Γράφει ο Στέλιος Φενέκος
Η εκτίμησή μου .ήταν ότι δεν είχε ολοκληρώσει τις δοκιμές εν πλω, για να μπορεί να κάνει με ασφάλεια γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη και ότι χρειάζεται να τις ολοκληρώσει πρώτα, όπως και την συνεργασία του με τα συνοδευτικά πλοία, για να μπορεί να αναλάβει το ρίσκο να κάνει γεώτρηση και μάλιστα σε περιοχές μεγάλου πολιτικού ενδιαφέροντος με πιθανότητα σύγκρουσης.
Η εκτίμησή μου ήταν ότι θα καθυστερήσει να πάει σε αυτές τις περιοχές (δικού μας πολιτικού ενδιαφέροντος) και ότι θα ολοκληρώσει πρώτα τις δοκιμές σε ασφαλή ύδατα εντός της Τουρκικής επικράτειας και μετά θα μετακινηθεί σε περιοχές όπου να έχουν γίνει ήδη επαρκείς βυθομετρικές και σεισμογραφικές έρευνες.
Χθες η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε με την αρχική θέση γεώτρησης που ανέλαβε εντός Τουρκικών χωρικών υδάτων.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει οπωσδήποτε εκεί για όλο το χρόνο, μέχρι 7 Οκτωβρίου που έχει ανακοινωθεί ότι θα επιχειρήσει.
Είναι πολύ πιθανόν ότι όταν βελτιωθεί η ικανότητα για γεωτρήσεις σε βαθιά ύδατα, να μετακινηθεί σε άλλες περιοχή.
Και πάλι όμως η εκτίμησή μου είναι ότι θα μετακινηθεί σε περιοχές όπου αφενός καλύπτονται οι απαιτήσεις γνώσης της σύστασης του βυθού και αφετέρου εκεί όπου υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρει κοίτασμα φυσικού αερίου.
Και αυτό γιατί ο Ερντογάν κόπτεται για να βρει ένα κοίτασμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (έστω και μικρό που θα το φουσκώσει), προκειμένου να δείξει στο εσωτερικό της χώρας του την αποτελεσματικότητα της πολιτικής του και αφετέρου για να μπει στο τραπέζι των εξελίξεων για το ενεργειακό ζήτημα της περιοχής. Το ζήτημα της πρόκλησης προς την Ελλάδα εκτιμώ ότι έρχεται δεύτερο στην ατζέντα του. Άλλωστε θα μπορούσε να το κάνει και χωρίς το γεωτρύπανο, εκμεταλλευόμενος τα ερευνητικά σκάφη.
Και αυτές οι περιοχές κατά σειρά προτεραιότητας είναι Βορειοανατολικά-Ανατολικά του κατεχομένου τμήματος της Κύπρου, το βυθοτεμάχιο 6 και τα γειτονικά του στην ΑΟΖ της Κύπρου, η περιοχή στα όρια της ΑΟΖ Κύπρου - Αιγύπτου και Ελλάδος και η περιοχή Νότια Καστελόριζου και μέχρι Νότια Ρόδου -Καρπάθου όπου έχουν γίνει σεισμικές έρευνές στο παρελθόν από το ORUC REIS.
Σχετικές Δημοσιεύσεις
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών