοτήτων, η χρηματοδότηση έργων για την έγκαιρη σύνταξη και έκδοση σχολικών βιβλίων, είναι υποχρεώσεις που δεν πρέπει να παραληφθούν.

Η πείρα έχει δείξει ότι ορισμένα θεσμικά όργανα παραμελούν ή εγκαταλείπουν τελευταία στιγμή τις νομικές υποχρεώσεις τους προς αυτές τις μειονότητες, και αυτό εκτός από επιζήμιο για αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, αμαυρώνει και την εικόνα της κυβέρνησης απέναντι στην Ευρώπη.
Θα είναι τα σχολικά προγράμματα και τα κείμενα στην ώρα τους για την επόμενη χρονιά; Ας ελπίσουμε ότι θα λειτουργήσουν καλύτερα από ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Αυτός ο προϋπολογισμός θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός νέου 9-χρονου περιφερειακού σχολείου στο Δήμο Φοινικαίων, αυτός ο προϋπολογισμός θα πρέπει να υποστηρίξει το άνοιγμα του γραφείου Κτηματογράφησης και την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, εγγραφής και πιστοποίησης της ακίνητης περιουσίας στο δήμο Φοινικαίων, που υπόσχεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αυτός ο προϋπολογισμός θα πρέπει να κρατήσει εν Ζωή την εκπαιδευτική κοινότητα στην πόλη των Αγίων Σαράντα, που για μένα είναι η πιο σημαντική επένδυση για φέτος.
Και δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τα ατελείωτα προβλήματα της μειονότητας με την δικαιοσύνη για το περιουσιακό. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω την ανησυχία των πολιτών των δήμων αυτών, για την απομάκρυνση του δικαστηρίου των Αγίων Σαράντα, σύμφωνα με τον νέο δικαστικό χάρτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, ζητώντας από τον υπουργό δικαιοσύνης να εξετάσει το αίτημα των πολιτών και των ενδιαφερόμενων ομάδων.

Για να μην μακρηγορώ, θα ήθελα να τονίσω ένα τελευταίο αίτημα: Την συμμετοχή μας στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
Οι εθνικές μειονότητες στην Αλβανία θα πρέπει να συμμετάσχουν στη συζήτηση αυτή ώστε στις αναμενόμενες αλλαγές να βρει θέση το αίτημά τους για εκπροσώπηση σύμφωνα με το αντίστοιχο ποσοστό στο κοινοβούλιο.
Ήρθε η ώρα να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των μειονοτήτων στο κοινοβούλιο και οι εκπρόσωποι να εκλέγονται από τις ίδιες τις μειονότητες, όπως κάνουν άλλες όμορες χώρες ή Ευρωπαϊκές .

Ευελπιστώ αυτός ο προϋπολογισμός να βοηθήσει έστω στο ελάχιστο στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν οι πολίτες των Άγιων Σαράντα, Φοινίκης, Κονίσπολης, Δελβίνου, Χιμάρας και όλης της Αλβανίας!

Σας ευχαριστώ!

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια