Παράνομα πλέον τα τεστ παρθενίας στο Κόσοβο

Το τεστ παρθενίας αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα στο Κοσσυφοπέδιο από αυτή την εβδομάδα, μετά τις αλλαγές στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο νέος νόμος έρχεται μαζί με άλλους που θεσπίζουν αυστηρότερες ποινές για την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική επίθεση και τον βιασμό, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΕ.

«Ο έλεγχος παρθενίας προβλέπεται επίσης ως νέο ποινικό αδίκημα- αυτό το νέο αδίκημα τιμωρείται επειδή θεωρείται ότι πρόκειται για μια περιττή ιατρική εξέταση μέσω της οποίας παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρουν τα μέτρα.

Όποιος βρεθεί να διενεργεί τέτοιες εξετάσεις θα κινδυνεύει με καταδίκη για ποινικό αδίκημα.
Τα τεστ παρθενίας πραγματοποιούνται επίσης παράλληλα με χειρουργικές επεμβάσεις για την «αποκατάσταση» της παρθενίας πριν από τον γάμο. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές και παράνομα στο δημόσιο σύστημα υγείας έναντι πληρωμής.

Τουλάχιστον 1.000 γυναίκες πιστεύεται ότι υποβάλλονται κάθε χρόνο στην Αλβανία στη διαδικασία αυτή, η οποία πραγματοποιείται πριν από το γάμο για να αποκρύψουν τυχόν προηγούμενη σεξουαλική δραστηριότητα από τον μελλοντικό τους σύζυγο. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο.
Συνήθως γίνεται σε κορίτσια μεταξύ 18-30 ετών και κοστίζει περίπου 200 ευρώ, οι διαδικασίες στην Αλβανία πραγματοποιούνται μυστικά και απαγορεύονται από τους γενικούς γυναικολογικούς κλινικούς κανόνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κλινικές αρνούνται να τις πραγματοποιήσουν. Αν και δεν είναι παράνομες ή δεν αναφέρονται στην αλβανική νομοθεσία, η ίδια η φύση της διαδικασίας απαιτεί τη μέγιστη δυνατή μυστικότητα.

Ένας γιατρός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι «μέχρι τη δεκαετία του ’50, σε αυτή τη χώρα, μια γυναίκα έπρεπε να κρεμάσει τα αιματοβαμμένα σεντόνια της μετά την πρώτη νύχτα του γάμου, για να αποδείξει την παρθενιά της στον σύζυγό της, τους συγγενείς και τους γείτονες. Πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο. Ορισμένες γυναίκες έρχονται στην κλινική ακόμη και συνοδευόμενες από τους συντρόφους τους, οι οποίοι θέλουν να επαληθεύσουν την παρθενία των νεαρών συζύγων τους, όταν δεν αιμορραγούν κατά την πρώτη σεξουαλική πράξη. Αυτό συμβαίνει στο 38% των περιπτώσεων», συνεχίζει ο γυναικολόγος.
Μια άλλη πηγή, που εργάζεται στο κρατικό νοσοκομείο των Τιράνων ως νοσηλεύτρια, εξηγεί ότι η αποκατάσταση της παρθενίας είναι προσοδοφόρα και συνηθισμένη, την οποία αναλαμβάνουν πολλοί κρατικοί υπάλληλοι, ιδίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, πριν από την τέλεση πολλών γάμων.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια