Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαταράξει την αλβανική οικονομική ανάπτυξη

Η τελευταία οικονομική κρίση θα μπορούσε να διαταράξει την ισχυρή ανάκαμψη της Αλβανίας και τις θετικές προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Δυτικά Βαλκάνια.
«Μια ισχυρή ανάκαμψη σημειώθηκε στην Αλβανία το 2021, χάρη στην πολιτική τόνωσης και την αναζωπύρωση των ταξιδιών, των κατασκευών και της εξορυκτικής δραστηριότητας… Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,5%, ανακάμπτοντας πλήρως από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία», αναφέρεται στο σημείωμα της ΠτΕ .

«Η φτώχεια στην Αλβανία εκτιμάται ότι έχει μειωθεί σημαντικά στο 22 % του πληθυσμού το 2021, αλλά ο πληθωρισμός θα μπορούσε να διαταράξει αυτή την τάση», αναφέρει η έκθεση που διαπιστώνει ότι η ζήτηση απασχόλησης στην Αλβανία βοήθησε να βγουν χιλιάδες άνθρωποι από τη φτώχεια το 2021.
«Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο αντιπροσωπεύουν το 82 % της περιφερειακής μείωσης της φτώχειας και τα ποσοστά φτώχειας εκτιμάται ότι είναι τώρα κάτω από τα επίπεδα του 2019».

Ενώ η απασχόληση στην Αλβανία παρέμεινε κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, το ποσοστό απασχόλησης 52,9% της χώρας παραμένει το υψηλότερο στην περιοχή. Η Αλβανία έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στην εργασία των γυναικών με 53,9%, και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων —με 20,6%.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «η Αλβανία έχει επηρεαστεί από τις παγκόσμιες εξελίξεις και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις που απειλούν τις οικονομικές προοπτικές και τις προοπτικές της φτώχειας το 2022».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, με την αύξηση του ΑΕΠ να αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,2% το 2022. Αυτό είναι στο ίδιο επίπεδο με την πρόβλεψη ανάπτυξης 3,1% για ολόκληρη την περιοχή.
«Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων αναμένεται να επιβαρύνει πολύ τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους σε βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα και θέρμανση», δήλωσε η Linda Van Gelder, Διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για το τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στην Αλβανία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 6,7%.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι η τελευταία σε μια λίστα οργανισμών που έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις ανάπτυξης της περιοχής ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Τόσο το Ινστιτούτο της Βιέννης όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν εκδώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια