Συνάντηση πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τα μέλη του προεδρείου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, Βασίλη Κάγιο (Γενικό Πρόεδρο), Γιώργο Τζομάκα (Αντιπρόεδρο) και Βαγγέλη Ντούλε (μέλος).
Γνωρίζουμε τις αδικίες που έχει υποστεί η μειονότητα την περίοδο των μνημονιακών χρόνων όταν, το 2012, περικόπηκε το δικαίωμα των υπερήλικων ομογενών μας να λαμβάνουν την εθνική σύνταξη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αποκαταστήσει κάποιες από αυτές τις αδικίες και κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Το 2019, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είχαμε ψηφίσει την αποκατάσταση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων. Έμενε όμως, και είχαμε δεσμευθεί γι' αυτό, το κομμάτι της εθνικής σύνταξης.
Η τροπολογία που ψηφίσαμε το 2019 δεν εφαρμόστηκε ποτέ, δυόμισι χρόνια τώρα. Το ζήτημα της εθνικής σύνταξης, που είναι και ζήτημα ισονομίας και ισότητας, δεν έχει δρομολογηθεί παρά τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη. Το θέμα αυτό, μάλλον «το έφαγαν οι μέλισσες».
Είναι κρίσιμο, αυτό το ζωντανό κομμάτι του ελληνισμού να έχει συνθήκες διαβίωσης ανεκτές, να μπορεί να επιβιώσει, διότι αν δεν επιβιώσει, θα ξεριζωθεί», αναφέρει σε ανάρτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά τους τα μέλη της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ ευχαρίστησαν τον Αλέξη Τσίπρα για την έμπρακτη συμπαράσταση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σήμερα. Υπογράμμισαν ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν ως εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι δύσκολη και δυστυχώς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο κυρίως λόγω των συγκυριών, όπως η πανδημία αλλά και από την στάση της αλβανικής κυβέρνησης.
Όπως σημείωσαν «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα διότι είναι στοίχημα, όχι μόνο για εμάς που είναι η ιδιαίτερη μας πατρίδα μας, είναι στοίχημα για όλο τον ελληνισμό η παραμονή μας στις πατρογονικές εστίες».
«Αναγνωρίζουμε την στήριξη και την συμπαράσταση που είχαμε στην διάρκεια της κυβέρνησης σας, όπως στο θέμα του ιδιοκτησιακού το οποίο αφορά όλες τις περιοχές που ζει ο ελληνισμός και ιδιαίτερα στη ευρύτερη παράκτια περιοχή της Χειμάρρας, όπου το πρόβλημα ακόμη και σήμερα είναι ίδιο αν όχι εντονότερο» επεσήμανε ο Βασίλης Κάγιος, πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ Ομόνοια. Και αυτό γιατί όπως εξήγησε αμφισβητείται όλο το ιδιοκτησιακό καθεστώς με παράνομες αυθαίρετες αποφάσεις εις βάρος των νόμιμων ιδιοκτητών που ως επί το πλείστον είναι ελληνικής καταγωγής.
Όσον αφορά στο θέμα του αυτοπροσδιορισμού, που είναι εξίσου σημαντικό όπως τόνισε, η Αλβανία αν και έχει επικυρώσει τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, 4 χρόνια μετά έχουν εφαρμοστεί μόνο ελάχιστες ρυθμίσεις και φυσικά οι πιο ανώδυνες.
Διαβάστε ακόμη:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών