ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΣΧΩΡΙΑΔΙΤΩΝ «Η Γέννηση της Θεοτόκου»: 1ο Παν-Πωγωνίσιο Πολιτιστικό Αντάμωμα

Αγαπητοί συγχωριανοί, αγαπητοί Πωγωνίσιοι, φίλες και φίλοι του χωριού Σχωριάδες, τις μέρες που προηγήθηκαν κάναμε αρκετές αναρτήσεις στη σελίδα του χωριού μας με στιγμιότυπα από την Μεγάλη Πολιτιστική Εκδήλωση «Πωγωνίσιοι Πολιτιστική Δρόμοι» στο 1ο Παν-Πωγωνίσιο Πολιτιστικό Αντάμωμα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία στο χωριό μας, Σχωριάδες Πωγωνίου.
Με το παρών Δελτίο Τύπου, η Αδελφότητα Σχωριαδιτών «Η Γέννηση της Θεοτόκου» ως οικοδεσπότες και κύριοι διοργανωτές αλλά και ως αυτοί που αναλάβαμε όλη την οικονομική επιβάρυνση της εκδήλωσης και προς αποφυγήν παραπληροφόρησης και οικειοποίησης άτοπης προβολής από κάποιους, οφείλουμε να δώσουμε τις πραγματικές διαστάσεις της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Η αρχική πρωτοβουλία ανήκει στην Ομοσπονδία Αδελφοτήτων & Ενώσεων Συλλόγων Πωγωνίου Ιωαννίνων και στον πρόεδρο της κ. Γρηγόρη Άρμπιρο ο οποίος μαζί με τον συγγραφέα και ιστορικό ερευνητή κ. Κώστα Κωστούλα ήρθαν σε επικοινωνία με την Αδελφότητα Σχωριαδιτών και τον πρόεδρο της κ. Αλκιβιάδη Νταλέ και το συγχωριανό κ. Θωμά Νάκα, εκείνοι λοιπόν μας πρότειναν να γίνει για πρώτη φορά στο χωριό μας Σχωριάδες μία Πολιτιστική Εκδήλωση για το Πωγώνι. Φυσικά ως Αδελφότητα αποδεχθήκαμε αμέσως την τιμητική αυτή πρόσκληση και σε συνεργασία και συννενόηση μαζί τους αναλάβαμε την οργάνωση για την διεξαγωγή της εκδήλωσης αυτής στο χωριό μας.
Για να δώσουμε μεγαλύτερη διάσταση καλέσαμε ως συνδιοργανωτές το Δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου και τον Δήμο Πωγωνίου Ιωαννίνων, όπως επίσης θέσαμε την εκδήλωση Υπό την Αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο. Και οι 3 αυτοί φορείς προφορικά τουλάχιστον ανταποκρίθηκαν και στήριξαν αυτήν την πρωτοβουλία.

Μετά από πολλές δυσκολίες και επίμονες προσπάθειες (όπως γνωρίζετε οι Σχωριάδες δεν βρίσκονται δίπλα σε εμπορικά κέντρα και οδικούς άξονες), φθάσαμε στην γιορτινή ημέρα της εκδήλωσης.

ΗΜΕΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον κεντρικό ιερό ναό «Γέννηση της Θεοτόκου» και έπειτα ακολούθησε ξενάγηση των επισήμων αλλά και πλήθος κόσμου από το άλλο Πωγώνι στους χώρους και τις εγκαταστάσεις στο κέντρο του χωριού μας. Περιηγηθήκαμε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, στο σχολείο και τις αίθουσες του που προορίζονται για μουσείο, στη βιβλιοθήκη, στην πλατεία, στο μνημείο κλπ. Όλοι τους έμειναν ενθουσιασμένοι με τα έργα και την εικόνα του χωριού μας και κυρίως έμειναν έκπληκτοι πως καταφέραμε όλα αυτά τα έργα με την τόσο δύσκολη πρόσβαση και την άθλια κατάσταση του οδικού δικτύου.

Αργότερα κατευθυνθήκαμε όλοι στο χώρο της εκδήλωσης, στο νέο Αθλητικό Πάρκο «Αγία Σωτήρα».
Την επίσημη τελετή άνοιξε ο πρόεδρος της Αδελφότητας μας κ. Αλκιβιάδης Νταλές με μία σύντομη ομιλία εκφωνώντας τους επίσημους προσκεκλημένους και καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκόμενους. Το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων & Ενώσεων Πωγωνίου, κ. Γρηγόρης Άρμπιρος. Ακολούθησε χαιρετιστήριο από τον Δήμαρχο Δρόπολης & Πωγωνίου κ. Δημήτρη Τόλη και αμέσως μετά το λόγο πήραν οι δύο κεντρικοί ομιλητές, ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπάρκας και ο έγκριτος συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής κ. Κώστας Κωστούλας, και οι δυό τους μίλησαν και ανέλυσαν τον πολιτισμό του Πωγωνίου στο πέρασμα του χρόνου.
Στη συνέχεια χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο πρόξενος του Ελληνικού Προξενείου Αργυροκάστρου κ. Δημήτρης Σαχαρίδης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Ιωαννίνων κ. Κώστας Καψάλης, η βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ιωαννίνων κα Μαρία Κεφαλά και η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου κα Λουίζα Θεοδωράκη.

Η Αδελφότητα Σχωριαδιτών βράβευσε με τιμητικές πλακέτες των κ. Κώστα Κωστούλα, τον εξαίρετο συγχωριανό μας κ. Χριστόφορο Μπεντούλη και τον Πολυφωνικό Όμιλο Πωγωνίου.
Από την πλευρά τους, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου αποδώσαν τιμητικές βραβεύσεις σε δύο συγχωριανούς μας, στον ακούραστο εργάτη και ευεργέτη κ. Θωμά Νάκα και στον πρόεδρο της Αδελφότητας Σχωριαδιτών κ. Αλκιβιάδη Νταλέ.

Μετά το πέρας των ομιλιών και βραβεύσεων, σειρά είχε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Πολλά εύσημα ανήκουν στον Χορευτικό Σύλλογο Δερόπολης τα μέλη του οποίου αψήφησαν τις διακοπές τους για να βρεθούν μαζί μας, εύσημα και στο χαρισματικό Χορευτικό Όμιλο Αετόπετρας αλλά και στο τόσο ελπιδοφόρο μήνυμα τών μικρών χορευτών του χωριού μας που γέμισαν την ατμόσφαιρα με χαρούμενες πινελιές αισιοδοξίας.
Ο μεικτός χορός των χορευτικών ομίλων με πλήθος κόσμου που ακολούθησε, ήταν το εφαλτήριο ενός γλεντιού που θα ακολουθούσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η όλη εκδήλωση θεωρούμε πως στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Το κομμάτι της θεματικής ενότητας καλύφθηκε με τον καλύτερο τρόπο από δύο καταξιωμένους ομιλιτές, τον κ. Παναγιώτη Μπάρκα και κ. Κώστα Κωστούλα.
Η γενικότερη εντύπωση σε όσους επισκεφτήκαν το χωριό μας για πρώτη φορά ήταν κάτι περισσότερο από θετική, αλλά έμειναν και πλήρως απογοητευμένοι από την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα κάλυψαν άψογα οι όμιλοι που αναφέραμε παραπάνω. Σίγουρα, λόγο κάποιων δυσάρεστων γεγονότων και συγκυριών, έλειψε το Πωγωνίσιο Πολυφωνικό τραγούδι.

Η παρουσία των πολιτικών εκπροσώπων ήταν αισθητή. Στους χαιρετισμούς τους, εκείνοι της Ελληνικής πλευράς, έδειξαν αιφνιδιάσμενοι από το ανύπαρκτο οδικό δίκτυο και υποσχέθηκαν γρήγορες παρεμβάσεις (όπως μας είπε και ένας φίλος από την Πωγωνιανή χαριτολογώντας, από υποσχέσεις μην έχετε παράπονα, εισπράξατε μπόλικες).
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του χώρου μας, με εξαίρεση τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Τόλη, αυτή την φορά προτίμησαν να μείνουν σιωπηλοί. Λέτε να παράτησαν τα λόγια για να στραφούν σε έργα;;; Ας ελπίσουμε.

Κάτι άλλο που παρατηρήσαμε ήταν η παντελής έλλειψη των Μ.Μ.Ε., ακόμα και των τοπικών. Όπως φαίνεται προτιμούν την ησυχία και όχι τη βαβούρα του Αυγούστου.
Τέλος, θέλουμε να πλέξουμε τα εγκώμια σε όλους τους χορηγούς που στήριξαν έμπρακτα την συγκεκριμένη εκδήλωση και φυσικά σε όλους τους εθελοντές μας.

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Σχωριαδιτών «Η Γέννησης της Θεοτόκου»
Πρόεδρος: Αλκιβιάδης Νταλές
Αντιπρόεδρος: Χαράλαμπος Καλούδης
Γραμματέας: Αποστόλης Μήλιας
Ταμίας: Κωνσταντίνα Λώλη
Μέλη: Γιάννης Ντούβας, Δημήτρης Λώλης, Γιώργος Νάκας.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια