Αλβανία και Ιταλία συμφώνησαν για την αναγνώριση των συντάξεων

Η Αλβανία και η Ιταλία ολοκλήρωσαν τις τεχνικές διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία σχετικά με τις συντάξεις που θα οδηγήσει σε αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των δύο χωρών.
Την είδηση ​​ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα με ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.
«Μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής διαδικασίας, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες για την επικύρωση αυτής της συμφωνίας και τελικά, μετά από μακρά και σχεδόν αδύνατη προσπάθεια, περίπου 500.000 Αλβανοί αναμένεται να επωφεληθούν από την έναρξη ισχύος της», έγραψε ο Ράμα.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρέσβης Fabrizio Buçi δήλωσε στο Euronews Albania ότι αντιμετωπίζεται το θέμα των συντάξεων.
Είπε ότι οι Αλβανοί που ζούσαν στην Ιταλία για πολλά χρόνια δεν είχαν λάβει συντάξεις και η κατάσταση αναμένεται να λυθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Χιλιάδες Αλβανοί που έχουν εργαστεί και πληρώσει φόρους στην Ιταλία βρίσκονται σε δημοσιονομικό κενό, λόγω και της έλλειψης συμφωνίας μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας για τις συντάξεις.
Σύμφωνα με την ισχύουσα ιταλική νομοθεσία, ένα άτομο πρέπει να έχει εργαστεί για τουλάχιστον είκοσι χρόνια στην Ιταλία για να λάβει σύνταξη.

Μέχρι στιγμής, ήταν αδύνατο για τους Αλβανούς μετανάστες που διαμένουν στην Ιταλία να ενσωματώσουν τα χρόνια που εργάστηκαν και συνεισέφεραν φορολογικά στην Αλβανία στη σύνταξή τους. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες που εργάστηκαν για δεκαετίες και στις δύο χώρες δεν μπόρεσαν να συνταξιοδοτηθούν ή έμειναν χωρίς συντάξεις.

Εκτός από την κάλυψη αυτού του κενού, μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τις συντάξεις θα επιτρέψει στους Αλβανούς που επέστρεψαν στην πατρίδα τους να λάβουν μερική σύνταξη από την Ιταλία με βάση τα χρόνια που εργάστηκαν στην τελευταία.
Σύμφωνα με την OBC Transeuropa, περίπου 286.733 Αλβανοί εργάζονται στην Ιταλία συνεισφέροντας 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους κάθε χρόνο.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια