Δεν θα υπάρχουν σερβικά εκλογικά τμήματα στο Κοσσυφοπέδιο μετά την αποτυχία των συνομιλιών


Το Κοσσυφοπέδιο αρνήθηκε να επιτρέψει το άνοιγμα σερβικών εκλογικών τμημάτων στην επικράτειά του για τις εκλογές στη Σερβία της 3ης Απριλίου, προκαλώντας κριτική από το Quint (ΗΠΑ, ΗΒ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία). Η Σερβία κατήγγειλε τη γειτονική χώρα για έλλειψη συνεργασίας και ανακοίνωσε ότι οι Σέρβοι της θα μπορούν να ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα στη Σερβία.
Την Τρίτη, ο Peter Stano, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, κατηγόρησε το Κοσσυφοπέδιο για την αποτυχία των συνομιλιών που διευκόλυνε η ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Σερβία ήταν ανοιχτή στις προτάσεις του Quint.

Η Σερβία μπόρεσε να διεξάγει τακτικά εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο – μια γειτονική χώρα που αρνείται να αναγνωρίσει από τότε που το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 μετά από έναν βίαιο πόλεμο που διεξήχθη εναντίον του το 1998-1999.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιτρέψει να ανοίξουν εκλογικά τμήματα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου όπου διαμένουν Σέρβοι, ενώ ο ΟΑΣΕ φρόντισε να συγκεντρώσει τις κάλπες μετά την ψηφοφορία των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου στις εκλογές της Σερβίας.

Τον Ιανουάριο, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε ψήφισμα που καλεί την κυβέρνηση να αποτρέψει τη Σερβία από τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.
Ανέφερε ότι οι σερβικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο «παραβιάζουν την κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, είναι αντίθετες με το Σύνταγμα, τους νόμους της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και τους διεθνείς κανόνες και πρακτικές».

Ο Πρωθυπουργός Albin Kurti τόνισε ότι δεν αντιτάχθηκαν στο δικαίωμα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίσουν στις σερβικές εκλογές, αλλά η διαδικασία δεν πρέπει να παραβιάζει το σύνταγμα και την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου.
Το Κοσσυφοπέδιο έθεσε τρεις επιλογές στο τραπέζι: η Σερβία να ζητήσει επίσημα το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου ή στο γραφείο αντιπροσωπείας της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο. Όλοι απορρίφθηκαν από τη Σερβία, επιμένοντας σε εκλογικά τμήματα στην επικράτεια της γειτονικής χώρας.

Εν τω μεταξύ, το Κοσσυφοπέδιο απέρριψε άλλες προτεινόμενες επιλογές, όπως αίτημα της σερβικής κυβέρνησης προς τις «κυβερνητικές αρχές» του Κοσσυφοπεδίου αντί για την «κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου», η οποία κατέστησε σαφές ότι η Σερβία δεν αναγνωρίζει τη χώρα, σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο Aleksandar Vucic.
«Ήμασταν προφανώς σε θέση να τα κάνουμε όλα αυτά επειδή συμβουλευτήκαμε τους ειδικούς μας και ξέραμε ότι αυτό δεν σημαίνει αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, επειδή η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Radio Free Europe.

«Μια λανθασμένη πρακτική που καθιερώθηκε με τα χρόνια δεν δικαιολογεί τη συνέχιση του ίδιου λάθους. Το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο», δήλωσε ο Κούρτι τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική του ανοίγματος εκλογικών τμημάτων σε άλλη χώρα «δεν είναι αποδεκτή σε καμία δημοκρατική χώρα».
Αυτή την εβδομάδα, το Μαυροβούνιο αρνήθηκε επίσης να επιτρέψει σερβικά εκλογικά τμήματα στην επικράτειά του.

Μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, ο Βούτσιτς είπε ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου του ζήτησαν να συμφωνήσει για την αποχώρησή τους από όλους τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά εκείνος τους ηρέμησε και τους ζήτησε να περιμένουν μέχρι τις εκλογές του Απριλίου.
Σε συνέντευξή του στο σερβικό Pink TV την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Βούτσιτς κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι ότι προκάλεσε τη Σερβία και υποκίνησε τη σύγκρουση με τη χώρα του παρουσιάζοντάς την ως πληρεξούσιο της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι η Δύση γνώριζε καλά τις προθέσεις του Κούρτι. «Τι έκανε η Σερβία; Ποιος τον έχει προσβάλει», ρώτησε ρητορικά.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Η Σερβία και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Ρωσία και Κίνα δεν αναγνωρίζουν τη χώρα. Διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2011 υπό τη διευκόλυνση της Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια