Αλβανία: 38 χιλιάδες οικογένειες περιμένουν να λάβουν αποζημίωση για τον σεισμό του 2019

Οι κάτοικοι που επλήγησαν από τον σεισμό του 2019 φαίνεται να έχουν ξεχαστεί από τους θεσμούς.
Οι δήμοι και το υπουργείο Ανασυγκρότησης δεν έχουν εγκρίνει για σχεδόν τα μισά από αυτά, τις πληρωμές για την επισκευή κατεστραμμένων σπιτιών.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κρατικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, ο συνολικός αριθμός των κατοικιών στις οποίες χορηγήθηκε το ταμείο αποζημίωσης από σεισμό είναι 45.459, από τα 83.745 κτίρια που χαρακτηρίζονται ως μερικώς κατεστραμμένα, τα οποία έπρεπε να έχουν εισπραχθεί από τον προϋπολογισμό της ανοικοδόμησης.

Ο υπουργός Επικρατείας για την Ανασυγκρότηση, Arben Ahmetaj, συγκάλεσε μόνο 5 φορές φέτος την Επιτροπή Ανασυγκρότησης, παρέχοντας οικονομική βοήθεια μόνο σε 939 οικογένειες.
Το 2020, η Επιτροπή Ανασυγκρότησης συνεδρίασε 69 φορές και ενέκρινε τη διάθεση πόρων για κατεστραμμένα σπίτια και διαμερίσματα για 31.935 οικογένειες. Συνολικά έχουν διατεθεί 79 εκατ. ευρώ κονδύλια, κατά μέσο όρο 2.500 ευρώ ανά οικογένεια.

Πέρυσι, που ήταν και έτος εκλογών, η Επιτροπή ενέκρινε 29 αποφάσεις, με τις οποίες κατανεμήθηκαν κονδύλια για την επισκευή κατοικιών σε 12.585 οικογένειες. Συνολικά τα κονδύλια που εγκρίθηκαν πριν από 1 χρόνο ήταν 47,5 εκατ. ευρώ, 3800 ευρώ για διαμέρισμα.
Όμως η αξία των κεφαλαίων που εγκρίθηκαν φέτος είναι μόλις 5,7 εκατ. ευρώ.

Με τα χρόνια, ο αριθμός των οικογενειών που επωφελούνται από την ανοικοδόμηση μειώθηκε, αλλά στις λίγες περιπτώσεις που δόθηκαν χρήματα, τα κονδύλια αυξήθηκαν. Μια οικογένεια πήρε κατά μέσο όρο φέτος 6100 ευρώ.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει όλη την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό μέσα σε 3 χρόνια, αλλά παρόλο που απέχουμε μόλις 4 μήνες από αυτήν την προθεσμία, 38.000 οικογένειες περιμένουν να λάβουν αποζημίωση για επισκευές σπιτιού, μια διαδικασία που απαιτεί μόνο τη σύσκεψη της Πολιτείας Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σχόλια