Η ΕΚΑΒΗ και οι εκδόσεις ΝΙΚΑΣ στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών

Η Ένωση Καλλιτεχνών Β.Η. ΕΚΑΒΗ, με την παρουσίαση του νέου βιβλίου με διηγήματα του Ανδρέα Ζαρμπαλά «Ο κόκκινος κύκλος», στην ιστορική αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, έχει διευρύνει κυριολεκτικά τον κύκλο της στον πνευματικό κόσμο της Αθήνας. Η συνεργασία έγινε με τις εκδόσεις ΝΙΚΑΣ, την Τρίτη, στις 17/5/2022. Την εκδήλωση παρακολούθησαν συγγραφείς και ποιητές, μουσικοί, εικαστικοί και φίλοι των τεχνών και γραμμάτων. 

Για το νέο βιβλίο του Ανδρέα Ζαρμπαλά μίλησε εκτενέστερα ο ποιητής, συγγραφέας δραματουργός και καθηγητής κύριος Δημήτρης Βαρβαρήγος.
Μεταξύ τον άλλων ο Δημήτρης Βαρβαρήγος ανέφερε ότι: «Όσα μας ιστορεί ο συγγραφέας δεν έχουν την αξίωση μόνο να εκφραστούν με ύφος λογοτεχνικό, ότι είναι βαθυστόχαστα ή πρωτότυπα, αλλά να καταδείξει με την δική του ματιά την ανθρώπινη πλευρά τους καθώς και από τα 17 διηγήματα ο αναγνώστης τα δέχεται ως κοινό τόπο στην επιφάνεια της συνείδησης του.
Όσο διαβάζεις ανακαλύπτεις πως σε κάθε ιστορία δεν υπάρχει το στοιχείο μιας αφήγησης αλλά συμπορεύεσαι με τους εκάστοτε ήρωες καθώς ο συγγραφέας τους έχει δημιουργήσει με τόση αλήθεια που σε κάνουν κοινωνώ των ιστοριών και των παθών τους.
Ένα βιβλίο δεν το θυμόμαστε μόνο για το θέμα του ή την επιδέξια πλοκή του, όσο από τους χαρακτήρες που δρουν μέσα στον μύθο. Είναι αυτοί που σε πιάνουν από το χέρι και σε οδηγούν στον δικό τους κόσμο
»

Ο εκδότης Νικόλαος Νίκας, εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την καταγωγή του από την Βόρειο Ήπειρο, καθώς και την μεγάλη του ικανοποίηση για να βγάζει στο φως έργα του Ανδρέα Ζαρμπαλά, αλλά και των άλλων συμπατριωτών του.
Στην χαιρετιστήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών κύριος Κώστας Καρούσος, εξήρε το έργο του Ανδρέα Ζαρμπαλά και εξέφρασε την επιθυμίας του στον πρόεδρο της ΕΚΑΒΗ, ώστε να πραγματοποιήσουν από κοινού μια τιμητική εκδήλωση για ολόκληρο το έργο του Ανδρέα Ζαρμπαλά.

Στην χαιρετιστήρια ομιλία του, πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών, Κώστας Νούσιας, επισήμανε ότι ποιητές και συγγραφείς σαν τον Ανδρέα Ζαρμπαλά, δεν επιδιώκουν τα βραβεία, αλλά κερδίσουν την αναγνώριση του κοινού και αυτό είναι και το πολυτιμότερο βραβείο.
Στη συνέχεια ακούστηκαν πολυφωνικά τραγούδια από το συγκρότημα Αντιγόνεια, ενώ η καταξιωμένη μουσικός Αλεξάνδρα Νούσια εντυπωσίασε με το βιολί σε συνοδεία με τον εξαιρετικό νεαρό πιανίστα Νίκο Φλόκα.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο σκηνοθέτης Γιώργος Νόνης.
Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία η ποιήτρια, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, κυρία Μιρέλλα Καλαντζή.

Η Ένωση Καλλιτεχνών Β.Η.ΕΚΑΒΗ, στο εξής θα πραγματοποιήσει σειρά από παρουσιάσεις βιβλίων καθώς και άλλες εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού και των δημιουργών του χώρου μας.

Δείτε ακόμη:

Σχόλια