Αμερικανική εταιρεία θα χρησιμοποιήσει την Αλβανία ως πύλη προς την ΕΕ για την πώληση φυσικού αερίου

Η αμερικανική εταιρεία φυσικού αερίου Excelerate Energy Inc σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την Αλβανία ως τρόπο παράδοσης φυσικού αερίου και προϊόντων φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Στίβεν Κόμπος.
Η εταιρεία θα παρέχει πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία, επιτρέποντάς της να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και να ενισχύει την παραγωγή ενέργειας που αυτή τη στιγμή εξαρτάται από μη βιώσιμη υδροηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, η εταιρεία συνεργάζεται με την Exxon Mobil Corp για την κατασκευή ενός έργου LNG-to-power στην Αυλώνα.

Ο Κόμπος είπε ότι ελπίζει να χρησιμοποιήσει το έργο LNG της Αυλώνας για να επεκταθεί σε άλλες χώρες της περιοχής.
"Είναι ένα καλό έργο ενέργειας για την Αλβανία", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Excelerate, Στίβεν Κόμπος, σχετικά με τη συμφωνία για τις πλωτές εγκαταστάσεις σύμφωνα με το Bloomberg . «Προφανώς ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει στην ευκαιρία παράδοσης φυσικού αερίου και πώλησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη από αυτή την πρόσβαση».

Η Αλβανία αυτή τη στιγμή εξαρτάται από την υδροηλεκτρική ενέργεια και την εισαγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Άλλες χώρες της περιοχής εξαρτώνται κυρίως από τον άνθρακα. Υπήρξε έκκληση από τους περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους να πιέσουν προς την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, αντί να χρησιμοποιούν το ορυκτό αέριο ως εναλλακτική ή μεταβατική ενέργεια.
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου της για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία. Έχει επίσης κινηθεί για την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα και η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο έκτο πακέτο κυρώσεων.

Η Αλβανία υπέγραψε συμφωνία με την ExxonMobil και την Excelerate Energy για τη μετατροπή του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Αυλώνας σε τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Μάρτιο του 2021.
Τότε, η υπουργός Ενέργειας Μπελίντα Μπαλούκου τόνισε την ανάγκη η Αλβανία και η περιοχή των Βαλκανίων να διαφοροποιήσουν και να ενισχύσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό.
«Είμαστε βέβαιοι ότι το LNG μπορεί να είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτών των στρατηγικών στόχων και για να δώσουμε επιτέλους λύση στο σύνθετο έργο TPP Αυλώνας επιλέγοντας τους καλύτερους εταίρους, εξοπλισμένους για να παραδώσουν ένα έργο τέτοιου μεγέθους», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας είπε ότι «το έργο θα πρέπει να φέρει μετασχηματισμό στην Αλβανία, αλλά και στην περιοχή».
«Καθώς η Αλβανία επιδιώκει να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια και την ανθεκτικότητα, είμαστε βέβαιοι ότι μια λύση LNG θα παρείχε αξιοπιστία στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, ενώ θα συμπλήρωνε τις διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εναλλακτικούς πόρους», δήλωσε τότε ο Κόμπος.

Στη συνέχεια, στις αρχές του 2022, η Albanian Power Corporation ( KESH ), η οποία διαχειρίζεται τους κύριους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας, ανακοίνωσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις τεχνικές και οικονομικές ευκαιρίες για μίσθωση ενός στοιχείου παραγωγής θερμικής ενέργειας που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στο δίκτυο μεταφοράς της χώρας .
Η πρόσκληση αναφέρει ότι η οντότητα θέλει να μισθώσει την εγκατάσταση για περίοδο ενός έως τριών ετών. Το τρίτο μέρος θα πρέπει επίσης να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας κατά τη διάρκεια της σύμβασης και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της KESH. Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν λειτουργία με ελαφρύ και βαρύ μαζούτ.
Πρέπει επίσης να είναι «κατάλληλο για εγκατάσταση» κοντά στον υφιστάμενο θερμοηλεκτρικό σταθμό της Αυλώνας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί εύκολα την υπάρχουσα υποδομή διασύνδεσης.

Το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Άρτας βρίσκεται στην Αυλώνα σε μια από τις πιο παρθένες παραλίες της περιοχής. Από την κατασκευή και την ολοκλήρωσή του το 2005, δεν έχει παράξει ούτε ένα watt ισχύος και μαστίζεται από προβλήματα με το σύστημα ψύξης του.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια