Γράφει ο Αλκιβιάδης Νταλές
Άρθρο στην εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΝ ΜΈΛΛΟΝ « του 1935 όπου γίνεται μνεία στην όλοι οργάνωση της ετήσιας εορτή της Αδελφότητας. Επίσης υπάρχει λεπτομερή αναφορά στους μετέχοντες, μεταξύ των οποίων εξέχουσες προσωπικότητες που υπήρξαν και ομιλητές της εκδήλωσης, όπως ο Πολυτσανιτης γιατρός Γρηγόρης Κιτσάτης και ο Σχωριαδίτης πολιτικός Νικόλαος Καλύβας.
Με το που μου ήρθε στα χέρια το συγκεκριμένο άρθρο, θυμήθηκα τα λόγια και τις συμβουλές του αείμνηστου Δημήτρη Μπεντούλη. Ήταν κάποιο καλοκαίρι στις αρχές του 1990. Σε μια κουβέντα κάτω από τη σκιά της Γούβας, εκεί στο μεσοχώρι, με μια ομάδα συγχωριανών, απευθύνθηκε στους τότε νεότερους: « Με το άνοιγμα της Ελλάδας , σας δίνετε μια καλή ευκαιρία να ψάξετε να συλλέξετε και να εμπλουτίσετε περεταίρω το ιστορικό και ότι έχει σχέση με το χωριό μας. Υπάρχει άπειρο ανεξερεύνητο υλικό στην Ελλάδα.Το υλικό και οι πηγές που διαθέταμε μέχρι τώρα εμείς, ήταν περιορισμένες, εκτός των άλλων, έπρεπε να ξεπεράσουμε και τον σκόπελο της λογοκρισίας που επέβαλε το σύστημα.»
Και όμως, ..μας άφησε πίσω έναν θησαυρό.
- Νομίζω πως το συγκεκριμένο άρθρο ρίχνει άπλετο φως, όχι μόνο στην δράση της Αδελφότητος Σχωριαδιτών την δεκαετία του -30 στην Αθήνα, αλλά και στο κύρος και την αποδοχή που έχαιρε στον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο της εποχής εκείνης. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να το διαβάσετε και στην αυθεντική του μορφή.
- Η εορτή της αδελφότητος Σχωριαδιτών.-
Την προ παρελθούσα Κυριακή 25η, η γνωστή για την εν γένει εκπολιτιστική της προσπάθεια η Αδελφότης Σχωριαδιτών έδωσε αντί του ετήσιου της γεύματος, εορτή στο θαυμάσιο τόσο για τη τοποθεσία οσο και για τον χώρο του θεάτρου του Ψυχικόυ. Παρευρέθησαν περί τα 250 άτομα Σχωριαδιτες και πλείστων άλλη συμπατριώτες. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότης υποδέχθηκε από της 5 ώρα το απόγευμα τους φθάνοντας κατά ομάδες συμπατριώτες και φίλους της αδελφότητας. Περί της 6-η άρχισαν ηπειρωτικοί χοροί και στης 8-το συγκεντρώθηκαν άπαντες εμπρός του χώρου της σκηνής για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης του έργου «Το Βλαχάκι»
Το κοινό παρακολούθησε και χειροκρότησε τόσον τους εκτελεστές του έργου όσο και τα διάφορα νούμερα και απαγγελίες.
Παρόλο την προσπάθεια των ερμηνευτών του έργου, ιδίως των κ.Αθ. Δουρδούφη, Χρ Πούντα και Μ Ζακυνθηνακη, η γενική εντύπωση είναι πως ήταν αψυχολόγητο και ο κ.Δουρδού οιφης πρέπει να προσέχει και να μην ανεβάζει έργα γραμμένα στο γόνατο. Άλλωστε προς το συμφέρον του τα λέμε αυτά.
Μετά την παράσταση συνέχισαν οι ηπειρώτικοι και ευρωπαϊκοί χοροί με αρκετό ενθουσιασμό, ενώ από τους διοργανωτές διανεμήθηκαν τα λαχεία της οργάνωσης. Περί τα μεσάνυχτα μίλησαν στους παριστάμενους οι κ.κ Γρ. Κιτσατης και Νικ. Καλύβας. Εξήραν τα αγαθά της Αδελφότης, την σημασία της εορτής και την ανάγκη συναίνεσης όλων για το καλό της γενέτειρας πατρίδας διακοπτόμενοι από ζωηρά χειροκροτήματα. Το γλέντι συνέχισε με απτόητη επιθυμία μέχρι της 4 -ης το πρωί.
Παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο κ. Χαρ. Καλύβας Πρόεδρος οικογενειακός, Σοφ. Καλύβας Γεν. Γραμματέας, Ευθ. Βαβάκος οικογενειακός, Φ. Τσαούσης ομοίως, Βας. Καλέμης, σύμβουλοι. Επίσης οι κ.κ. Κ. Ζαρμπαλάς, Νικ. Πατσέλης με την κυρία του,
Β. Δημάρατος, Μαρ. Θάνος με την κυρία του, Αντ. Μπέλλος οικογενειακός, Γεωρ. Καραγιάννης με τον πατέρα του, Νικ. Καλύβας με την κυρία του, Ηλ. Μουζίνας, Ευ. Δεύτος, Σ. Λήτος, Χαρ. Δημάρατος, Θεοφ. Λώλης, Περ. Κορδας, Λαμ. Μπέλλος, Δ. Βάγιας, Θ. Καρράσας, Β. Καραγιάννης με την κυρία του, Α. Λάζος οικογενειακός, Αφοί
Παπαευσθταθίου, Γάτσιος, Γ. Δημιτριάδης με την μνηστή του. Οι Κυρίες Π. Καρρά, Παξινοπούλου κάι η Ι. Καλυβοπούλου. Οι δεσποινίδες Μαρ. Και Θαλ. Σούλα. Ειρήνη και Πιπ. Λώλη, Αλ. Μπέλου, Χρ. Καλύβα, Αν. Βαβάκου, Θ. Τσόνη, επίσης και οι κ.κ. Γ. Βασιλιαδης, Γ. και Δ. Παππαχαραλαμπου, Αδ. Κιτσωνας, Γ. Κυριάκης, Ι. Παπανικολάου, Κ. Παπαζησης, Δ. Μπάριος, Δ. Σωτηρίου με την κυρία του, Θ. Σωτηρίου επίσης, Ξεν. Φώτος, Δ. Μέλλος, Ανδ. Ζήσης, Π. Γαλδέμης, Σ. Τσαμπέρης, Ι. Τσαμπέρης, Θωμ. Έξαρχος, Γ. Ρέτζιος, Ν. Ευθυμίου ,Σ. Καλέγιας, Γ. Βαγενάς κ.α.
Σχετικές Δημοσιεύσεις
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών