Κεστοράτες Αργυροκάστρου

Το Κεστοράτι είναι χωρίο της Δημοτικής Ενότητας Λιούντζης, του Δήμου Αργυροκάστρου. 

Σε παλαιά έγγραφα αναφέρονταν Συγκριάτες και Σικριάτι. Είναι η πατρίδα του Εθνικού ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου. Οι κάτοικοι ήταν και είναι χριστιανοί αλβανόφωνοι αποτελούµενοι από τη μια, η μερίδα µε ελληνικά φρονήματα και από την άλλη οι φανατισμένοι Αλβανοί και παρά την λειτουργία επί 18 συνεχόμενα έτη των Ζωγράφειων Διδασκαλείων, δεν άλλαξε καθόλου η γλώσσα των Αλβανών κατοίκων όπως και το φρόνημά. 

Το 1801 ιερέας του χωριού ήταν ο Αναστάσιος από τη Σέλτση, ενώ, σύμφωνα με τον Πουλίτσα στο «Επιγραφαί και ενθυμήσεις εκ της Βορείου Ηπείρου» ο κεντρικός ναός των Ταξιαρχών ανεγέρθηκε ίσως το 1817. 
Στο χωριό υπήρχαν δύο παρεκκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο. Με βάση τον Johannes Koder και το «Προβλήματα της σλαβικής εποίκισης στην Ήπειρο» αναφέρεται στο κατάστιχο του 1431. 
'Όπως αναφέρεται στα «Οδοιπορικά Ηπείρου και Θεσσαλίας», στην απογραφή του 1880 είχε χριστιανούς 300, σύμφωνα με την Εθνολογική Στατιστική της Β. Ηπείρου το 1913 είχε 284 και το 1927, όπως καταγράφεται στο «Shqiperia me 1927» του Teki Selenica είχε 279. 

Σύμφωνα με την Yπηρεσία Διπλωματικού και Iστορικού Aρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών το σχολικό έτος 1893-1894 λειτουργούσε δημοτικό µε 22 μαθητές και έναν δάσκαλο, που είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1868.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια