Αλβανία: Διαδηλώσεις μετά τον θάνατο 32χρονου στα χέρια της αστυνομίας

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων την Παρασκευή και την Κυριακή μετά τον θάνατο ενός 32χρονου άνδρα υπό κράτηση από την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας οργή και δημόσιες πολιτικές διαμάχες.
Σύμφωνα με αναφορές, η αστυνομία σταμάτησε τον Lear Kurti για αναγνώριση στοιχείων, αλλά εκείνος αρνήθηκε να συνεργαστεί και τράπηκε σε φυγή. Αργότερα η αστυνομία τον συνέλαβε και τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα. Ανέφερε ότι δεν ένιωθε καλά και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Οι γιατροί είπαν ότι ήταν νεκρός κατά την άφιξή του, ενώ η αστυνομία είπε ότι ήταν ακόμα ζωντανός όταν τον άφησαν εκεί.

«Ο ασθενής με τα αρχικά LK ήρθε στο νοσοκομείο χωρίς σημεία ζωής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τραύματος ειδοποιεί το Νεκροτομείο Τιράνων και στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία της ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης», ανέφερε το Νοσοκομείο Τραύματος.
Ωστόσο, μέλη της αντιπολίτευσης δημοσίευσαν μια φωτογραφία που φαίνεται να δείχνει τον άνδρα να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, αν και δεν έχει επαληθευτεί.

Το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής ανέφερε ότι μια σκισμένη λευκή τσάντα διαστάσεων 5cm x 5cm βρέθηκε στο στομάχι του και υποπτεύεται ότι πρόκειται για συσκευασία ναρκωτικών. Η έρευνα συνεχίζεται αλλά οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη σύλληψή του έχουν τεθεί σε αναστολή μέχρι να ολοκληρωθεί η υπόθεση.
Οι εισαγγελείς είπαν ότι δεν υπήρχαν ίχνη βίας στο σώμα του.

Εντείνοντας την αβεβαιότητα γύρω από τον θάνατο του Kurti, βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης εμφανίστηκαν να δείχνουν τον άνδρα να περπατά και να μιλά στο τηλέφωνό του και στη συνέχεια η αστυνομία να τον καταδιώκει, έρχονται σε αντίθεση με τους αστυνομικούς ισχυρισμούς. Φαίνεται ότι είναι αναίσθητος λίγο μετά πριν τον σηκώσουν οι αστυνομικοί.
Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα αποκάλεσε εκείνους πίσω από τις κατηγορίες «ύαινες» που «επιδιώκουν μόνο χάος, σύγκρουση και αίμα αν είναι δυνατόν». Είπε επίσης ότι «εργάζονται για τη Ρωσία» και κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν το αποτέλεσμα όλων των ερευνών.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων την Κυριακή, που κάλεσε η αντιπολίτευση, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε ντομάτες και αλεύρι στους αξιωματικούς και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Bledi Cuci. Άλλοι άναψαν κεριά στη μνήμη του Kurti και είπαν ότι θα διαδηλώσουν ξανά τη Δευτέρα.

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο αστυνομικός Nevaldo Hajdari πυροβόλησε και σκότωσε τον 25χρονο Klodian Rasha καθώς έφυγε τρέχοντας αφού συνελήφθη να παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας για τον COVID-19.
Η αστυνομία προσπάθησε να καλύψει το έγκλημα λέγοντας ότι είχε όπλο, αλλά αυτό διαπιστώθηκε ότι ήταν ψευδές μετά τη δημοσιοποίηση του πλάνα CCTV.
Αυτό οδήγησε σε μια σειρά διαμαρτυριών, οι οποίες οδήγησαν σε συγκρούσεις της αστυνομίας με πολίτες και τη χρήση δακρυγόνων. Ως αποτέλεσμα, παραιτήθηκε ο τότε υπουργός Εσωτερικών Sander Lleshaj.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια