Αλβανία: Πλυντήριο εσόδων εγκλήματος η κατασκευές

Το αδήλωτο χρήμα στον κατασκευαστικό τομέα διοχετεύεται στην Αλβανία χρόνια τώρα, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι μετά το 2017 υπήρξε μια ακόμη πιο ασυνήθιστη ροή.
Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διασυνοριακού Οργανωμένου Εγκλήματος εκτιμά ότι σε 3 χρόνια, περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ υπάρχουν υπόνοιες ότι ξεπλύθηκαν από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος μόνο στα Τίρανα.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό έργο GIZ, ανέλυσε δεδομένα από τον τραπεζικό τομέα και αυτά που αναφέρθηκαν από κατασκευαστές για τα έτη 2017, 2018 και 2019.
Το 2019 χορηγήθηκαν οικοδομικές άδειες για κτίρια άνω των 6 ορόφων σε 141 εταιρείες. Η μελέτη «Nisma» εκτιμά ότι το 59% δεν είχε τους οικονομικούς πόρους για να ολοκληρώσει τα κτίρια για τα οποία του είχαν εκδοθεί επίσημες άδειες.

Οι τράπεζες συνήθως δανείζουν το 50 έως 70 % του κόστους κατασκευής ενός πολυώροφου κτιρίου. Το 2019 ανέφεραν ότι είχαν δανείσει 200 ​​εκατ. ευρώ στον κατασκευαστικό κλάδο, κάτι που σημαίνει ότι το συνολικό κόστος των κατασκευαστικών επενδύσεων για εκείνη τη χρονιά έπρεπε να ήταν 400 με 500 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, το 2019, επίσημα στοιχεία αναφέρουν κατασκευαστική δραστηριότητα με κόστος 950 εκατ. ευρώ, και συνολικά 550 εκατ. ευρώ που παραμένουν ακάλυπτα. Όταν αφαιρέσουμε το ποσό που αντιστοιχεί στις προπαραγγελίες που πραγματοποιούν οι πολίτες σε κατασκευαστές μέσω διαμερισμάτων που παραγγέλθηκαν με σύμβαση, η μελέτη υπολογίζει ότι τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που ξεπλύθηκε από το οργανωμένο έγκλημα μόνο για εκείνο το έτος.

Ακολουθώντας την ίδια λογική, η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το 2018 ξεπλύθηκαν 570 εκατ. ευρώ και το 2017 320 εκατ. ευρώ.
Εκτός από την Αλβανία, η μελέτη ανέλυσε επίσης δεδομένα από τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Αλβανία έχει το υψηλότερο επίπεδο παράνομης οικονομίας, δηλαδή οικονομικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός συστήματος για να κρύψουν την προέλευση του εισοδήματος.
Αυτό το επίπεδο στην Αλβανία αντιπροσωπεύει περίπου το 22% της παράνομης οικονομίας, στη Βόρεια Μακεδονία το επίπεδο αυτό είναι 10% και στο Κοσσυφοπέδιο το 8%.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια