Το δημόσιο χρέος απειλεί την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Αλβανίας

Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα σήμανε συναγερμό για το τρέχον ύψος του δημόσιου χρέους, προειδοποιώντας ότι μπορεί να βυθίσει τη χώρα σε σοβαρή κρίση.

Ο Πρόεδρος Μέτα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι διφορούμενο για το φετινό δημόσιο χρέος, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Αλβανίας.

Ο Μέτα είπε ότι η Αλβανία κατατάσσεται δεύτερη στην περιοχή, μετά το Μαυροβούνιο, όσον αφορά τα κατά κεφαλήν κρατικά χρέη.
«Το απόθεμα χρέους φαίνεται υποτιμημένο. Θα πρέπει να παρουσιαστεί με περισσότερες λεπτομέρειες. Η αξία του πραγματικού δημόσιου χρέους, στο τέλος του 2021, μπορεί να υπολογιστεί πάνω από το 84% του ΑΕΠ. Όμως, δεν συμπεριέλαβαν τις συστοιχίες για τις χαμένες δίκες στα διεθνή δικαστήρια. Οι τιμές ΙΑΔ θα φτάσουν το 45% του ΑΕΠ. Οι ΣΔΙΤ επέτρεψαν στην κυβέρνηση να συμμετάσχει σε πελατειακά έργα», είπε ο Μέτα.

Έκκληση προς τη Βουλή.
«Λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη κατάσταση του δημόσιου χρέους και για να αποφευχθεί η οικονομική κρίση και άλλα συνακόλουθα κοινωνικά δράματα, καλώ τη Συνέλευση και τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη χώρα να συνεργαστούν, προκειμένου να υπάρξει μια πραγματική και διαφανής αξιολόγηση του δημόσιου χρέους μας», είπε ο Μέτα.

Στην ομιλία του, ο Ιλίρ Μέτα σηματοδότησε την επιστροφή του στην πολιτική μόλις λήξει η προεδρική του θητεία, δηλαδή στις 24 Ιουλίου, εκτός εάν ο πρόεδρος παραπεμφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο αρχηγός του κράτους απέκλεισε τα σχέδια να συμμετάσχει στις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην κούρσα για τις τοπικές εκλογές του 2023.
«Θα αγωνιστώ στο όνομα του κόσμου που παρευρέθηκε στη διαμαρτυρία της 2ας Μαρτίου και τους καλώ να είναι έτοιμοι, το πολύ σε ένα χρόνο», κατέληξε ο Μέτα.

Διαβάστε ακόμη:
Αλβανία: Επιδεινώθηκε η διαφθορά το 2021

Σχόλια