Κόσοβο: Σοκάρει ο ομαδικός βιασμός 11χρονου

Σοκάρει ο φρικτός βιασμός ενός 11χρονου κοριτσιού στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου από έως και πέντε άνδρες, εκ των οποίων τέσσερις βρίσκονται επί του παρόντος υπό κράτηση.

Ο βιασμός έλαβε χώρα πριν από δύο ημέρες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου και ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα ανακοίνωσε ότι οι ύποπτοι τελούν υπό κράτηση.
«Έλαβα με ανησυχία την είδηση ​​για τον βιασμό ενός ανήλικου κοριτσιού, 11 ετών, από πέντε άτομα για αρκετές συνεχόμενες ώρες. Γνωρίζω την ανησυχία κάθε γονιού και κάθε κοριτσιού στη χώρα μας. Ζήτησα πλήρη δέσμευση από την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου για την ταχύτερη δυνατή σύλληψη όλων των δραστών αυτής της φρικτής πράξης», δήλωσε ο Σβέκλα.

Η Πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι χαρακτήρισε το γεγονός ως «σοκαριστική και απάνθρωπη πράξη» ενώ απαίτησε «αυστηρή έρευνα και απόδοση ευθυνών ενώπιον του νόμου για τους δράστες».
Η σεξουαλική βία, καθώς και όλες οι μορφές βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών, αποτελούν απειλή για όλους, είπε η Οσμάνι, προσθέτοντας ότι «είναι επίσης καιρός να προχωρήσουμε σε νομοθετικές αλλαγές που αυστηροποιούν περαιτέρω τις ποινές για τους δράστες. Η συλλογική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά έχουν μια αξιοπρεπή παιδική ηλικία και να εξαλείψουμε τη φυλετική βία».

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, ζήτησε την τιμωρία των βιαστών του 11χρονου κοριτσιού.
«Ζητώ από τις διωκτικές και ανακριτικές αρχές να προσαγάγουν τους υπόπτους ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό και να τιμωρηθούν οι δράστες όπως τους αξίζει για αυτό το σοβαρό και συγκλονιστικό, καταδικαστέο και απαράδεκτο έγκλημα. Τέτοιες βίαιες πράξεις κατά των παιδιών πρέπει να αντιμετωπίζονται με υψηλή σοβαρότητα, σε θεσμικό επίπεδο και σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο», είπε ο Κούρτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Δίκτυο Γυναικών του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε την ανησυχία του για αυτό το γεγονός ενώ κάλεσε οι υπόπτους «μετά την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων να λάβουν την άξια τιμωρίας σύμφωνα με τη σοβαρότητα του εγκλήματος».
Στο Κοσσυφοπέδιο, ο βιασμός τιμωρείται από δύο έως δέκα χρόνια, ενώ στην περίπτωση ανηλίκου, η ποινή είναι από πέντε έως 20 χρόνια. Σύμφωνα με το Δίκτυο Γυναικών του Κοσσυφοπεδίου, πάνω από το 70% όλων των περιπτώσεων σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού στη χώρα αφορούν ανήλικα κορίτσια.

Η αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης στο Κοσσυφοπέδιο, Νίτα Σάλα, αξιολογώντας τον σοκαριστικό βιασμό της ανήλικης, ανακοίνωσε ότι η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης θα συνεδριάσει επειγόντως το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος από την αποστολή EULEX στο Κοσσυφοπέδιο, σημειώνεται ότι ο αριθμός των περιπτώσεων βιασμού που αναφέρθηκαν στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έχει διπλασιαστεί, ενώ τα ποσοστά καταδίκης παραμένουν ανησυχητικά χαμηλά.
Η EULEX ανέφερε ότι σε δύο χρόνια, υπήρξαν 228 καταγγελίες βιασμού. Η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από το 90% των βιασμών, πιστεύεται ότι δεν καταγγέλλονται, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια