Πόλεμοι για τα ψέματα: Από το Βιετνάμ στο Ιράκ και στην Ουκρανία

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, είχε πει κάποτε: «Η αλήθεια είναι τόσο σημαντική σε περίοδο πολέμου, που πρέπει να φρουρείται από ειδικούς σωματοφύλακες»… Είχε απόλυτο δίκιο ο Πατέρας της Νίκης!
«Κάθε κυβέρνηση κατευθύνεται από ψεύτες και τίποτε από όσα διαδίδουν δεν πρέπει να γίνεται πιστευτό», είχε σχολιάσει ο δημοσιογράφος Ίσιντορ Φέινστιν Στόουν, ενώ μαινόταν ο Ψυχρός Πόλεμος.
Και πραγματικά η πρώτη που συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται από τα χείλη των ιθυνόντων σε περιόδους κρίσης (είτε πολιτικής, είτε υγειονομικής – όπως πρόσφατα…) είναι η αλήθεια! Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία είχε για πρώτο θύμα του την αλήθεια.

Με τα ψέματα μπήκαν στη Βαγδάτη...
Και γυρίζουμε πίσω το μνημοσκόπιο... Κάποτε τα διασπειρόμενα ψεύδη της κυβέρνησης Ρίγκαν για τη Λιβύη, είχαν φέρει τις δυο χώρες στα πρόθυρα της σύρραξης.
Η δήθεν παραγωγή και κατοχή βιολογικών και χημικών όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ οδήγησαν τους Αμερικανούς (με τους συμμάχους τους) να εκστρατεύσουν στη Βαγδάτη. Και ο πόλεμος αυτός, όπως αμέτρητοι άλλοι, βασίστηκε σε ψέματα που είχαν ως αντίτιμο 150.000 μέχρι και 650.000 νεκρούς και μια χαοτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Και για να μην ξεχνάμε: λίγους μήνες πριν από την επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου, ο πρόεδρος Μπους διέδωσε το ψέμα ότι, οι ιρακινοί στρατιώτες σκότωναν μωρά σε θερμοκοιτίδες, σε νοσοκομείο του Κουβέιτ!

Τα ασύστολα ψεύδη είχαν πείσει τους δύσπιστους, έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τον Σαντάμ Χουσεΐν ότι είχε υπό την κατοχή του βιολογικά και χημικά όπλα μαζικής καταστροφής και ότι η κυβέρνησή του στήριζε τη διεθνή τρομοκρατία και επεδίωκε την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Επιπλέον είχε πει ότι προκειμένου το Ιράκ να αποφύγει τους εξαιρετικά αυστηρούς ελέγχους όπλων των Ηνωμένων Εθνών είχε δημιουργήσει στόλο κινητών εργαστηρίων χημικών και βιολογικών όπλων σε φορτηγά. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί του Πάουελ αποδείχθηκαν ασύστολα ψεύδη.

Δεν είναι μυστικό, ότι όλες οι κυβερνήσεις διασπείρουν φήμες εναντίον των εχθρών τους· φήμες που παγιώνονται και γιγαντώνονται στη συνείδηση των λαών και έπειτα κερδίζουν ένα κεφάλαιο Ιστορίας…
Σοφός ο Γκέμπελες: «Όσο μεγαλύτερο το ψέμα, και όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται, τόσο πιο πιστευτό γίνεται»

Εμμονικοί, ψυχοπαθείς εγκληματίες
Οι Σοβιετικοί κομισάριοι είχαν πείσει τον λαό τους πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μια χώρα που την κατοικούσαν εμμονικοί, ψυχοπαθείς εγκληματίες… Μάλιστα στη δεκαετία του ’80, οι Σοβιετικοί - οι επί της προπαγάνδας υπεύθυνοι – διέδιδαν ότι το AIDS ήταν βιολογικό όπλο που είχε παραχθεί σε στρατιωτικά εργαστήρια των ΗΠΑ και μάλιστα κράτη του Τρίτου Κόσμου είχαν πειστεί απόλυτα!
Και όχι μόνο αυτά… Οι Σοβιετικοί, πάλι, διέδιδαν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ότι κάποιοι περίεργοι τύποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες ταξίδευαν στις περιοχές τους και απήγαγαν παιδιά προκειμένου να τους αφαιρέσουν τα όργανα. Αυτή η αθλιότητα ακούγεται ακόμα μέχρι σήμερα! Λέγεται ότι πολλοί αθώοι τουρίστες Αμερικανοί, που επισκέφτηκαν τη Γουατεμάλα δολοφονήθηκαν ή προπηλακίστηκαν από πλήθη ανθρώπων που ήταν πεπεισμένοι ότι είχαν να κάνουν με απαγωγείς παιδιών. Βέβαια οι Αμερικανοί έκαναν πολύ χειρότερα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και έμειναν ατιμώρητοι…

Και μιας και ο λόγος για μύθους που διαδίδονταν και παγιώνονταν: δεν είναι μακριά η εποχή που στην ελληνική περιφέρεια – και όχι μόνο σ’ αυτήν – ήταν ευρέως διαδεδομένη η κακοήθεια ότι Εβραίοι τις παραμονές του Πάσχα απήγαγαν παιδιά και τους έπιναν το αίμα… Σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας ακούγεται ακόμα από γιαγιάδες για να τρομάξουν τα εγγόνια τους!
Επίσης ένας τρόπος διασποράς ψευδών ειδήσεων, που συνήθιζε να χρησιμοποιεί η CIA, ήταν η διανομή της δήθεν είδησης – η διάδοση της μαύρης προπαγάνδας δίχως την αναφορά πηγών – στα Γραφεία του ξένου Τύπου με την προοπτική να την ανακαλύψουν τα αμερικανικά Μέσα τα οποία θα την διέδιδαν στο κοινό των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, εκεί κάπου στη 10ετία του ’70, έπεσε η είδηση σε αφρικανικές εφημερίδες ότι κουβανοί στρατιώτες βίαζαν γυναίκες στην Αγκόλα. Λίγες ημέρες μετά ο αμερικανικός Τύπος είχε την «είδηση» πρωτοσέλιδο!
Σε περιόδους έντασης, το όπλο του ψεύδους χρησιμοποιούνταν για να υφαρπαγεί η στήριξή του κόσμου για αμέτρητες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το κόλπο με τον Κόλπο Τόνκιν
Ο πρόεδρος Τζόνσον χρησιμοποιούσε το διαβόητο επεισόδιο του κόλπου του Τόνκιν στη διάρκεια του οποίου δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ επιτέθηκαν δύο φορές κατά αμερικανικών αντιτορπιλικών, πράγμα που δεν είχε ποτέ συμβεί. Όταν έπειτα από χρόνια ήρθαν στο φως της δημοσιότητας απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου για το Βιετνάμ, αποκαλύφθηκαν τα ψεύδη, αλλά ο Τζόνσον, που είχε εξαπατήσει το Κογκρέσου και τους Αμερικανούς, δεν λογοδότησε ποτέ, παρά μόνο στο Θεό δυο χρόνια μετά… Εκείνο το ψέμα του διαδόχου του Κένεντι ήταν η αρχή για την κλιμάκωση του τραγικού, (και) για τις ΗΠΑ, πολέμου του Βιετνάμ.
Αναζητώντας στοιχεία για την παραπληροφόρηση των μαζών, φθάνουμε στον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας των μυθοπλαστών της Ιστορίας. Χρησιμοποιώντας μία ομάδα των δημοσιογράφων η κυβέρνηση Ρίγκαν κατάφερε να περάσει ένα σωρό απίστευτα ψεύδη σε έναν απίστευτα εύπιστο λαό...

Ο Πινόκιο θαυμαστής του Ρίγκαν...
Στις αρχές της προεδρίας Ρίγκαν, το υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να αναβιώσει τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν δημοσίευσε επίσημο έγγραφο με το οποίο είχε αποκαλυφθεί παγκόσμια κομμουνιστική συνωμοσία με στόχο τον εξοπλισμό των αριστερών ανταρτών του Ελ Σαλβαδόρ. Αργότερα, το γεγονός αναγνωρίστηκε ως απόλυτο ψεύδος!
Κι όταν κόπασε η υπόθεση του Ελ Σαλβαδόρ, ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Χέιγκ προειδοποιούσε τον κόσμο ότι οι Σοβιετικοί ψέκαζαν αθώους πολίτες στο Λάος στην Καμπότζη και στο Αφγανιστάν με επικίνδυνα αέρια. Το δηλητήριο ονομαζόταν Κίτρινη Βροχή και υποτίθεται ότι έπεφτε από τον ουρανό, προκαλώντας ολέθρια αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίστηκε τότε ότι πάνω από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις με τη χρήση αυτών των χημικών όπλων. Τα δείγματα του υποτιθέμενου χημικού όπλου που δόθηκαν σε μια ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων, αποδείχθηκαν - λέει - ότι ήταν περιττώματα μελισσών, που υποτίθεται ότι η Κίτρινη Βροχή οφειλόταν στη μαζική αφόδευση χωνεμένων κόκκων γύρης από σμήνη μελισσών! Αν και τα επιστημονικά στοιχεία απέδειξαν ότι η Κίτρινη Βροχή δεν ήταν σοβιετικό χημικό ή βιολογικό όπλο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ανακαλέσει τους ισχυρισμούς της, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Πολλά από τα έγγραφα των ΗΠΑ που σχετίζονται με αυτό το περιστατικό παραμένουν απόρρητα.
Τώρα για να λέμε την αλήθεια: αφόδευση από σμήνη μελισσών; Αν αυτό ήταν αλήθεια, πρόκειται για ψέμα ασύστολο…

Ο Καντάφι τραβεστί!
Και ας αναφερθούμε για λίγο στα κεφάλαια εκείνα της ιστορίας της παραπληροφόρησης γύρω από τον λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Ο άνθρωπος αυτός είχε χαρακτηριστεί ως ο κεντρικός άξονας του δικτύου της διεθνούς τρομοκρατίας και ο ιθύνων νους πίσω από την επιχείρηση δολοφονίας του προέδρου Ρίγκαν. Το πιο αστείο που διαβάστηκε στη διάρκεια της εκστρατείας κατά του Καντάφι έγινε εξώφυλλο της «New York Post». Ο τίτλος της εφημερίδας έγραφε: «Ο Τρελάρας Μουαμάρ είναι Ναρκομανής Τραβεστί». Ποιο Μακελειό; Η New York Post!
Αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι υπήρχε ειδικό πρόγραμμα παραπληροφόρησης που στόχο είχε την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης της Λιβύης· το πρόγραμμα πέτυχε απόλυτα.

Και αν συνεχίσουμε δεν μας φτάνουν σελίδες επί σελίδων του site για να περιγράψουμε τα ψευδολογήματα της κυβέρνησης Ρίγκαν. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα ήταν και οι φήμη που διαδόθηκε ότι Σοβιετικοί σχεδίαζαν να στείλουν πολεμικά αεροπλάνα στη Νικαράγουα. Ο στόχος τότε ήταν οι Σαντινίστας!

Το Μεγάλο Ψέμα του Ναζισμού
Ο τρόμος για το Μεγάλο Ψέμα που επιστρέφει και που θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση είναι διάχυτος και κυρίως διατυπώνεται από ψύχραιμους αναλυτές των ΗΠΑ.
Αυτό που έκανε ο Χίτλερ για να χειραγωγήσει τις μάζες, φοβούνται πολλοί Αμερικανοί ότι θα γίνει και πάλι. «Αν θέλετε την εύνοια των μαζών, πρέπει να λέτε τα πιο ηλίθια και τα πιο χοντρά ψέματα», έλεγε ο Αδόλφος.

Το Μεγάλο Ψέμα ήταν μια στρατηγική προπαγάνδας που επικεντρωνόταν στη μαζική διάδοση ενός ή μερικών ψευδών στον πληθυσμό. Λειτουργούσε σαν πυραμίδα με το Μεγάλο Ψέμα στην κορυφή, έχοντας από κάτω τα αναλογικά μικρότερα ψέματα. Κατάπιε το μικρό χάπι, και εύκολα θα φθάσεις στο μεγαλύτερο…
Ο Αδόλφος Χίτλερ όρισε για πρώτη φορά το Μεγάλο Ψέμα ως ένα αποκλίνων εργαλείο που χρησιμοποιούσαν οι Βιεννέζοι Εβραίοι για να δυσφημήσουν τους Γερμανούς στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την άλλη μεριά οι Γερμανοί κατηγορούσαν τους Ευρωπαίους Εβραίους για την ήττα στον Μεγάλο Πόλεμο.
Ο Ναζισμός και ο Φασισμός, στο ψεύδος είχαν τις βάσεις τους. Και ο Ψυχρός Πόλεμος, από το λίπασμα του ψεύδους τράφηκε για να ευδοκιμήσει.

Στα χωράφια του ψεύδους της Ουκρανίας
Και φθάνουμε στις μέρες μας τις σκοτεινές με το αξημέρωτο μέλλον. Η Ρωσία, λέει ότι, κερδίζει τον πόλεμο σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι, η Ουκρανία κατακτά συνεχώς νίκες, χάρη στην ένθερμη αντίστασή της (αλλά) και την υποστήριξη της Δύσης.
Ο καλολαδωμένος μηχανισμός παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου έχει ενεργοποιηθεί για να δημιουργήσει αφηγήματα τόσο στο εξωτερικό όσο και εσωτερικά για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία: «Δεν είναι καθόλου πόλεμος», υποστηρίζει. «Η Ρωσία απελευθερώνει την Ουκρανία από τους Ναζί που κάνουν εμπόριο ναρκωτικών και παίρνουν κουράγιο κάνοντας χρήση κοκαΐνης». Ή άλλο αφήγημα: «Το ΝΑΤΟ είναι ο επιτιθέμενος και η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στα πρόθυρα ενός χημικού και βιολογικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας και πρέπει να αμυνθούμε». Και, φυσικά, η απαξιωτική απόρριψη όλων «όσων ακούτε από τη Δύση είναι ψευδείς ειδήσεις».
Στις ΗΠΑ, οι σχολιαστές εξέφρασαν την έκπληξή τους για το πως ότι ο ρωσικός λαός καταπίνει ό,τι του σερβίρουν οι προπαγανδιστές του Πούτιν· καμία αυτογνωσία!

Κοίτα ποιος μιλάει;
Ξεχνούν οι αμερικανοί ειδικοί, ότι δεν έχει περάσει πολύς χρόνος που πολίτες των ΗΠΑ κατέλαβαν στο Καπιτώλιο υποκινούμενοι από ένα ψέμα, ότι δήθεν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει τις εκλογές του 2020, αλλά του είχαν κλέψει τη νίκη.
Οι Αμερικανοί είναι εκείνοι που καταπίνουν τα ψέματα με βουλημία! Το 71% των οπαδών των Ρεπουμπλικανών πιστεύουν ότι η νίκη του Μπάιντεν ήταν προϊόν νοθείας! Και δεν είναι μόνο η αβασάνιστη άποψη του κόσμου. Ας μην ξεχνάμε ότι 147 ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες καταψήφισαν την πιστοποίηση των εκλογών επικαλούμενοι το Μεγάλο Ψέμα.
Οι συντριπτικές αποδείξεις μετά τις εκλογές του 2020 κατέρριψαν τα ψέματα που διαδόθηκαν από τον Τραμπ. Οι καταγγελίες που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από την πλευρά του Τραμπ απορρίφθηκαν όλες!

Η πανδημία των υπερβολών
Οι λανθασμένες πληροφορίες και οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορονοϊό απείλησαν ζωές ή και έστειλαν ανθρώπους στον δημιουργό τους… Από τις θεωρίες συνωμοσίας ότι τα εμβόλια εισάγουν μικροτσίπ ή διογκώνουν τους όρχεις και άλλα ευφάνταστα οι Αμερικανοί – και όχι μόνο αυτοί - εξαπατήθηκαν επικίνδυνα .
Και τώρα διαβάζουμε για την ευαισθησία των Αμερικανών για τα ψέματα του Κρεμλίνου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην πραγματικότητα, και οι δύο πλευρές προπαγανδίζουν και προωθούν τα δικά επιλεκτικά τα γεγονότα και δημιουργούν μύθους, ενώ φιμώνουν αντίθετες φωνές και λογοκρίνουν την «άλλη άποψη», καθώς η καθεμία πλευρά χρειάζεται το Ζωτικό Ψεύδος (όρος του Ίψεν) για να δικαιολογήσει τις μεγάλες απώλειες σε αίμα ή χρήμα.

Μια πρόχειρη προσέγγιση δείχνει ότι, η «αυταρχική Ρωσία» δεν μπορεί να εμπιστευτεί και να στηριχτεί στα γεγονότα, πόσο μάλλον στην αλήθεια για τον πόλεμο, ενώ η «φιλελεύθερη Δύση» εμπνέει μεγαλύτερη αξιοπιστία, καθώς επιτρέπει μια ελεύθερη και ανεξάρτητη ψηλάφηση των πληγών του πολέμου. Αλλά η πραγματικότητα, διατυπώνεται με έξι λέξεις που είπε ο Κινέζος στρατιωτικός Σουν Τζου: «Όλοι οι πόλεμοι βασίζονται στην εξαπάτηση»…
Και τέλος έρχεται η Ιστορία και βάζει τα πράγματα στη σωστή θέση τους: «Τα γεγονότα, καλέ μου Σάντσο, είναι οι εχθροί της αλήθειας»...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια