Μήνυμα Διευθυντή Παιδείας Φοινίκης-Δρόπολης για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Μήνυμα του Διευθυντή Παιδείας Φοινίκης-Δρόπολης, Ζήσου Λούτση, για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και Γραμμάτων.
Αγαπητοί μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες,
Οφείλουμε κι εμείς, όπως όλο το Πανελλήνιο, να τιμήσουμε και γιορτάσουμε μεγαλοπρεπώς την 30 Ιανουαρίου, την Ημέρα των Γραμμάτων και τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, του Βασιλείου του Μέγα, του Ιωάννη του Χρυσόστομου και του Γρηγορίου του Θεολόγου. Και αυτό επειδή η ιστορία του Έθνους μας, πέρα από τα φυσικά σύνορα είναι μία κι αδιαίρετη, επειδή το πανάρχαιο αυτό οικοδόμημά της είναι κτισμένο και με δικά μας υλικά, ψυχής και πνεύματος.
Αυτή η μέρα σχετίζεται με τα Ελληνικά Γράμματα, με την Ελληνική Παιδεία και οι τρεις ιεράρχες είναι οι προστάτες τους, οι Φωτοδότες που υποδεικνύουν το δρόμο της γνώσης και της αρετής, που την Παιδεία την ορίζουν ως καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής και όχι απλά αγωγή.
Η ίδια η ζωή των πατέρων αυτών είναι το πρότυπο των ανθρώπων που πίστευαν στο Χριστό και κατά Χριστόν επέμεναν για τη σημασία των γνώσεων και τη σπουδαιότητα των γραμμάτων εκείνες τις δύσκολες εποχές. Εξυμνούν το ρόλο του δασκάλου, ο οποίος θα πρέπει να διακατέχεται από την αρχή-διδάσκω με το παράδειγμά μου-.Επιμένουν για έναν δάσκαλο με ήθος και αγάπη για το λειτούργημά του. Και παράλληλα τονίζουν το ρόλο των γονέων που κατά κύριο λόγο πρέπει να παροτρύνουν τα τέκνα τους στην αναζήτηση της ουσίας της ζωής με αξίες, στην ανθραπαγωγή.
Είναι αυτονόητο ότι το άπλετο φως των Μεγάλων Φωστήρων διαχέεται μετά από τον τέταρτο αιώνα σε όλη την επικράτεια του Γένους μας. Έφτασε κι ως εδώ, στα άγια μας μέρη. Η ζεστασιά του αφύπνησε κατά τους επόμενους αιώνες και δικούς μας φωστήρες, τον Νεκτάριο Τέρπο, τον Κοσμά τον Αιτωλό και μύρια άλλοι, που διάνοιξαν μονοπάτια φωτεινά μέσα στο μακραίωνο σκοτάδι του τόπου μας επί Τουρκοκρατίας.Και πάνω σ’ αυτή τη χόβολη γαλουχήθηκαν δάσκαλοι και αγωνιστές της ελευθερίας για να υπερασπιστούν τα ιδανικά, την ταυτότητα, την ιστορία του Έθνους μέσα από τα γράμματα, τα Ελληνικά! Αυτά που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας! Τα πανάρχαια! Τα σπουδαιότερα!Τα δοξασμένα!
Χρόνια πολλά!

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια