Πώς βρήκε καταφύγιο ένα ζευγάρι Εβραίων στην Αυλώνα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Η οικογένεια του Mustafa Kocerri βοήθησε να κρυφτούν ο Moise και η Zhaneta Solomon, ένα ζευγάρι Εβραίων, σε ένα χωριό της Αυλώνας το 1943.

Ο γιος τους έχει κρατήσει όλες τις φωτογραφίες για να αφηγηθεί την ιστορία του πώς η οικογένειά του έσωσε τους Solomon.
«Αυτό το άλμπουμ έχει τόσες πολλές φωτογραφίες που με ταξιδεύουν πολύ πίσω. Ο πατέρας μου ήταν φίλος με την οικογένεια Solomon στην Αυλώνα. Μια μέρα κάλεσε τον πατέρα μου στο σπίτι του και ζήτησε βοήθεια καθώς ένιωθαν ότι κινδύνευαν. Ήρθε το βράδυ και πήρε το ζευγάρι μόνο με τα ρούχα που φορούσαν για να μην γίνει αντιληπτός από τους κατακτητές ή τους ανθρώπους που ήταν στην υπηρεσία των Γερμανών», λέει ο Mustafa Kocerri.

Μερικές από αυτές δείχνουν το μέρος όπου ο πατέρας του έκρυψε την οικογένεια Solomon στο χωριό Beshish της Αυλώνας. Οι δύο οικογένειες έζησαν στο Beshish για έξι μήνες.
«Χάρη στις καλές σχέσεις που είχε ο πατέρας μου με τους ντόπιους, δεν τους κατέδωσαν», πρόσθεσε.

Ο πατέρας του, αργότερα, του είπε πώς ήρθαν οι δύο οικογένειες κοντά και πόσο εκτιμούσαν τα έθιμα της περιοχής.
«Ο γιος τους Samiko θυμάται τη μητέρα μου μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα τα παραδοσιακά της πιάτα», λέει.
Ο Μουσταφά δεν γεννήθηκε εκείνη την εποχή, αλλά η φιλία μεταξύ των δύο οικογενειών παραμένει δυνατή. Το ζευγάρι Εβραίων συνέχισε να ζει στην Αλβανία για αρκετά χρόνια μετά την απελευθέρωση.

Μετά τη δεκαετία του '90, ο Samiko πήγε στο Ισραήλ, αλλά δεν έχασαν ποτέ την επαφή τους ακόμη και μετά από τρεις δεκαετίες.
«Μου τηλεφωνεί κάθε εβδομάδα, αν δεν το κάνει τότε του τηλεφωνώ. Τον θεωρούμε ως μέλος της οικογένειας, ως στενό συγγενή», κατέληξε ο Μουσταφά.

Ο Samiko αφηγείται πώς ζούσε η οικογένεια φοβούμενη για τη ζωή της αν τους έβρισκαν οι Γερμανοί.
«Βγήκαν από την Αυλώνα πολύ φοβισμένοι και ταξίδεψαν όλη τη νύχτα για να φτάσουν στο Beshisht. Το σπίτι βρισκόταν σε ένα λόφο και μπορούσαμε να δούμε οποιαδήποτε κίνηση του γερμανικού στρατού. Μόλις πλησίαζαν στην περιοχή, οι γονείς μου έφευγαν στο δάσος», είπε η\ο Samiko.
Τόνισε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που έκαναν οι Αλβανοί για τον εβραϊκό λαό βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο για να τον προστατέψουν.

Η 27η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια