Αλβανία: Η αύξηση των τιμών έπληξε τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Για τον μήνα Ιούνιο, ο πληθωρισμός σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, αυξήθηκε κατά 7,4%. Σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός έφτασε στο αποκορύφωμά του, οι αλβανικές οικογένειες αντιμετώπισαν επίσης υψηλή αύξηση των τιμών για όλα σχεδόν τα προϊόντα.
Η αύξηση των τιμών καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για μια αλβανική οικογένεια να ισορροπήσει τα έξοδα με τα έσοδα και τον προϋπολογισμό της.

Το πρώτο, γιατί το μεγαλύτερο μερίδιο των εξόδων καταλαμβάνουν τα τρόφιμα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 42% των εξόδων μιας αλβανικής οικογένειας πηγαίνει σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά. Και το δεύτερο, γιατί η ομάδα αυτή έχει αυξηθεί κατά περίπου 12,6%, μετά τις μεταφορές (26,9%).
Αναφερόμενος στην Έρευνα Οικογενειακού Προϋπολογισμού του INSTAT για τα τελευταία στοιχεία του 2020, μια μέση οικογένεια με 3,6 άτομα ξόδευε 84 χιλιάδες ΛΕΚ το μήνα, ανέφερε το Monitor . Περίπου 35.000 ΛΕΚ από αυτό το ποσό χρειάζεται μια οικογένεια για την κάλυψη βασικών αναγκών σε τρόφιμα.

Αλλά με την αύξηση της τιμής κατά 12,6% της ομάδας τροφίμων, η οικογένεια θα πρέπει να ξοδέψει σχεδόν 50.000 ΛΕΚ.
Για τις 769.000 οικογένειες της χώρας, η πρόσθετη δαπάνη για τρόφιμα είναι περίπου 37-38 δισ. ΛΕΚ μόνο για τον μήνα Ιούνιο ή περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σε σχέση με τις τιμές και τον πληθωρισμό, τα εισοδήματα δεν έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΝΣΤΑΤ, ο μέσος μισθός είναι 59.242 ΛΕΚ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σχόλια