Οι τιμές της βενζίνης σε όλη την Ευρώπη και τα προβλήματα της οικονομικής μας πολιτικής

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης για την πρωτοπορία της χώρας μας στην τιμή της βενζίνης δεν είναι επαρκείς ούτε τα επιδοματικά μέτρα (δείτε τον συνημμένο πίνακα για όλη την ΕΕ- Μ.Ο. 1,76/λίτρο).
Η επιδοματική πολιτική αφενός δεν είναι επαρκής, αφετέρου δεν δίνει ελπίδα διαχείρισης των σημαντικών προβλημάτων ανόδου των τιμών όχι μόνο στην βενζίνη αλλά και στην ενέργεια και σε ζωτικά προϊόντα.
Πριν ακόμη τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αναλύσεις και στοιχεία είχαμε επισημάνει ως "κοινωνία αξιών", ότι η επιδοματική πολιτική ήταν λάθος και ότι τα στοιχεία της οικονομίας μας έβαιναν επί τα χείρω και ότι τα προβλήματα της οικονομίας που μας οδήγησαν στα μνημόνια επανερχόντουσαν:

Συγκεκριμένα:
Χρέος, έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, πληθωρισμός, αδύναμο τραπεζικό σύστημα που δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, αδύναμες επενδύσεις και παραγωγική βάση (είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορεί το 70% και πλέον των νέων επενδύσεων να αφορούν real estate και μόνο το 13% την παραγωγική βάση).
Η Κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε την ρευστότητα που υπήρξε στην ΕΕ λόγω της πανδημίας και πολύ σωστά βγήκαμε από τα χρέη στο ΔΝΤ.

Όμως οι αδυναμίες της δικής μας οικονομικής πολιτικής, που δεν διόρθωσε τα σημαντικά δομικά/διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας παρά τα μνημόνια, αποκαλύπτονται με δραματικό τρόπο κάθε φορά που υπάρχει κάποια κρίση.
Κι εκεί τα φορτώνουμε όλα, καλύπτοντας όλες τις αδυναμίες της οικονομικής πολιτικής, η οποία έχει γίνει επιδοματική και εν πολλοίς λαϊκιστική, σπαταλώντας πλέον κάθε διαθέσιμο κεφάλαιο που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα
- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν υψηλά (έχουν πέσει από το 40% που ήταν στα τέλη του 2019, αλλά παραμένουν στο 22% του συνόλου) και τα επιτόκια που ήταν φανερό ότι θα ανέβαιναν επηρεάζουν την δυνατότητά των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν με φθηνό χρήμα την ανάκαμψη.
- Το υψηλό μερίδιο του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια των τραπεζών, η αυξανόμενη έκθεσή τους στα κρατικά ομόλογα και η μεγάλη αλληλεξάρτηση του κράτους με τις τράπεζες, αυξάνουν σημαντικά τα προβλήματα ρευστότητας.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω:
Ο δημοσιονομικός χώρος μηδενίσθηκε σχεδόν για οιαδήποτε αναπτυξιακή λογική.
Όπως δε είναι αναμενόμενο, η ΕΕ θα αναγκασθεί να επιβάλλει πάλι περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες και στα ελλείμματα και θα μειώσει την ρευστότητα του χρήματος, γεγονός που θα αποκαλύψει ακόμη περισσότερο τα χρονίζοντα προβλήματα της οικονομίας μας.
Το αφήγημα των στελεχών της ΝΔ ότι όλα πάνε καλά, λιβανίζοντας τον πρωθυπουργό, δείχνει την ανευθυνότητά τους και προσβάλλει την δική τους νοημοσύνη και όχι την δική μας, γιατί η κοινωνία ήδη αντιλαμβάνεται τα προβλήματα τα οποία διογκώνονται πλέον πολύ επικίνδυνα.

* Ο Στέλιος Φενέκος είναι Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α

Δείτε ακόμη:

Σχόλια