Καλώς να ορίσεις Γλυκερία μας...και ενα μικρό «αλλά»...!

Καλώς την Γλυκερία ανάμεσά μας … στον Ελληνισμό της Αλβανίας!
Ασφαλώς δεν αμφισβητώ την αγάπη και το σέβας των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών για την μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια, που έδωσε τη δική της σφραγίδα ειδικά στο μικρασιάτικο τραγούδι και μουσική και γενικότερα στο λαϊκό πεντάγραμμο…

Οπότε αγαπητή Γλυκερία μας, που σε θαυμάζαμε από μικρά παιδιά, Καλώς να ορίσεις στον τόπο μας! Δε θα είναι μαζί σου στις 4 Αυγούστου μόνο οι Έλληνες της Δρόπολης και του Πωγωνίου, όπως σου υπέδειξαν (κακώς) να πεις στην αγγελία σου, αλλά όλοι οι Έλληνες της Αλβανίας, θα είναι εκεί και Έλληνες από την Ελλάδα, όπως και πολλοί Αλβανοί… Ετοιμάσου αγαπητοί μου Γλυκερία (συγνώμη αν σε ενοχλεί ο τρόπος πώς σ απευθύνομαι!) για μια θερμή υποδοχή, για μια μεγάλη επιτυχία, εφόσον τα τραγούδια σου και η φωνή σου είναι τόσο δημοφιλείς στον τόπο μας, που δικαιολογεί πλήρως την όλη σου αγάπη για τους εδώ Έλληνες!!!
Το σημειώνω αυτό διότι θα πρέπει και οι Έλληνες να γνωρίζουν τη δική σου αγάπη για τους εδώ Έλληνες. Αναφέρω εδώ μια προσωπική εμπειρία που αφοράει όλο το κοινό. Την Γλυκερία ανταμώσαμε στο Πατριαρχείο της Πόλης το 2003 παίρνοντας μαζί την ευλογία από τον Πατριάρχη. Βρήκαμε την ευκαιρία και της ζητήσαμε να έρθει για συναυλία στη Βόρειο Ήπειρο. Μας ξάφνιασε η ετοιμότητά της και επίσης η χαμηλή αμοιβή που ζήτησε για τη συναυλία, κάτω από το κόστος. Την καλέσαμε επίσημα, με την ιδιότητα της ΜΚΟ «Προωθούμε την Ταυτότητά μας» και αισιόδοξοι από τη θετική της απάντηση και αφού κανονίσαμε ημερομηνία και τόπο (ξανά Δερβιτσάνη), απευθυνθήκαμε σε χορηγούς, με πρώτη την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα.

Δυστυχώς, από την Πρεσβεία μας υπήρξε όχι μόνο η αρνητική απάντηση, αλλά και παρεμποδιστική αντίδρασή της. Δεν έπρεπε να ευδοκιμήσει καμιά πρωτοβουλία όσο και να ήταν σε όφελος του Ελληνισμού της Αλβανίας που είχε την πρωτοβουλία του Παναγιώτη Μπάρκα και ήταν εκτός ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ και γνωστών υποστηρικτών τους.
Τέλος, πάντων! Η συναυλία της Γλυκερίας ματαιώθηκε τότε…..!!
Να όμως , μετά από 18-19 χρόνια η Γλυκερία θα είναι αναμεσά μας…

ΑΛΛΑ….
Δε θέλω να χαλάσω την ωραία ατμόσφαιρα που δημιουργεί η παρουσία της Γλυκερίας αναμεσά μας. Τόσο το περισσότερο να δυσκολέψω την ίδια την μεγάλη αυτή τραγουδίστρια. Απεναντίας… αν μπορώ να τη βοηθήσω !!
Γνωρίζω επίσης, ότι οι Έλληνες δεν νοιάζονται καν για τις ανησυχίες μου που θέλω να θέσω. (Αυτή τη φορά λογικό είναι. Σημασία έχει η μεγάλη Γλυκερία!) Εγώ όμως θεωρώ σημαντικές και τις ανησυχίες μου. Γιατί πρώτα δεν θέλω να επιτραπεί η υποβάθμιση της τραγουδίστριας και άλλες αμφισβητήσεις σε βάρος της, κάτι που θα αποτελούσε πρόκληση και υποτίμηση για όλους μας.

Λοιπόν για τη συναυλία της Γλυκερίας δεν αναφέρεται πουθενά από που προέρχεται η πρόσκληση, δλδ ποιος ή ποιοι είναι ο οργανωτής/ες. Απλώς φαίνεται ότι πασχίζει να την καρπωθεί ο δήμος Δρόπολης και Πωγωνίου !!!!
Ωστόσο, είναι λογικό, μάλιστα νομοτέλεια ώστε σε κάθε δημόσια δραστηριότητα να ανακοινώνονται ο/οι χορηγός/οι, ο χορηγός επικοινωνίας και άλλοι συντελεστές. Είναι θέμα διαφάνειας και σεβασμού προς πάσα κατεύθυνση (Ακόμα και για το run της Σωτήρας υπήρξε αυτή η βασική και συνηθισμένη αρχή της διαφάνειας!!)

Στην προκειμένη περίπτωση μοιάζει ότι κάποιοι συναντήθηκαν τυχαία με την Γλυκερία ή με το τημ της κάτω από τον πλάτανα του Λιουλεμέ στο Γεωργουτσάτι, ή κάπου αλλού και τα αποφασίσανε όλα. Και τώρα νοιάζονται για την προβολή τους μέσω της λάμψης της Γλυκερίας.
Πληροφορηθήκαμε ότι το Δ.Σ του Δήμου που ανακοινώνει την εκδήλωση δεν γνωρίζει τίποτε για χρηματοδότηση της εκδήλωσης. (Τουλάχιστον οι πηγές μας από το Δ.Σ δεν είχαν ενημέρωση και για να τις προστατέψουμε ας μη αναφέρουμε τους χαρακτηρισμούς τους για τον τρόπο λειτουργίας του Δ.Σ και την διαχείριση του δημόσιου χρήματος.)

Άλλες πληροφορίες μας γνωστοποιούν τον πραγματικό παράγοντα οργάνωσης και επιχορήγησης της εκδήλωσης. Αλλά δε θέλει να ανακοινωθεί για να μη φανεί ότι στηρίζει τον συγκεκριμένο φορέα που καρπώνεται την συναυλία. Το κάνει για να αποφύγει τις αντιδράσεις του κοινού και όταν για άλλες εκδηλώσεις λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτά!. Αν είναι έτσι, τα πράγματα αποχτούν άλλη υφή, απόχρωση και σημασία… Εμείς θα επανέλθουμε διότι σε κανέναν δεν επιτρέπεται να διαχειρίζεται δημόσιες θέσεις σαν να είναι ιδιωτικές, τόσο το περισσότερο όταν βλάπτουν εθνικά. Στην προκειμένη περίπτωση δε θέλουμε να βλαφτεί η εικόνα, η δεδομένη επιτυχία και διάχυτη αγάπη και ο σεβασμός των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών προς την Γλυκερία, όπως και της ίδιας για τους Έλληνες!!!
Καλώς να ορίσεις αγαπητή Γλυκερία ! Να ‘σαι σίγουρη ότι θα σε περιβάλλει θερμά από παντού η αγάπη μας και η βραδιά αυτή θα σου μείνει αξέχαστη. Οι απλοί Έλληνες έχουν ανάγκη τη δική σου παρουσία, ειδικά τη δική σου, για να τονώσουν περισσότερο την δεδομένη αγάπη για την ελληνική λαϊκή μουσική και την Πατρίδα! Γι΄ αυτό και αδιαφορούν για όλα τ’ άλλα !!! Και καλά κάνουν….!

Παναγιώτης Μπάρκας
27 Ιουλίου 2022

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια