Δεν συμφώνησαν Μητσοτάκης - Ράμα για τα θαλάσσια σύνορα

Η Αλβανία και η Ελλάδα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, παρά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα την Πέμπτη.

Το 2009, οι δύο χώρες συμφώνησαν να οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα στα μεταξύ τους ύδατα, αλλά ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Υποστήριξε ότι η συμφωνία έδινε στην Ελλάδα περίπου 225 τετραγωνικά χιλιόμετρα αλβανικών υδάτων. Το δικαστήριο συμφώνησε, και οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Τιράνων άρχισαν να οξύνονται. Από τότε που ο Ράμα ανέλαβε την εξουσία το 2013, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί ενώ τον Οκτώβριο του 2021 ανακοινώθηκε ότι το θέμα θα πάει σε διεθνές δικαστήριο.

Ο Ράμα δήλωσε ότι δεν βρέθηκε συναίνεση και το θέμα θα προχωρήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Πρόκειται για μια νομική διαδικασία, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες, υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες και θα σεβαστούμε τις διαδικασίες από την αρχή μέχρι το τέλος, διότι πρέπει να καταστήσουμε τη θέση μας πολύ σαφή, πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές τι σκοπεύουμε σε αυτή τη διαδικασία και αυτή η ενιαία στάση που απαιτείται από αυτό το δικαστήριο ως προς το τι σκοπεύει η μία πλευρά και τι σκοπεύει η άλλη πλευρά, απαιτεί το δικό της χρόνο. Επομένως, δεν έχουμε συναίνεση μεταξύ των μερών», δήλωσε ο Ράμα.

Το 2011, διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από τις ΗΠΑ υποστήριζαν ότι η Ελλάδα εκβίαζε την Αλβανία να αποδεχθεί μια δυσμενή συμφωνία, χρησιμοποιώντας το βέτο της Αθήνας στη διεύρυνση της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει προβεί δημοσίως σε παρόμοιες υποδείξεις για το άλυτο ζήτημα των «Τσάμηδων».
Στην πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Ράμα ανακοίνωσε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα συμμετάσχουν στη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Στο στρογγυλό τραπέζι όπου ήμουν μαζί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, το κύριο θέμα ήταν ακριβώς η ενεργειακή κρίση και το πώς οι χώρες μας, ξεκινώντας από εκείνες που διαπραγματεύονται την ένταξη, θα μπορέσουν να βοηθηθούν άμεσα. Ενώ επέμεινα ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διαφορά εδώ και ότι πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι χώρες, και οι έξι χώρες», τονίζοντας προηγούμενες εκκλήσεις για βοήθεια από την ΕΕ εν μέσω της εκτίναξης των τιμών

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια