29 Νοεμβρίου: Η Αλβανία γιορτάζει την Ημέρα Απελευθέρωσης

Το 1939, ο φασίστας δικτάτορας της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι, κατέλαβε την Αλβανία, θεωρώντας την ως ιστορικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μέρος του οράματός του για τη δημιουργία μιας Ιταλικής Αυτοκρατορίας. Αλλά όταν η Ιταλία ηττήθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις, η χώρα πέρασε υπό τον έλεγχο της ναζιστικής Γερμανίας

Οι Γερμανοί προσπάθησαν να ιδρύσουν μια ημι-αυτόνομη, φιλική προς τη Γερμανία κυβέρνηση στην Αλβανία, αλλά υπήρχε αυξανόμενη αντίσταση από το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα. Καθώς οι Γερμανοί άρχισαν να χάνουν τον πόλεμο, οι αντιστασιακοί εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και πήραν τον έλεγχο της Αλβανίας από την αλβανική κυβέρνηση που ίδρυσαν οι Γερμανοί. Λίγο αργότερα, ο σταλινικός ηγέτης Ένβερ Χότζα ανέλαβε την εξουσία και θα κυβερνούσε την Αλβανία δικτατορικά για τον επόμενο μισό αιώνα.

Η Ημέρα της Απελευθέρωσης ορίστηκε επίσημα στις αρχές της δεκαετίας του 1950, αν και υπάρχει κάποια παρατεταμένη διαμάχη. Μερικοί πιστεύουν ότι η ημερομηνία επιλέχθηκε σκόπιμα από το αλβανικό κομμουνιστικό κόμμα για να συμπέσει με την ημερομηνία που οι κομμουνιστές ανέλαβαν την αντιφασιστική αντίσταση στη Γιουγκοσλαβία το 1943 και ανέτρεψαν τον τελευταίο βασιλιά το 1945, όταν ο κομμουνιστής ηγέτης Γιόσιπ Μπροζ Τίτο άρπαξε την εξουσία και θα παρέμενε υπό τον έλεγχο του για 35 χρόνια.

Πριν από λίγα χρόνια, έγινε μια έντονη συζήτηση στην Αλβανία για την Ημέρα Απελευθέρωσης. Το Δημοκρατικό Κόμμα επέμεινε ότι οι Γερμανοί έφυγαν από την Αλβανία στις 28 Νοεμβρίου και ότι η Ημέρα της Απελευθέρωσης θα πρέπει να συγχωνευθεί με την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, και με τις δύο εκδηλώσεις να γιορτάζονται στις 28 Νοεμβρίου. Το Αλβανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (που είναι το διάδοχο κόμμα του προηγούμενου κομμουνιστικού κόμματος) επέμεινε ότι η Ημέρα Απελευθέρωσης είναι στις 29 Νοεμβρίου. 

Κατά την κομμουνιστική δικτατορία, η Ημέρα της Απελευθέρωσης γιορτάζονταν με στρατιωτικές παρελάσεις στο κέντρο των Τιράνων. 

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια