Οι κίνδυνοι από την επιδοματική πολιτική - Η ανάγκη για απόδοση της οικονομίας και παραγωγική ανάπτυξη

Αμέσως μετά την έκθεση Θεσσαλονίκης έχοντας παραθέσει και αναλύσει τα ακριβή οικονομικά στοιχεία της οικονομίας μας όπως είχαν δημοσιοποιηθεί, είχα γράψει:
"Δεν αντιλαμβάνομαι πως ο πρωθυπουργός εμφανίζεται τόσο αισιόδοξος στην ΔΕΘ, χωρίς να μας παρουσιάζει ένα στιβαρό αναπτυξιακό πρόγραμμα ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων;
Η ελπίδα ότι με τις φορολογικές και ασφαλιστικές μειώσεις θα προσελκυσθούν ιδιωτικές επενδύσεις είναι υπερβολικά αισιόδοξη, αφού τα δομικά στοιχεία της οικονομίας όχι μόνο δεν έχουν διορθωθεί αλλά επανακάμπτουν οι τέσσερις πυλώνες της παθογένειας:
Χρέος, Πρωτογενή ελλείμματα, Έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, Πληθωρισμός."

Στην συνέχεια με άλλα άρθρα επισήμαινα τους κινδύνους από την αύξηση του πληθωρισμού (αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά, την αύξηση των καυσίμων και της ενέργειας), και την συνακόλουθη αύξηση των επιτοκίων, από την αδυναμία της παραγωγικής βάσης στον αγροδιατροφικό τομέα και σε ζωτικά αγαθά, καθώς και από την απουσία σημαντικών άμεσων αναπτυξιακών επενδύσεων.
Επίσης ανησυχούσα για την κυριαρχία των «γερακιών» που θα επιδιώξουν προώθηση συντηρητικών πολιτικών στην Ευρωζώνη, κυρίως από την νέα Γερμανική κυβέρνηση, και για την επαναφορά αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών και για την μείωση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Και κατέληγα ότι αναμένουμε από την κυβέρνηση να δούμε επιτέλους το στιβαρό αναπτυξιακό πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, μαζί με τα αναγκαία μέτρα συγκράτησης της ανάκαμψης των παθογενειών και αναπτυξιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.

Σήμερα τα τελευταία δεδομένα για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και την απασχόληση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δημιουργούν προϋποθέσεις για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων (τις μεγαλύτερες λένε αναλυτές εδώ και δύο δεκαετίες).
Τα ελληνικά ομόλογα εκτιμάται θα επηρεαστούν σημαντικά. Η απόδοση του 10ετους εκτινάχθηκε σήμερα στο 2,3% - αύξηση κατά 10% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.
Όλοι περιμένουν να δούμε τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην τελευταία συνεδρίαση της η ΕΚΤ δεν επιβεβαίωσε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022 είναι «απίθανες» (όπως διατύπωνε για το προηγούμενο έτος), και οι αναλυτές πλέον μιλάνε για σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων, της τάξης των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία, η πρώτη σε μερικούς μήνες σύντομα και η δεύτερη τον Δεκέμβριο, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες ισχυρότατες πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Τα Ελληνικά ομόλογα (αν και εγγυάται η ΕΚΤ γι αυτά - αποφάσισε να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP τον Μάρτιο) αναμένεται να υποστούν σημαντικές πιέσεις, και ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να αντλήσει συνολικά 12 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος. Το ελληνικό Δημόσιο πρόλαβε στις 19 Ιανουαρίου 22, πριν ενταθούν οι πιέσεις στα ομόλογα να αντλήσει 3 δισ. ευρώ από τις αγορές με την έκδοση 10ετους ομολόγου, με το επιτόκιο της έκδοσης να κλείνει στο 1,84%.
Όλα τα παραπάνω προκαλούν εύλογη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας και απορίας άξιο είναι από που αντλεί τόση αισιοδοξία η κυβέρνηση και προσφεύγει σε επιδοματικές πολιτικές, οι οποίες αυξάνουν τα χρέη μας και δεν δίνουν ελπίδα για απόδοση της οικονομίας και παραγωγική ανάπτυξη της.
(Η “απόδοση” εκτός από την αύξηση του ΑΕΠ, είναι το σχετικό μέγεθος που δείχνει πόσο μεγάλη είναι στη πράξη και με τι αποτελεσματικότητα ουσιαστικά αναπτύσσεται μία οικονομία.)

Και εις επίρρωση των όσων αναγράφονται στο άρθρο αυτό, έρχεται και η αποπομπή του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης κ. Λιβανού, που όπως φαίνεται συμφωνούσε με τις επιδοματικές πολιτικές, για να καλυφθούν οι οιεσδήποτε κυβερνητικές αδυναμίες.

Στέλιος Φενέκος
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια