Γράφει ο Αλέξανδρος Μάρκου
Η Αλβανία κατατάχθηκε στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2021 για το υψηλό δημόσιο χρέος, σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο χρέος το 2021 ήταν 78,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Τα στοιχεία της Eurostat κατατάσσουν την Αλβανία μετά την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, την Αυστρία και την Κροατία. Ενώ στα Βαλκάνια η Αλβανία είναι δεύτερη, μετά το Μαυροβούνιο, την ώρα που το χρέος στη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι στο 58% του ΑΕΠ, στη Βοσνία στο 36% και στο Κόσοβο από τα στο 22% του ΑΕΠ !!!!
Κατά το 2020 όλες οι χώρες αύξησαν ραγδαία το χρέος τους με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας. Στην Αλβανία ωστόσο το χρέος αυξήθηκε σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και συνέχισε να παραμένει σε υψηλό επίπεδο και το 2021.
Η Αλβανία επίσης κατατάσσεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως η χώρα με τη χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και το ΔΝΤ έχουν συμβουλεύσει συχνά την αλβανική κυβέρνηση, να είναι συνετή με τις δαπάνες και τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Στο μεταξύ το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Αλβανία βαθαίνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων για το 2021, διαπιστώνεται ότι υπάρχει αύξηση εισοδήματος για τους πλούσιους, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν ακόμη περισσότεροι άδειοι λογαριασμοί.
Κατά το 2021, οι συνολικές καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος παρουσίασαν ανοδική πορεία για όλη σχεδόν την περίοδο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, κατά 11,4%.
Η έκθεση αναφέρει ότι πολίτες που έχουν καταθέσεις αξίας άνω των 2,5 εκατομμυρίων λεκ (περίπου 20.000 ευρώ) αύξησαν ακόμη περισσότερο την περιουσία τους τον τελευταίο χρόνο κατά 10,8%.Οι καταθέσεις με ποσά έως 2,5 εκατομμυρίων λεκ (περίπου 20.000 ευρώ) έχουν αυξηθεί μόλις κατά 4,8%.
Ενώ οι καταθέτες με μηδενικούς λογαριασμούς έως 100 λεκ (1 ευρώ περίπου) τον Δεκέμβριο του 2021 είναι περίπου 957.000 ή ένας στους τρεις πολίτες της χώρας.
Διαβάστε ακόμη:
* Αμερικανική εταιρεία θα χρησιμοποιήσει την Αλβανία ως πύλη προς την ΕΕ για την πώληση φυσικού αερίου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών